Diyarbakır Yılı krizle geçirdi!

Diyarbakır 2020 yılını "krizlerle" geçirdi. Virüs ana gündem olurken, işsizlik ve yoksulluk bel büktü. Asayiş olayları ve trafik kazasında, 72 kişi hayatını kaybetti, annelerin eylemi öncelik oldu.

Haberler 31.12.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2020 yl içerisinde birçok önemli gelimeler yaanrken en dikkat çekici ve gündemi belirleyen konularn banda çinden bütün dünyaya yaylan Coronavirus salgn yer ald.

2020 yl içerisinde siyasetten ekonomiye, eitimden sala, asayi olaylarndan kültür-sanat çalmalarna kadar her kategoride önemli gelimeler yaand.

Diyarbakrda hiç üphesiz kaytlara geçen en önemli gelime, tüm dünyada olduu gibi Türkiyenin de gündemini megul eden, bütün insanln düzenini bir anda deitiren Covid-19 salgn oldu.

Geride braklan 365 günlük zaman diliminde Diyarbakrda yaanan ve haber sayfalarna tanan veriler dorultusunda meydana gelen yaklak 80 trafik kazasnda 8 kii hayatn kaybederken 200 kii ise yaraland.

Farkl anlamazlklardan kaynakl olarak Diyarbakr ve bal ilçelerde yaanan asayi olaylarnda yaklak 30 kii vefat ederken 64 kii ise yaral olarak kaytlara geçti.

2020 yl içerisinde belirtilen asayi olaylaryla beraber PKK operasyonlarnda gözaltna alnan 915 üpheliden bir ksm tutuklanrken dier bir ksm ise serbest brakld.

Mart ayndan itibaren Türkiyeyi de etkisi altna alan Covid-19 salgnna kar tüm yurtta olduu gibi Diyarbakrda da birtakm önlemler alnd, kstlamalar uyguland. Uygulanan sokaa çkma kstlamalar bata olmak üzere maske takma zorunluluu, iyeri faaliyet denetimleri, yüzde 50 yolcu tama kural, seyahat izin belgesi olmadan il dna çkma gibi kurallar ihlal eden 32 bin 119 kiiye toplam 33 milyon 130 bin 367 TL cezai ilem uyguland.

çocuklar PKK tarafndan daa kaçrld gerekçesiyle 3 Eylül 2019da HDP Diyarbakr l Bakanl önünde balayan evlat nöbeti 2020 ylnda da devam etti. 2020 ylna 61 aile ile balayan evlat nöbeti, 365 günlük zaman dilimi içerisinde 181 aileye ulat. Ailelerin kararl duruu sayesinde PKK tarafndan daa götürülen 17 genç bir ekilde kurtularak veya teslim olarak anne-babalarna kavutu.

Krsal ve ehir merkezlerinde PKK ve bamllkla mücadele kapsamnda gerçekletirilen operasyonlarda yaklak 28 ton esrar, 4 ton uyuturucu, 79 milyon adet hint ve kök keneviri ele geçirildi.

Pandemi dolaysyla faaliyet kstlamasndan en çok etkilenen eitim camias oldu. Mill Eitim Bakanlna bal okullarda olduu gibi Diyanet leri Bakanlna bal Kuran kurslarnda da tüm çalmalar online olarak sürdürüldü. Yüz yüze eitim kalitesinden mahrum kalnmasna ramen bu süre içerisinde 119 örenci Kuran- Kerimi ezberleyerek hafzlk belgesi almaya hak kazand.

Bu tür günlük tekrarlanan haberlerin yan sra kimi zaman Diyarbakr ve kimi zaman Türkiye gündemini oluturan balklardan bir ksm ise unlar oldu:

OCAK

Evlat nöbetine katlan aile says 63e yükseldi

Diyarbakrda, çocuklar daa kaçrlan ailelerin HDP Diyarbakr l Bakanl önünde balatt evlat nöbetine katlan aile says 63e yükseldi.

Kayp 8 yandaki çocuk ölü bulundu

Diyarbakrn çnar ilçesinde kayp olan 8 yandaki çocuk metruk bir evde yüzü parçalanm halde ölü olarak bulundu.

Diyarbakrda siyonist er plan telin edildi

ABD Bakan Donald Trumpn, er Plan kapsamnda, Kudüsü siyonist igal rejimine brakmasna tepki gösteren Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi, Mescid-i Aksann ykc bir tehditle kar karya olduuna dikkat çekti.

UBAT

On binlerin katlmyla Siyer Yarmas düzenlendi

Peygamber Sevdallar Vakf tarafndan düzenlenen Onu Oku, Onu Yaa temal Siyer Yarmas Diyarbakrda youn bir katlmla gerçekleti.

Diyarbakrda Kudüs Bizimdir mitingi düzenlendi

Diyarbakrda düzenlenen ve on binlerin katlm gösterdii Kudüs Bizimdir mitingi, stasyon Meydannda gerçekletirildi.

Diyarbakrda çocuklar 4 yl aradan sonra yaan karn keyfini çkard

Akam saatlerinde etkili olan kar ya ksa sürede kenti beyaza bürürken soua aldrmayan çocuklar sokaklarda karn keyfini çkard.

MART

çnar lçe Kaymakam Selami Kaya FETÖden aça alnd

Diyarbakrn çnar ilçe Kaymakam Selami Kaya, hakknda açlan FETÖ soruturmas nedeniyle çileri Bakanl tarafndan aça alnd.

HDP tarafndan Diyarbakrda düzenlenen Dünya Kadnlar Günü mitingi ilgi görmedi

Merkez Yeniehir ilçesi stasyon Meydannda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadnlar Günü ilgi görmedii için 2 buçuk saat geç balad.

Diyarbakr sokaklar sessizlie büründü

Türkiye genelinde birçok ilde olduu gibi Diyarbakrda da Coronavirus salgnndan dolay ilek cadde ve sokaklar bo kald.

Ailelerin evlat nöbeti 200üncü gününde

Her sabah bir umutla uyanp, HDP Diyarbakr l Binas önüne gelen aileler, çocuklarndan gelecek bir haberi bekliyor.

Coronavirus nedeniyle Diyarbakrda Cuma namaz eda edilemedi

çinin Wuhan kentinden bütün dünyaya yaylan Coronavirus salgnndan dolay Diyarbakr Tarihi Ulu Camide namaz klnamad.

Peygamber Sevdallar tüm etkinliklerini erteledi

Her yl olduu gibi bu sene de nisan aynda yaplmas planlanan etkinliklerin ertelenmesine ilikin açklamalarda bulunan Peygamber Sevdallar Vakf Genel Bakan Adnan Akgönül, insan salnn her eyden daha önemli olduuna vurgu yapt.

Tarihi Diyarbakr Ulu Cami minaresinden dualar yükseldi

Tüm dünyada olduu gibi slam corafyasn da tehdit eden Coranavirus salgnn son bulmas ve hastala bulam Müslümanlarn iyilemesi adna Türkiye genelindeki tüm camilerde dua edildi.

Diyarbakrda ebabil kuu bulundu

Kuran- Kerimde ad geçen ve nadir görülen ebabil kuu, yetkililer tarafndan doaya brakld.

Diyarbakrda bir bina karantinaya alnd

Merkez Kayapnar ilçesi anlurfa karayolu üzerindeki bir bina, Covid-19 salgn nedeniyle karantinaya alnmas Diyarbakrda ilk olarak kaytlara geçti.

NSAN

Diyarbakrda kerpiç ev çöktü: 7 karde enkaz altnda kald

çnar ilçesinde çöken kerpiç evin altnda kalan 7 kardeten 2si hayatn kaybederken, 2si ar 5 karde de yaraland.

Coronavirus salgn nedeniyle Diyarbakrda Beraat Kandili camilerde ihya edilemedi

Covid-19 salgnna kar alnan tedbirler kapsamnda, camiler ibadete kapatld için Beraat Kandili camilerde ihya edilemedi.

Diyarbakrn Kulp ilçesinde orman içilerine saldr: 5 ölü

Kulp ilçesi Güleç Mahallesinde orman içilerini tayan araca düzenlenen bombal saldr da 5 içi öldü.

Diyarbakrda Medya Mevlid Bulumalar etkinlii düzenlendi

Peygamber Sevdallar Vakfnn, Covid-19 salgn nedeniyle medya üzerinden gerçekletirdii Örnek Aile Rehberi Hazreti Muhammed temal Medya Mevlid Bulumalar Diyarbakr etkinlii yapld.

Diyarbakr Barosu cinsel sapknla sahip çkt!

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban, cuma hutbesinde zina ve cinsel sapknln haram olduu açklamas Diyarbakr Barosunu da rahatsz etti.

62 avukat ortak bildiriyle Diyarbakr Barosunun açklamasn reddetti

Diyarbakr Barosuna üye 62 avukat ve stajyer, yaymladklar ortak bildiriyle ADS hastalnn bulatrmasna da neden olan cinsel sapknl sahiplenen baronun açklamasn reddettiklerini belirttiler.

MAYIS

Ambulans aracnda 112 kilogram esrar ele geçirildi

Diyarbakr-Bingöl karayolunda bir ambulansta yaplan aramada valiz içerisinde özel olarak hazrlanm sata hazr vaziyette 112 kilogram esrar ele geçirilirken olay ile ilgili bir kii gözaltna alnd.

Diyarbakrl aileler Dünya Kudüs Gününü evlerine tadlar

Ramazann son cumas olan Dünya Kudüs Günü programlar Covid-19 önlemleri kapsamnda yaplmazken Diyarbakrl Kudüs sevdals halk, Kudüse olan sevdalarn evlerinde haykrd.

Covid-19dan dolay Diyarbakrda camilerde bayram namaz ihya edilemedi

Bayram namaz bu yl yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgn nedeni ile camilerde ihya edilemedi.

Diyarbakrllar uzun bir aradan sonra Cuma namaz klmann sevincini yaad

Diyarbakrda halk, yasan kalkmasyla birlikte Cuma namaz için belirlenen alanlara akn etti.

HAZRAN

Diyarbakrn baz caddelerinde maskesiz dolamak yasakland

Merkez Sur ilçesinde bulunan ç Kale ve PTT kuyruklarnda bekleyen vatandalarn, Covid-19 salgnna kar alnan tedbirler kapsamnda maskesiz dolamasnn yasakland bildirildi.

Diyarbakrda silahl kavga 3 ölü, 2si ar 7 kii yaral

Diyarbakrn çnar ilçesinde akraba 2 aile arasnda meydana gelen silahl kavgada, 3 kii hayatn kaybederken 2si ar 7 kii yaraland.

ehid Aytaç Baran ehadet yldönümünde kabri banda yd edildi

PKK tarafndan 5 yl önce bir suikast sonucu ehid edilen Yeni hya-Der Bakan Aytaç Baran, ailesi ve sevenlerince kabri banda rahmet ve minnetle yd edildi.

Diyarbakrda çkan yangnda 30 kii son anda kurtarld

Merkez Balar ilçesinde bir apartmann 6nc katnda bilinmeyen bir nedenle çkan yangn dumanndan etkilenen 30 kii ambulanslarda tedavi altna alnd.

Antalyadan Diyarbakr Valiliine atanan Münir Karalolu göreve balad

Valiler Kararnamesi ile Antalya Valiliinden Diyarbakr Valiliine atanan Münir Karalolu, kente gelerek görevine balad.

Diyarbakrda Covid-19 önlemleri alnarak 47 bin örenci LGSye girdi

Diyarbakr genelinde 441 okulda 47 bin 200 örenci Liselere Geçi Snavna (LGS) girdi. Veliler de okullarn çevresinde ve okula yakn parklarda çocuklarna dua ederek bekledi.

Dürümlü katliam sanna 17 kez arlatrlm müebbet

PKKnin Diyarbakr Dürümlü mezrasnda 12 Mays 2016 ylnda yapt katliamn san Burhan Ta, 17 kez arlatrlm müebbet ve 11 yl 8 ay 20 gün hapis cezasna çarptrld.

Diyarbakrda çkan yangnda yaklak 30 bin dönüm ekili arazi ve mera yand

çnar ilçesinde henüz bilinmeyen bir nedenle çkan yangnda, ekili alan ve merann bulunduu yaklak 30 bin dönüm alan yand.

TEMMUZ

Diyarbakrda 6 yanda bir kz çocuu ölü bulundu

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 6 yandaki E.T. kald evin bahçesinde ölü halde bulundu. Küçük kzn boynunda ip izinin olmas olayn cinayet olduu üphelerini arttrd.

Sosyal mesafeli ilk bayram namaz klnd

Sabahn erken saatlerinde bayram namazn eda etmek üzere tarihi Ulu Camiye akn eden Diyarbakrllar, ilk kez sosyal mesafeli bayram namaz kld.

Diyarbakrda kaybolan 4 yandaki Miraçtan 5 gündür haber alnamyor

Dicle ilçesinde kaybolan 4 yandaki çocuun bulunmas için balatlan arama çalmalar 5 gündür aralksz devam ediyor.

AUSTOS

HDPli belediyenin iten çkard kadn, evinde ölü bulundu

Diyarbakrn Kayapnar Belediyesinde çalan ve daha önce HDP döneminde iten çkartld için eylem balatan Gülistan Can evinde ölü bulundu.

HDPli Dicle Belediye Bakan partisinden istifa etti

31 Mart Yerel Seçimlerinde, yüzde 51 oy alarak Diyarbakrn Dicle Belediye E Bakan seçilen Felat Aygören, partisinden istifa ettiini açklad.

Dicle Nehrinden sa olarak çkarlan genç hayatn kaybetti

Diyarbakrda serinlemek için arkadalar ile birlikte Dicle Nehrinde suya giren genç, yaplan 2 saatlik arama-kurtarma çalmalar sonucu sa olarak sudan çkarlmt.

Evlat nöbeti 350nci gününde

Evlat nöbetindeki aileler, daa kaçrlan çocuklarna kavuma ümidiyle HDP Diyarbakr l Bakanl önündeki bekleyilerini sürdürüyor.

Fesih Güler Hoca vefat etti

Ömrünü slama ve slami hizmetlere adayan Fesih Güler, Covid-19 tedavisini gördüü hastanede vefat etti.

slamdan etkilenen ngiliz genç Müslüman oldu

Diyarbakrda yaayan ngiliz vatanda 19 yandaki Lily Roze Cowen, Müslüman olmak istediini belirterek Balar lçe Müftülüüne bavuruda bulundu.

EYLÜL

Diyarbakr annelerinin evlat nöbeti birinci ylnda

çocuklar HDP/PKK tarafndan kandrlarak daa götürülen Diyarbakr annelerinin HDP l Bakanl önündeki evlat nöbeti, bir yl geride brakt.

Diyarbakrda kamu binalarna HES kodu ile girilecek

Coronavirus (Covid-19) salgnyla mücadele kapsamnda, l Hfzshha Kurulunca alnan karar gerei kamu kurum ve kurulularna Hayat Eve Sar (HES) uygulamasyla giri yaplacak.

HÜDA PARn arabuluculuuyla 10 yllk bir husumet daha son buldu

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakanlnn arabuluculuuyla Bünül ve Dorual aileleri arasnda 10 yldr yaanan husumet son buldu.

HDPnin RTÜK üyesi de 6-8 Ekim saldrlar kapsamnda gözaltna alnd

HDP/PKKnin yönlendirmeleri üzerine 6-8 Ekim 2014te düzenlenen saldrlara ilikin Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) HDPli üyesi Ali Ürküt Diyarbakrda gözaltna alnd.

EKM

6-8 Ekim olaylarnn üzerinden 6 yl geçmesine ramen aclar halen taze

2014 ylnda yaanan 6-8 Ekim olaylarnda kurban eti datrken HDP/PKK yandalar tarafndan katledilen ehidlerin acs, aradan 6 yl geçmesine ramen tazeliini koruyor.

Ailelerin evlat nöbetindeki bekleyileri 399uncu gününe girdi

HDP Diyarbakr il binas önündeki acl ailelerin evlat nöbeti 399nucu gününde de devam ediyor.

Emmanuel Macronun slam kart uygulamalarna kar Diyarbakr tek ses oldu

Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun slam kart uygulamalar ve ötekiletirici dayatmalarna tepki gösteren HÜDA PAR, Diyarbakr Ulu Camii önünde basn açklamas yapt.

TTHADUL ULEMAnn 5inci limler Bulumas balad

TTHADUL ULEMA, geleneksel hale getirdii limler Bulumasnn 5incisini düzenliyor.

KASIM

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakanlna Faruk Dinç seçildi

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salamn katlmyla gerçekletirilen Diyarbakr 3üncü Olaan Konresinde, il bakanlna tek aday olan Faruk Dinç seçildi.

206 Kürt aydn ve yazardan PKKye çar: Bölgede igalcisiniz Kürdistandan çkn

Diyarbakrda Kürt aydnlar tarafndan yaplan ortak açklamada, PKK, Irak Kürdistannda yabanc, igalci, terörist bir güç. Kürdistan Bölgesinin egemenliini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistandan çkmasn talep ediyoruz. denildi.

Diyarbakrda 65 ya üstüne sokaa çkma yasa getirildi

Diyarbakr l Umumi Hfzsshha Kurulu kararna göre, 65 ya üstü vatandalar 10.00 ile 16.00 saatleri dnda sokaa çkamayacak.

Uzun bir aradan sonra sokaklar yeniden boald

Covid-19 vaka saylarnda yaanan artla beraber cumartesi ve pazar günleri uygulanacak olan sokaa çkma kstlamas saat 20.00 itibariyle balad.

Coronavirus tedbirlerine uymayanlara 31 milyon lira ceza kesildi

Diyarbakr geneli polis sorumluluk bölgesinde Covid-19 tedbirleri kapsamnda ve yaynlanan genelgeler dorultusunda kural ve yasaklar ihlal ve ihmal eden 31 bin 305 kiiye toplam 31 milyon 586 bin lira ceza kesildi.

ARALIK

çüngü Belediye Bakan Akmee partisinden istifa etti

Diyarbakrn çüngü lçe Belediye Bakan Ali Suat Akmee, Saadet Partisinden istifa etti.

Diyarbakrda 2 bin nüfuslu mahalle karantinaya alnd

Diyarbakrn çnar ilçesine bal 2 bin nüfuslu Aakonak Mahallesi, artan Covid-19 vakalar nedeniyle karantinaya alnd.

Dicle Üniversitesinden 2 akademisyen Dünyann en etkili bilim insanlar listesinde

Stanford Üniversitesinden John Ioannidis tarafndan yaplan çalmada dünyann en etkili bilim insanlarnn olutuu listede Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öretim üyelerinden 2 akademisyen yer ald.

Diyarbakrda yamur için eller semaya açld

Son aylarda ülke genelinde yaanan kuraklk nedeniyle Diyarbakrda da tarihi Ulu Camiinde klnan cuma namaznn ardndan yamur duas edildi.

Diyarbakrda Mervani Devleti hükümdarnn mezar bulundu

Yaklak bin yl önce bata Diyarbakr ve çevresi olmak üzere Güneydou Anadolu Bölgesinde 90 yl hüküm sürmü Mervanilerin son hükümdar Nasrüddevle Mansurun kabrinin iç kalede olduu belirtildi.

Evlat nöbeti, 2020 yln 486nc gün ile tamamlayacak

çocuklar PKK tarafndan daa kaçrld gerekçesiyle HDP Diyarbakr l Bakanl önündeki evlat nöbeti 31 aralk itibariyle 486nc günü geride brakarak 2021 ylna girecek.

Ana Sayfaya Git