Diyarbakır’da filmleri aratmayan hikaye

17 yaşında babasının askere göndermemek için kayıtlara 'ölü' olarak geçirdiği adam, 50 yıldır yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor.

Haberler 29.04.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesinde yaayan 67 yandaki Adem Ekincinin babas, olu 17 yandayken askere göndermemek için kaytlara ölü olarak geçirdi. Akl sal yerinde olmayan Ekinci, yaadn ispatlamak için mahkemeye bavurdu. Bavurusu, dava açacak ehliyeti olmad gerekçesiyle reddedilen Ekinci, yaknlar araclyla yaadn kantlamaya çalyor.

Silvana bal Yolaras Mahallesinde yaayan Adem Ekincinin babas, çocuu 17 yandayken askere göndermemek için kaytlara ölü olarak geçirdi. Bu günden sonra hep yaadn ispatlamaya çalan Ekincinin çald tüm kaplar yüzüne kapand. 43 yana girdiinde kardei ile birlikte stanbula giden Ekincinin çilesi burada da bitmedi. Kimlii olmad için hastaneye bile gidemeyen Ekinci, stanbulda eve hapsoldu. 23 sene stanbulda kalan Ekinci, kimlii olmad için dar çkamad. Kardeinin emekli olmas üzerine geçtiimiz yl tekrar Silvana dönen Ekinci ve yaknlar, Ademin kimliini çkarmak için yeniden harekete geçti. Ademin kardei Yusufah Ekinci, aabeyinin yaadn kantlamak için Silvan Adliyesine bavurdu. Mahkeme, Ekincinin reit olmas nedeniyle davay kendisinin açmasn istedi. Bunun üzerine Adem Ekinci, yaadn ispatlamak için mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme bu defa da Adem Ekincinin dava açacak ehliyetinin olmamas nedeni ile talebi reddetti. Ömrünün son 50 yln kimliksiz ve ölü olarak geçiren Adem Ekinci, yetkililerin kendisine yardm etmesini bekliyor.

KML OLMADII çN HASTANEYE GDEMYOR

Aabeyine bakan 65 yandaki Yusufah Ekinci, 1995 ylnda ileri nedeni ile stanbula göç ettiklerini söyledi. Anne ve babasnn olmad için Adem Ekinciyi de beraberinde götürdüklerini kaydeden Yusufah Ekinci, Ancak aabeyim konumakta güçlük çektii ve kimlii olmad için sokaa çkamad. Aabeyim mide rahatszl nedeniyle salçal ve dier baharatl yemekleri yiyemiyor. Sadece süt ürünleri olan yourt, sulu yemek dnda hiç bir ey yiyemiyor. Keke onu hastaneye götürebilseydik o bizim için yeterliydi. Bu zorluklarla geçen 23 senelik stanbul çilemiz emekli olduktan sonra Silvan ilçesindeki Yolaras köyümüze geri döndük. Burada da kimlii olmad için hastaneye götüremiyoruz. Nüfusa kayt ettirmek için mahkemeye gittik olmad. Mahkeme, reit olduu için kendisinin bavurmas gerektiini söyledi. Ancak dava açacak ehliyeti olmad için mahkeme davay reddetti. Bu konuda ona bir kimlik vermesini ve rahat rahat onu hastaneye götürebilmemiz için yetkililerden ve Cumhurbakanmzdan yardm bekliyoruz dedi.

Konumalarndan güçlük çeken Adem Ekinci de bugüne kadar kimlii olmad için hastaneye gidemediini, babasnn kendisini askere yollamamak için ölü olarak gösterdiini belirterek kendisine yardm edilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git