Görüş Bildir

Diyarbakır'da fıstık rekoltesi kuraklık nedeniyle düştü

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde fıstık üretimi yapan üreticiler, yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 30'a varan düşüş yaşandığına dikkat çekerek Silvan Barajı yapımının tamamlanmasıyla böyle bir durumla karşılaşmayacaklarını ifade ettiler.

Diyarbakır'da fıstık rekoltesi kuraklık nedeniyle düştü

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Yeşerdi Mahallesi'nde 400 dönümlü alanda Anfep ve Siirt Fıstığı üretimi yapan Düşük ailesi, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle istedikleri verimi elde edemediklerini vurguladılar.

Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Silvan Kaymakamlığı tarafından desteklenen fıstık fidanı ekme projesinin uygulayıcılarından olduklarını söyleyen Mahmut Düşük, bu proje ile 400 dönümlük alanda fıstık fidanı ekmeye başladıklarını belirtti.

Fıstık üretiminin bir sabır işi olduğunu söyleyen Düşük, "Fıstığını verimi iyidir ve ekonomik açıdan da aile geçimini karşılayabiliyorsun. Bölgemizde de üreticilerin fıstık ekmelerini isterim. Fıstık bahçeleri oksijen üretiyor ve insanlarımız başka yerlerde çalışacağına kapısının önünde çalışmış olacak." şeklinde konuştu.

"SİLVAN BARAJI VE GAP HIZLANDIRILSIN"

Kuraklıktan dolayı su sıkıntısını çektiklerini söyleyen ve geçen yıla oranla rekoltede yüzde 30'a varan bir verim kaybı yaşadıklarını aktaran Düşük, "Tankerle kanallardan fıstıkları sulamak için su getiriyorduk. Yetkililer Silvan Barajını ve GAP'ı hızlandırırsa bu halk için gelir kaynağı ve ülke ekonomisine de katkı olur." dedi.

"SU, İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMADIĞINDAN DOLAYI AĞAÇLAR KURUYOR"

14 yıl önce boş bir alanda, babasının bir mühendis getirerek 400 dönümlü alana Antep ve Siirt fıstığı ektiğini söyleyen Yahya Düşük, bu işi severek yaptıklarını ifade etti.

Fıstık ağaçlarının; budanması, ilaçlanması, temizlenmesi gibi zahmetli işlerinin el ile yapıldığını söyleyen Düşük, fıstığın verime girdiği dönemde daha fazla vitamin ve su istediğini kaydetti.

Düşük, "Bu yıl yağan yağış yetmediği için ellerimizdeki imkanlarla, içtiğimiz su ile fıstık ağaçlarını suluyoruz. Ancak bu su, ihtiyaçları karşılayamadığından dolayı ağaçlar kuruyor. Ürünlerimiz kurumaya başladı." dedi.

Fıstıkta daha iyi bir verim için her yıl bakımlarının yapılması gerektiğini vurgulayan Düşük, hasat zamanında ise fıstıkları fabrikada soydurup kurutmalığa bıraktıklarını söyledi.

"YAPILAN EMEK ÇOK, VERİMLİ BİR İŞ FAKAT DESTEK AZ"

HÜDA PAR Silvan İlçe Başkanı Adnan Balyen de hasadı devam eden fıstıkta, üreticinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için Düşük ailesini ziyaret etti.

Çiftçilerin, en büyük sıkıntısının susuzluk olduğunu söyleyen Balyen, "GAP'ın bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Silvan bölgesi kuraklıkla karşı karşıyadır. Bütün görüştüğümüz çiftçiler ve özellikle fıstık üreticisi kardeşlerimizin talepleri, Silvan Barajı'nın bitirilmesi, hayata geçirilmesi ve su sıkıntısının giderilmesidir." dedi.

Sulama yetersizliği nedeniyle bazı fıstık ağaçlarının kuruduğunu hatırlatan Balyen, "İçler acısı bir durum. Buna üzülüyoruz. Fıstık desteği, diğer tarım desteklerine göre daha azdır. Fıstık desteği, mazot ve gübre desteğinden oluşuyor ve yetersiz bir destektir. Verilen emek çok, verimli bir iş ve Silvan'a örnek bir çalışmadır fakat yeterli kadar destek verilmiyor." ifadelerini kullandı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi