‘Diyarbakır’ın Bülbülü’ yaşamını yitirdi

Seslendirdiği Kürtçe kilamlar ile gönlürde taht kuran ve “Diyarbakır’ın Bülbülü” olarak tanınan dengbêj Seyitxanê Boyaxcî yaşamını yitirdi.

Haberler 06.07.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Halk arasnda Seytxan Boyaxç bilinen dengbj Seydo imek önceki gün yaamn yitirdi. Bir süre önce vücudunun tamamnn enfeksiyon kapmasnn ardndan felç geçiren Boyaxç, Diyarbakrdaki evinde hayatn kaybetti.

CENAZES YENKÖYDE

Koronavirüs salgnndan dolay cenazesi Balar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlna getirilen Boyaxcnin burada yaplan dini vecibeleri ardndan defnedildi. Salgndan dolay Boyaxcnin ailesi ve yakn akrabalarnn katld cenaze merasimi ardndan kstl sayda ziyaret katlm ile evinde taziye kuruldu.

BOYAXç KMDR?

Boyaxç, Diyarbakrn Ergani ilçesine bal Lexer köyünde 1933 ylnda dünyaya geldi. 2 yanda iken annesini, 4 yanda iken babasn kaybeden Boyaxç, amcas tarafndan büyütülür ve hiç okula gitmez. çocukluu çobanlkla geçen Boyaxç, 15 yandan sonra Diyarbakr merkeze yerleir ve Sur ilçesinde ayakkab boyacl yapmaya balar. Boyaxç, bu ii 25 yl boyunca sürdürür. Boyaxç, bir dönem Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde temizlik personeli olarak çalr.

Uzun yllar Surda bulunan Dengbj Evinde bütün gününü biriktirdii kilamlarn seslendirmekle geçiren Boyaxc, salk durumunun kötülemesi üzerine bir süre önce hastaneye kaldrld ve vücudunun tamamnn enfeksiyon kaptn örendi. Boyaxç, uzun bir tedavi sürecinden sonra felç geçirdi. Bütün günü evindeki odasnda geçen Boyaxc, eski bir radyo-teyp ile kasetlerden dinledii kilamlara elik ederek zamann geçiriyordu.

Ana Sayfaya Git