Diyarbakır Yılı krizle geçirdi!

Diyarbakır 2020 yılını "krizlerle" geçirdi. Virüs ana gündem olurken, işsizlik ve yoksulluk bel büktü. Asayiş olayları ve trafik kazasında, 72 kişi hayatını kaybetti, annelerin eylemi öncelik oldu.

Diyarbakır Yılı krizle geçirdi!

Diyarbakır'da 2020 yılı içerisinde birçok önemli gelişmeler yaşanırken en dikkat çekici ve gündemi belirleyen konuların başında Çin'den bütün dünyaya yayılan Coronavirus salgını yer aldı.

2020 yılı içerisinde siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa, asayiş olaylarından kültür-sanat çalışmalarına kadar her kategoride önemli gelişmeler yaşandı.

Diyarbakır'da hiç şüphesiz kayıtlara geçen en önemli gelişme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündemini meşgul eden, bütün insanlığın düzenini bir anda değiştiren Covid-19 salgını oldu.

Geride bırakılan 365 günlük zaman diliminde Diyarbakır'da yaşanan ve haber sayfalarına taşınan veriler doğrultusunda meydana gelen yaklaşık 80 trafik kazasında 8 kişi hayatını kaybederken 200 kişi ise yaralandı.

Farklı anlaşmazlıklardan kaynaklı olarak Diyarbakır ve bağlı ilçelerde yaşanan asayiş olaylarında yaklaşık 30 kişi vefat ederken 64 kişi ise yaralı olarak kayıtlara geçti.

2020 yılı içerisinde belirtilen asayiş olaylarıyla beraber PKK operasyonlarında gözaltına alınan 915 şüpheliden bir kısmı tutuklanırken diğer bir kısmı ise serbest bırakıldı.

Mart ayından itibaren Türkiye'yi de etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da birtakım önlemler alındı, kısıtlamalar uygulandı. Uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere maske takma zorunluluğu, işyeri faaliyet denetimleri, yüzde 50 yolcu taşıma kuralı, seyahat izin belgesi olmadan il dışına çıkma gibi kuralları ihlal eden 32 bin 119 kişiye toplam 33 milyon 130 bin 367 TL cezai işlem uygulandı.

Çocukları PKK tarafından dağa kaçırıldığı gerekçesiyle 3 Eylül 2019'da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlayan evlat nöbeti 2020 yılında da devam etti. 2020 yılına 61 aile ile başlayan evlat nöbeti, 365 günlük zaman dilimi içerisinde 181 aileye ulaştı. Ailelerin kararlı duruşu sayesinde PKK tarafından dağa götürülen 17 genç bir şekilde kurtularak veya teslim olarak anne-babalarına kavuştu.

Kırsal ve şehir merkezlerinde PKK ve bağımlılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda yaklaşık 28 ton esrar, 4 ton uyuşturucu, 79 milyon adet hint ve kök keneviri ele geçirildi.

Pandemi dolayısıyla faaliyet kısıtlamasından en çok etkilenen eğitim camiası oldu. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında da tüm çalışmalar online olarak sürdürüldü. Yüz yüze eğitim kalitesinden mahrum kalınmasına rağmen bu süre içerisinde 119 öğrenci Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafızlık belgesi almaya hak kazandı.

Bu tür günlük tekrarlanan haberlerin yanı sıra kimi zaman Diyarbakır ve kimi zaman Türkiye gündemini oluşturan başlıklardan bir kısmı ise şunlar oldu:

OCAK

Evlat nöbetine katılan aile sayısı 63'e yükseldi

​Diyarbakır'da, çocukları dağa kaçırılan ailelerin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı evlat nöbetine katılan aile sayısı 63'e yükseldi.

Kayıp 8 yaşındaki çocuk ölü bulundu

​Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde kayıp olan 8 yaşındaki çocuk metruk bir evde yüzü parçalanmış halde ölü olarak bulundu.

Diyarbakır'da siyonist şer planı telin edildi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Şer Planı" kapsamında, Kudüs'ü siyonist işgal rejimine bırakmasına tepki gösteren Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi, Mescid-i Aksa'nın yıkıcı bir tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

ŞUBAT

On binlerin katılımıyla Siyer Yarışması düzenlendi

​​Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen "O'nu Oku, O'nu Yaşa" temalı Siyer Yarışması Diyarbakır'da yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Diyarbakır’da "Kudüs Bizimdir" mitingi düzenlendi

Diyarbakır’da düzenlenen ve on binlerin katılım gösterdiği "Kudüs Bizimdir" mitingi, İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da çocuklar 4 yıl aradan sonra yağan karın keyfini çıkardı

​Akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı kısa sürede kenti beyaza bürürken soğuğa aldırmayan çocuklar sokaklarda karın keyfini çıkardı.

MART

Çınar İlçe Kaymakamı Selami Kaya FETÖ'den açığa alındı

Diyarbakır'ın Çınar ilçe Kaymakamı Selami Kaya, hakkında açılan FETÖ soruşturması nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındı.

​HDP tarafından Diyarbakır'da düzenlenen "Dünya Kadınlar Günü" mitingi ilgi görmedi

​Merkez Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı'nda düzenlenen "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" ilgi görmediği için 2 buçuk saat geç başladı.

Diyarbakır sokakları sessizliğe büründü

​Türkiye genelinde birçok ilde olduğu gibi Diyarbakır'da da Coronavirus salgınından dolayı işlek cadde ve sokaklar boş kaldı.

Ailelerin evlat nöbeti 200'üncü gününde

Her sabah bir umutla uyanıp, HDP Diyarbakır İl Binası önüne gelen aileler, çocuklarından gelecek bir haberi bekliyor.

Coronavirus nedeniyle Diyarbakır'da Cuma namazı eda edilemedi

Çin'in Wuhan kentinden bütün dünyaya yayılan Coronavirus salgınından dolayı Diyarbakır Tarihi Ulu Cami'de namaz kılınamadı.

Peygamber Sevdalıları tüm etkinliklerini erteledi

​Her yıl olduğu gibi bu sene de nisan ayında yapılması planlanan etkinliklerin ertelenmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Peygamber Sevdalıları Vakfı Genel Başkanı Adnan Akgönül, insan sağlığının her şeyden daha önemli olduğuna vurgu yaptı.

Tarihi Diyarbakır Ulu Cami minaresinden dualar yükseldi

Tüm dünyada olduğu gibi İslam coğrafyasını da tehdit eden Coranavirus salgının son bulması ve hastalığa bulaşmış Müslümanların iyileşmesi adına Türkiye genelindeki tüm camilerde dua edildi.

Diyarbakır’da ebabil kuşu bulundu

Kur’an-ı Kerim'de adı geçen ve nadir görülen ebabil kuşu, yetkililer tarafından doğaya bırakıldı.

Diyarbakır'da bir bina karantinaya alındı

Merkez Kayapınar ilçesi Şanlıurfa karayolu üzerindeki bir bina, Covid-19 salgını nedeniyle karantinaya alınması Diyarbakır'da ilk olarak kayıtlara geçti.

NİSAN

Diyarbakır'da kerpiç ev çöktü: 7 kardeş enkaz altında kaldı

Çınar ilçesinde çöken kerpiç evin altında kalan 7 kardeşten 2’si hayatını kaybederken, 2’si ağır 5 kardeş de yaralandı.

Coronavirus salgını nedeniyle Diyarbakır'da "Beraat Kandili" camilerde ihya edilemedi

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, camiler ibadete kapatıldığı için Beraat Kandili camilerde ihya edilemedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde orman işçilerine saldırı: 5 ölü

Kulp ilçesi Güleç Mahallesi’nde orman işçilerini taşıyan araca düzenlenen bombalı saldırı da 5 işçi öldü.

Diyarbakır'da "Medya Mevlid Buluşmaları" etkinliği düzenlendi

Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın, Covid-19 salgını nedeniyle medya üzerinden gerçekleştirdiği "Örnek Aile Rehberi Hazreti Muhammed" temalı "Medya Mevlid Buluşmaları" Diyarbakır etkinliği yapıldı.

Diyarbakır Barosu cinsel sapkınlığa sahip çıktı!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, cuma hutbesinde zina ve cinsel sapkınlığın haram olduğu açıklaması Diyarbakır Barosunu da rahatsız etti.

62 avukat ortak bildiriyle Diyarbakır Barosu’nun açıklamasını reddetti

Diyarbakır Barosu’na üye 62 avukat ve stajyer, yayımladıkları ortak bildiriyle AİDS hastalığının bulaştırmasına da neden olan cinsel sapkınlığı sahiplenen baronun açıklamasını reddettiklerini belirttiler.

MAYIS

Ambulans aracında 112 kilogram esrar ele geçirildi

Diyarbakır-Bingöl karayolunda bir ambulansta yapılan aramada valiz içerisinde özel olarak hazırlanmış satışa hazır vaziyette 112 kilogram esrar ele geçirilirken olay ile ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Diyarbakırlı aileler Dünya Kudüs Günü'nü evlerine taşıdılar

Ramazan'ın son cuması olan 'Dünya Kudüs Günü' programları Covid-19 önlemleri kapsamında yapılmazken Diyarbakırlı Kudüs sevdalısı halk, Kudüs'e olan sevdalarını evlerinde haykırdı.

Covid-19’dan dolayı Diyarbakır’da camilerde bayram namazı ihya edilemedi

Bayram namazı bu yıl yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeni ile camilerde ihya edilemedi.

Diyarbakırlılar uzun bir aradan sonra Cuma namazı kılmanın sevincini yaşadı

Diyarbakır'da halk, yasağın kalkmasıyla birlikte Cuma namazı için belirlenen alanlara akın etti.

HAZİRAN

Diyarbakır'ın bazı caddelerinde maskesiz dolaşmak yasaklandı

​Merkez Sur ilçesinde bulunan İç Kale ve PTT kuyruklarında bekleyen vatandaşların, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında maskesiz dolaşmasının yasaklandığı bildirildi.

Diyarbakır'da silahlı kavga 3 ölü, 2'si ağır 7 kişi yaralı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde akraba 2 aile arasında meydana gelen silahlı kavgada, 3 kişi hayatını kaybederken 2'si ağır 7 kişi yaralandı.

Şehid Aytaç Baran şehadet yıldönümünde kabri başında yâd edildi

PKK tarafından 5 yıl önce bir suikast sonucu şehid edilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran, ailesi ve sevenlerince kabri başında rahmet ve minnetle yâd edildi.

Diyarbakır'da çıkan yangında 30 kişi son anda kurtarıldı

​Merkez Bağlar ilçesinde bir apartmanın 6'ncı katında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın dumanından etkilenen 30 kişi ambulanslarda tedavi altına alındı.

Antalya’dan Diyarbakır Valiliğine atanan Münir Karaloğlu göreve başladı

Valiler Kararnamesi ile Antalya Valiliğinden Diyarbakır Valiliğine atanan Münir Karaloğlu, kente gelerek görevine başladı.

Diyarbakır’da Covid-19 önlemleri alınarak 47 bin öğrenci LGS'ye girdi

​Diyarbakır genelinde 441 okulda 47 bin 200 öğrenci Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) girdi. Veliler de okulların çevresinde ve okula yakın parklarda çocuklarına dua ederek bekledi.

Dürümlü katliamı sanığına 17 kez ağırlaştırılmış müebbet

PKK’nin Diyarbakır Dürümlü mezrasında 12 Mayıs 2016 yılında yaptığı katliamın sanığı Burhan Taş, 17 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 11 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır’da çıkan yangında yaklaşık 30 bin dönüm ekili arazi ve mera yandı

Çınar ilçesinde henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında, ekili alan ve meranın bulunduğu yaklaşık 30 bin dönüm alan yandı.

TEMMUZ

Diyarbakır’da 6 yaşında bir kız çocuğu ölü bulundu

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 6 yaşındaki E.T. kaldığı evin bahçesinde ölü halde bulundu. Küçük kızın boynunda ip izinin olması olayın cinayet olduğu şüphelerini arttırdı.

Sosyal mesafeli ilk bayram namazı kılındı

Sabahın erken saatlerinde bayram namazını eda etmek üzere tarihi Ulu Cami'ye akın eden Diyarbakırlılar, ilk kez sosyal mesafeli bayram namazı kıldı.

Diyarbakır'da kaybolan 4 yaşındaki Miraç’tan 5 gündür haber alınamıyor

Dicle ilçesinde kaybolan 4 yaşındaki çocuğun bulunması için başlatılan arama çalışmaları 5 gündür aralıksız devam ediyor.

AĞUSTOS

HDP'li belediyenin işten çıkardığı kadın, evinde ölü bulundu

​Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi'nde çalışan ve daha önce HDP döneminde işten çıkartıldığı için eylem başlatan Gülistan Can evinde ölü bulundu.

HDP'li Dicle Belediye Başkanı partisinden istifa etti

31 Mart Yerel Seçimleri'nde, yüzde 51 oy alarak Diyarbakır'ın Dicle Belediye Eş Başkanı seçilen Felat Aygören, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Dicle Nehri’nden sağ olarak çıkarılan genç hayatını kaybetti

Diyarbakır’da serinlemek için arkadaşları ile birlikte Dicle Nehri’nde suya giren genç, yapılan 2 saatlik arama-kurtarma çalışmaları sonucu sağ olarak sudan çıkarılmıştı.

Evlat nöbeti 350'nci gününde

​Evlat nöbetindeki aileler, dağa kaçırılan çocuklarına kavuşma ümidiyle HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önündeki bekleyişlerini sürdürüyor.

Fesih Güler Hoca vefat etti

Ömrünü İslam'a ve İslami hizmetlere adayan Fesih Güler, Covid-19 tedavisini gördüğü hastanede vefat etti.

İslam’dan etkilenen İngiliz genç Müslüman oldu

Diyarbakır'da yaşayan İngiliz vatandaşı 19 yaşındaki Lily Roze Cowen, Müslüman olmak istediğini belirterek Bağlar İlçe Müftülüğüne başvuruda bulundu.

EYLÜL

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti birinci yılında

Çocukları HDP/PKK tarafından kandırılarak dağa götürülen Diyarbakır annelerinin HDP İl Başkanlığı önündeki evlat nöbeti, bir yılı geride bıraktı.

Diyarbakır'da kamu binalarına "HES kodu" ile girilecek

Coronavirus (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, İl Hıfzısıhha Kurulunca alınan karar gereği kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasıyla giriş yapılacak.

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla 10 yıllık bir husumet daha son buldu

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığının arabuluculuğuyla Bünül ve Doğrual aileleri arasında 10 yıldır yaşanan husumet son buldu.

HDP'nin RTÜK üyesi de 6-8 Ekim saldırıları kapsamında gözaltına alındı

​HDP/PKK'nin yönlendirmeleri üzerine 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen saldırılara ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) HDP'li üyesi Ali Ürküt Diyarbakır'da gözaltına alındı.

EKİM

6-8 Ekim olaylarının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen acılar halen taze

2014 yılında yaşanan 6-8 Ekim olaylarında kurban eti dağıtırken HDP/PKK yandaşları tarafından katledilen şehidlerin acısı, aradan 6 yıl geçmesine rağmen tazeliğini koruyor.

Ailelerin evlat nöbetindeki bekleyişleri 399'uncu gününe girdi

HDP Diyarbakır il binası önündeki acılı ailelerin evlat nöbeti 399'nucu gününde de devam ediyor.

Emmanuel Macron'un İslam karşıtı uygulamalarına karşı Diyarbakır tek ses oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı uygulamaları ve ötekileştirici dayatmalarına tepki gösteren HÜDA PAR, Diyarbakır Ulu Camii önünde basın açıklaması yaptı.

İTTİHADUL ULEMA'nın "5’inci Âlimler Buluşması" başladı

İTTİHADUL ULEMA, geleneksel hale getirdiği Âlimler Buluşması’nın 5’incisini düzenliyor.

KASIM

​HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığına Faruk Dinç seçildi

​HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'ın katılımıyla gerçekleştirilen Diyarbakır 3'üncü Olağan Konresinde, il başkanlığına tek aday olan Faruk Dinç seçildi.

​206 Kürt aydın ve yazardan PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın

​Diyarbakır'da Kürt aydınları tarafından yapılan ortak açıklamada, "PKK, Irak Kürdistanı'nda yabancı, işgalci, terörist bir güç. Kürdistan Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistan'dan çıkmasını talep ediyoruz." denildi.

Diyarbakır'da 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi

​Diyarbakır İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre, 65 yaş üstü vatandaşlar 10.00 ile 16.00 saatleri dışında sokağa çıkamayacak.

Uzun bir aradan sonra sokaklar yeniden boşaldı

Covid-19 vaka sayılarında yaşanan artışla beraber cumartesi ve pazar günleri uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması saat 20.00 itibariyle başladı.

Coronavirus tedbirlerine uymayanlara 31 milyon lira ceza kesildi

Diyarbakır geneli polis sorumluluk bölgesinde Covid-19 tedbirleri kapsamında ve yayınlanan genelgeler doğrultusunda kural ve yasakları ihlal ve ihmal eden 31 bin 305 kişiye toplam 31 milyon 586 bin lira ceza kesildi.

ARALIK

Çüngüş Belediye Başkanı Akmeşe partisinden istifa etti

Diyarbakır'ın Çüngüş İlçe Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe, Saadet Partisi'nden istifa etti.

Diyarbakır'da 2 bin nüfuslu mahalle karantinaya alındı

​Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Aşağıkonak Mahallesi, artan Covid-19 vakaları nedeniyle karantinaya alındı.

Dicle Üniversitesinden 2 akademisyen "Dünyanın en etkili bilim insanları" listesinde

Stanford Üniversitesinden John Ioannidis tarafından yapılan çalışmada dünyanın en etkili bilim insanlarının oluştuğu listede Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden 2 akademisyen yer aldı.

Diyarbakır'da yağmur için eller semaya açıldı

Son aylarda ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle Diyarbakır'da da tarihi Ulu Camii'nde kılınan cuma namazının ardından yağmur duası edildi.

Diyarbakır'da Mervani Devleti hükümdarının mezarı bulundu

​Yaklaşık bin yıl önce başta Diyarbakır ve çevresi olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 90 yıl hüküm sürmüş Mervaniler'in son hükümdarı Nasırüddevle Mansur'un kabrinin iç kalede olduğu belirtildi.

Evlat nöbeti, 2020 yılını 486'ncı gün ile tamamlayacak

Çocukları PKK tarafından dağa kaçırıldığı gerekçesiyle HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önündeki evlat nöbeti 31 aralık itibariyle 486'ncı günü geride bırakarak 2021 yılına girecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz