Doçentin kınama cezası iptal edildi

Dicle Üniversitesi'nde görev yaparken Barış için Akademisyenler inisiyatifinin 2016 yılında açıkladığı 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu'na üniversite yönetimi tarafından verilen kınama cezası, Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

Haberler 26.07.2017 - 13:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Mimarlk Fakültesinde öretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ouz Sinemilliolu, Bar için Akademisyenler nsiyatifi tarafndan 2016 yl Ocak aynda açklanan ve bin 128 akademisyenin imzalad Bu suça ortak olmayacaz bildirisine imza att. Bildirinin açklanmasnn ardndan Dicle Üniversitesi Rektörlüü tarafndan Sinemilliolu hakknda idari soruturma balatld. dari soruturma sonunda, 24 Haziran 2016 tarihinde Sinemilliolu hakknda 657 sayl Devlet Memurlar Kanunu uyarnca, uyarma cezas gerektiren eylemi nedeniyle, daha önce 2 kez uyar almasndan dolay bir üst ceza olan knama cezas verildi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ouz Sinemilliolu, knama cezasnn tebli edilmesinin ardndan Eitim-Sen avukat brahim Afar aracl ile Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinde karara itiraz etti. Mahkemeye verdii dilekçede Dicle Üniversitesi Rektörlüünün verdii knama cezasnn hukuka aykr olduunu belirten Afar, 657 sayl Devlet Memurlar Kanununun hükümlerinin, müvekkili hakknda uygulanamayacan savundu.

FADE HÜRRYET KAPSAMINDA

Yüksek Öretim Kanununun disiplin cezalarn düzenleyen maddesinin 2nci fkrasnn Anayasa Mahkemesi tarafndan iptal edildiini belirten Afar, Anayasa Mahkemesi kararyla Yüksek Öretim Kurumlar yönetici, öretim eleman ve memurlarnin disiplin yönetmeliinin dayanaksz hale geldiini kaydetti. Müvekkilinin ifade hürriyeti kapsamnda bar talebini içeren metne imza attn ve soruturmada izlenen usulün adil yarglanma hakkn ihlal ettiini vurgulayan Afar,disiplin cezasnn Avrupa nsan Haklar Sözlemesi, Anayasa ve YÖK kanunu ile mevzuata aykr olduuni ileri sürerek, iptal edilmesini istedi.

DSPLN SORUTURMASI

Dicle Üniversitesi Rektörlüü tarafndan dava dosyasna gönderilen savunma dilekçesinde ise Mustafa Ouz Sinemilliolu hakknda yürütülen disiplin soruturmasnn yasaya uygun olduu, gerekli savunmann alnd, delillerin incelendii belirtildi. Dicle Üniversitesi Rektörlüü Avukat Sibel Ate dilekçesinde soruturma raporunda teröre destek veren bin 128 akademisyen balyla basnda yer alan bildiriye davacnn imza attn ve basn açklamasnda bizzat bulunduunun belirtildiini kaydetti. Bilimsel kantlara dayanmayan, problemli ve tartmal bir metne imza atmann ve bu metnin kamuoyuna duyurulmasnda bizzat bulunmann, devlet memuru vakarna yakmayan tutum ve davranlar yansttn vurgulayan Ate, disiplin cezas verilmesinin hukuka uygun olduunu, dare Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayaca ileri sürerek, davann reddedilmesini talep etti.

KINAMA CEZASI PTAL

Dava ile ilgili kararn açklayan Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ouz Sinemilliolu hakknda verilen knama cezasnn iptaline karar verdi. Kararn gerekçesinde, üniversite öretim üyesi olan ve YÖK kanununa tabi olan davac Sinemilliolu hakknda, 657 sayl kanunun disipline ilikin hükümlerinin uygulanmasna olanak bulunmad ifade edildi. Davacnn 657 sayl kanun uyarnca uyarma cezas gerektiren fiili nedeniyle daha önce iki kez uyarma cezas almasndan dolay, bir üst ceza olan knama cezasyla cezalandrlmasna ilikin dava konusu ilemde hukuka uyarlk bulunmad belirtilerek, ilemin iptaline karar verildii belirtildi.

Ana Sayfaya Git