Diyarbakır’da vaka sayısı artıyor mu?

Diyarbakır’ın normalleşme sürecine 20’si yoğun bakım 200 hastayla girdiğini belirten TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, kentte son 10 günde hasta sayısının en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, hijyen, fiziki mesafe ve maske kuralına uyma çağrısında bulundu.

Haberler 02.06.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede salgna kar alnan önlemlerin ardndan hükümetin bugün itibariyle toplumsal yaamn normallemesine dönük kararna dair Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya deerlendirmelerde bulundu.

HJYEN, MESAFE VE MASKE KURALI

Yerlikaya, salgn sürecinin bandan bu yana kentin son 10 gün içinde en yüksek hasta saysna ulatn belirtti. Yerlikaya, Diyarbakrn normalleme sürecine 20si youn bakmda olmak üzere 200 hasta ile girdiini ve vaka saysnn daha çok artabileceini iddia etti. Son günlerde taziye ile Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) vaka saysndaki arta dikkat çeken Yerlikaya, Salk Bakanlnn önerdii hijyen, fiziksel mesafeye ve maske kullanm kurallarna mutlaka uyulmas gerektiini vurgulad.

ALGI OLUTURMAK

Yerlikala, Türkiyede normalleme sürecine geçi için henüz erken olduunu iddia etti. Avrupa ülkeleri arasnda Türkiyenin en çok vakann görüldüü ikinci ülke olduunu ileri sürerek Yerlikaya, Bugünden yarna bir normallemenin olmas çok gerçekçi deil. Bu bize bedel ödetecek bir yaklam olur diye tepki gösterdi.

VAKALARIN DEERLENDRMES

Türkiyede testi pozitif olan vakalar üzerinden deerlendirme yapldn belirten Yerlikaya, Tomografi bulgularyla hastal gösteren ve test sonucu negatif olan çok sayda hasta var. Sadece testi pozitif olan vakalar üzerinden bir deerlendirme yaptmzda bile Türkiyedeki vaka says beklenildii gibi azalmyor dedi.

GENç NÜFUS

Türkiyede ölüm oranlarnn genç nüfusa ve az sayda yaplan teste ramen ölüm oranlar açsndan ciddi bir azalmann olmadn sözlerine ekleyen Yerlikaya, salgn sürecinin bir yldan daha fazla süreceini ve hastala kar erken tedavi gösterdii belirtilen 2 ilacn son yaplan bilimsel aratrmada çok etkili olmad, hatta kalp üzerinde yan etkilerinin olabileceinin görüldüünü belirtti.

YAZ AYLARI RAHVETNE KAPILMAYIN

Yaylma hz ve hastala neden olma yetenei çok fazla olan bir virüsle kar karya olduklarna iaret eden Yerlikaya, yaz aylar rehavetine kaplmadan tedbirleri elden brakmamak gerektiini kaydetti. Virüsün yaz aylarnda elle temas edilen alanlarda daha az yaayabildiini aktaran Yerlikaya, ancak virüsün mekanizmasyla birlikte damlack yoluyla bulatn da hatrlatarak, u an için virüsü tamamen yok edecek bir eyin olmadn dile getirdi.

KNC DALGA UYARISI

Dr. Yerlikaya, hükümetin sorumluluu topluma atma yaklam içerisinde olduuna dikkat çekerek, ikinci dalga uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git