Görüş Bildir

‘Diyarbakır’ın Bülbülü’ yaşamını yitirdi

Seslendirdiği Kürtçe kilamlar ile gönlürde taht kuran ve “Diyarbakır’ın Bülbülü” olarak tanınan dengbêj Seyitxanê Boyaxcî yaşamını yitirdi.

‘Diyarbakır’ın Bülbülü’ yaşamını yitirdi

DİYARBAKIR-Halk arasında “Seyîtxanê Boyaxçî” bilinen dengbêj Seydo Şimşek önceki gün yaşamını yitirdi. Bir süre önce vücudunun tamamının enfeksiyon kapmasının ardından felç geçiren Boyaxçî, Diyarbakır'daki evinde hayatını kaybetti. 

CENAZESİ YENİKÖYDE                                   

Koronavirüs salgınından dolayı cenazesi Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı'na getirilen Boyaxcî’nin burada yapılan dini vecibeleri ardından defnedildi. Salgından dolayı Boyaxcî’nin ailesi ve yakın akrabalarının katıldığı cenaze merasimi ardından kısıtlı sayıda ziyaret katılımı ile evinde taziye kuruldu.

BOYAXÇÎ KİMDİR?

Boyaxçî, Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Lexerî köyünde 1933 yılında dünyaya geldi. 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken babasını kaybeden Boyaxçî, amcası tarafından büyütülür ve hiç okula gitmez. Çocukluğu çobanlıkla geçen Boyaxçî, 15 yaşından sonra Diyarbakır merkeze yerleşir ve Sur ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapmaya başlar. Boyaxçî, bu işi 25 yıl boyunca sürdürür. Boyaxçî, bir dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde temizlik personeli olarak çalışır.

Uzun yıllar Sur’da bulunan Dengbêj Evi’nde bütün gününü biriktirdiği kilamlarını seslendirmekle geçiren Boyaxcî, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bir süre önce hastaneye kaldırıldı ve vücudunun tamamının enfeksiyon kaptığını öğrendi. Boyaxçî, uzun bir tedavi sürecinden sonra felç geçirdi. Bütün günü evindeki odasında geçen Boyaxcî, eski bir radyo-teyp ile kasetlerden dinlediği kilamlara eşlik ederek zamanını geçiriyordu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi