Diyarbakır’da İpekböcekçiliği çalıştayı

Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Kulp Kaymakamlığı tarafından "Kelebekten Kozaya, Kozadan Modaya İpeğin serüveni" sloganı ile ipekböcekçiliği çalıştayı düzenlendi.

Haberler 27.05.2022 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Diyarbakr Ticaret Borsas, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Kulp Kaymakaml tarafndan Kelebekten Kozaya, Kozadan Modaya pein serüveni slogan ile ipekböcekçilii çaltay düzenlendi.

Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, 2002 ylnda kentte önemli bir gelir kayna olan sektörün tekrar gelitirilmesi için Diyarbakr Ticaret Borsas, Ticaret ve Sanayi Odas ile birlikte 200 civarnda üreticiye 400 paket tohum datldn söyledi. Bakan Yeil, 2006 ylnda borsamz tarafndan hazrlanan ve Avrupa birlii tarafndan desteklenen pekböcekçilii gelitirme projesiyle üretime yeniden ivme kazandrlmtr. Bu projeler çerçevesinde verilen eitim ve kullanlan malzeme destekleriyle 2006-2007 sezonu sonunda 700 üreticimiz ile 45 ton ya koza üretimine ulalmtr. 25 Kasm 2006 ylnda Borsamz ilgili paydalarla birlikte dönemin Tarm ve Köy leri Bakanmz Mehmet Mehdi Eker in katlmyla Ulusal pekböcekçilii Zirvesi düzenlenmi, 2007 yllnda ise ilimiz Kulp ilçesinde Koza Üreticileri Birlii kurulmu ve halen faaliyetlerini sürdürmektedir. pekli dokumann da yapld Kulp ilçemizde ipekböcekçilii gelir salayan önemli bir faaliyet olarak varln sürdürmektedir. Halen dünyada ya koza üretimi yapan 20 ülkeden biri Türkiyedir. Diyarbakr ilimiz ise, ya koza üretiminde yüzde 60 oranyla Türkiyede ilk srada yerini almaktadr. Bu alanda yaplan çalmalar konusunda borsamz üstüne düen sorumluluu sürdürmeye devam edecektir dedi.

Sürdürülebilir olmas için herkese görev düüyor

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kayada koza üretimde var olan sorunlarn çözümü için ortak admlarn atlmas gerektiine vurgu yaparak, Türkiyenin yüzde 60 üretimin yapld merkezden bahsediyoruz. imdi böyle bir merkezde yüzde 60 üretim yaplyorsa o zaman bizim bunu oturup düünmemiz lazm. Hepimize düen bir görev var. Yüzde 60 üretimin olduu bir kentin tpk sloganda olduu gibi kelebekten modaya ve podyuma kadar gidiyorsa, kelebei de burada olmal, yani lavra üretimin burada olmas gerekiyor. Bunun koza olarak ihracatnn yasaklanmas gerekiyor. Ve bunun tpk Kulpta olduu gibi üretilenin ipee dönütürülmesinin salanmas gerekiyor. Yani biz buna sanayi katma deerini oluturmak diyoruz. Krsaldan sanayi katma deeri oluturamazsak sadece u asgari ücret geliri kadar bunun sürdürülebilirlii salanamaz ifadelerini kulland.

Yaplan konumalarn ardndan plaket takdimi yaplrken, Diyarbakr Büyükehir Belediyesince de çaltaya katlan yetitiricilere kraft kad ve kireç datld.

GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezinde (GAPUTAEM) düzenlenen çaltaya, Diyarbakr Vali Yardmcs Fatih Cdrolu, Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Kulp Kaymakam Mustafa Gözlet, Hayvanclk Genel Müdürlüü Kanatl ve Arclk Daire Bakan slam Köse, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Krsal Hizmetler Dairesi Bakan Nihat Nurbaki, Di leri Bakanl Diyarbakr l Temsilcisi Büyükelçi brahim Mete Yal ile Bursa ve Uak Üniversitelerinden akademisyenler ile kamu kurum müdürleri ve çiftçiler katld.

Ana Sayfaya Git