Diyarbakır'da fıstık rekoltesi kuraklık nedeniyle düştü

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde fıstık üretimi yapan üreticiler, yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 30'a varan düşüş yaşandığına dikkat çekerek Silvan Barajı yapımının tamamlanmasıyla böyle bir durumla karşılaşmayacaklarını ifade ettiler.

Haberler 15.09.2021 - 06:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal krsal Yeerdi Mahallesinde 400 dönümlü alanda Anfep ve Siirt Fst üretimi yapan Düük ailesi, bu yl yaanan kuraklk nedeniyle istedikleri verimi elde edemediklerini vurguladlar.

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürlüü ve Silvan Kaymakaml tarafndan desteklenen fstk fidan ekme projesinin uygulayclarndan olduklarn söyleyen Mahmut Düük, bu proje ile 400 dönümlük alanda fstk fidan ekmeye baladklarn belirtti.

Fstk üretiminin bir sabr ii olduunu söyleyen Düük, Fstn verimi iyidir ve ekonomik açdan da aile geçimini karlayabiliyorsun. Bölgemizde de üreticilerin fstk ekmelerini isterim. Fstk bahçeleri oksijen üretiyor ve insanlarmz baka yerlerde çalacana kapsnn önünde çalm olacak. eklinde konutu.

SLVAN BARAJI VE GAP HIZLANDIRILSIN

Kuraklktan dolay su skntsn çektiklerini söyleyen ve geçen yla oranla rekoltede yüzde 30a varan bir verim kayb yaadklarn aktaran Düük, Tankerle kanallardan fstklar sulamak için su getiriyorduk. Yetkililer Silvan Barajn ve GAP hzlandrrsa bu halk için gelir kayna ve ülke ekonomisine de katk olur. dedi.

SU, HTYAçLARI KARILAYAMADIINDAN DOLAYI AAçLAR KURUYOR

14 yl önce bo bir alanda, babasnn bir mühendis getirerek 400 dönümlü alana Antep ve Siirt fst ektiini söyleyen Yahya Düük, bu ii severek yaptklarn ifade etti.

Fstk aaçlarn budanmas, ilaçlanmas, temizlenmesi gibi zahmetli ilerinin el ile yapldn söyleyen Düük, fstn verime girdii dönemde daha fazla vitamin ve su istediini kaydetti.

Düük, Bu yl yaan ya yetmedii için ellerimizdeki imkanlarla, içtiimiz su ile fstk aaçlarn suluyoruz. Ancak bu su, ihtiyaçlar karlayamadndan dolay aaçlar kuruyor. Ürünlerimiz kurumaya balad. dedi.

Fstkta daha iyi bir verim için her yl bakmlarnn yaplmas gerektiini vurgulayan Düük, hasat zamannda ise fstklar fabrikada soydurup kurutmala braktklarn söyledi.

YAPILAN EMEK çOK, VERML BR FAKAT DESTEK AZ

HÜDA PAR Silvan lçe Bakan Adnan Balyen de hasad devam eden fstkta, üreticinin yaad sorunlara dikkat çekmek için Düük ailesini ziyaret etti.

çiftçilerin, en büyük skntsnn susuzluk olduunu söyleyen Balyen, GAPn bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Silvan bölgesi kuraklkla kar karyadr. Bütün görütüümüz çiftçiler ve özellikle fstk üreticisi kardelerimizin talepleri, Silvan Barajnn bitirilmesi, hayata geçirilmesi ve su skntsnn giderilmesidir. dedi.

Sulama yetersizlii nedeniyle baz fstk aaçlarnn kuruduunu hatrlatan Balyen, çler acs bir durum. Buna üzülüyoruz. Fstk destei, dier tarm desteklerine göre daha azdr. Fstk destei, mazot ve gübre desteinden oluuyor ve yetersiz bir destektir. Verilen emek çok, verimli bir i ve Silvana örnek bir çalmadr fakat yeterli kadar destek verilmiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git