Diyarbakır’da vaka sayısı artıyor mu?

Diyarbakır’ın normalleşme sürecine 20’si yoğun bakım 200 hastayla girdiğini belirten TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, kentte son 10 günde hasta sayısının en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, hijyen, fiziki mesafe ve maske kuralına uyma çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da vaka sayısı artıyor mu?

Türkiye'de salgına karşı alınan önlemlerin ardından hükümetin bugün itibariyle toplumsal yaşamın normalleşmesine dönük kararına dair Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya değerlendirmelerde bulundu.

HİJYEN, MESAFE VE MASKE KURALI

Yerlikaya, salgın sürecinin başından bu yana kentin son 10 gün içinde en yüksek hasta sayısına ulaştığını belirtti. Yerlikaya, Diyarbakır'ın normalleşme sürecine 20’si yoğun bakımda olmak üzere 200 hasta ile girdiğini ve vaka sayısının daha çok artabileceğini iddia etti. Son günlerde taziye ile Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) vaka sayısındaki artışa dikkat çeken Yerlikaya, Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği hijyen, fiziksel mesafeye ve maske kullanım kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguladı.

ALGI OLUŞTURMAK

Yerlikala, Türkiye’de normalleşme sürecine geçiş için henüz erken olduğunu iddia etti. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke olduğunu ileri sürerek Yerlikaya, "Bugünden yarına bir normalleşmenin olması çok gerçekçi değil. Bu bize bedel ödetecek bir yaklaşım olur" diye tepki gösterdi.

VAKALARIN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye’de testi pozitif olan vakalar üzerinden değerlendirme yapıldığını belirten Yerlikaya, "Tomografi bulgularıyla hastalığı gösteren ve test sonucu negatif olan çok sayıda hasta var. Sadece testi pozitif olan vakalar üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda bile Türkiye’deki vaka sayısı beklenildiği gibi azalmıyor” dedi.

GENÇ NÜFUS

Türkiye’de ölüm oranlarının genç nüfusa ve az sayıda yapılan teste rağmen ölüm oranları açısından ciddi bir azalmanın olmadığını sözlerine ekleyen Yerlikaya, salgın sürecinin bir yıldan daha fazla süreceğini ve hastalığa karşı erken tedavi gösterdiği belirtilen 2 ilacın son yapılan bilimsel araştırmada çok etkili olmadığı, hatta kalp üzerinde yan etkilerinin olabileceğinin görüldüğünü belirtti.

YAZ AYLARI RAHVETİNE KAPILMAYIN

Yayılma hızı ve hastalığa neden olma yeteneği çok fazla olan bir virüsle karşı karşıya olduklarına işaret eden Yerlikaya, yaz ayları rehavetine kapılmadan tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini kaydetti.  Virüsün yaz aylarında elle temas edilen alanlarda daha az yaşayabildiğini aktaran Yerlikaya, ancak virüsün mekanizmasıyla birlikte damlacık yoluyla bulaştığını da hatırlatarak, şu an için virüsü tamamen yok edecek bir şeyin olmadığını dile getirdi.

İKİNCİ DALGA UYARISI

Dr. Yerlikaya, hükümetin sorumluluğu topluma atma yaklaşımı içerisinde olduğuna dikkat çekerek, ikinci dalga uyarısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz