Esnaflar: batıyoruz

Ebedinoğlu, Covid-19 önlemleri kapsamındaki yasaklamalar esnafa kepenk indirtiğini ifade ederek, vergi yapılanmasında değişikliğe gidilmesini isterken, kira, elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinde destek sağlanması gerektiğini bildirdi.

Haberler 28.11.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii Bakan Alican Ebedinolu, Pandemi döneminde en büyük maduriyetin küçük esnafn yaadn ifade ederek, vergi yaplanmas kanununda deiiklie gidilmesini istedi. Ebedinolu, Esnaf Mart aynn daha borcunu ödemeden, gelen yasaklamalarla artk kepenk indirecek noktaya gelindiini söyledi.

Yürürlüe giren vergi yaplanmas kanunu ile Covid-19 Kapsamndaki yeni yasaklarla ilgili yazl açklamada bulunan, Ebedinolu, öyle dedi;

ESNAF YAPAMAZ HALE GELD

Esnaf ve Sanatkrlarmzn Covid-19 salgnndan dolay Mart aynda kapanan i yerlerinin borcunu daha ödeyemeden ikinci kez i yerini kapatt. Esnafa kira, Elektrik, su ve doalgaz gibi ödemelerine bir destek salanmazsa bu kez çok sayda esnaf i yerini açmamak üzere kapatm olacak.

KEPENK NDRLECEK NOKTADA

Haziran aynda normalleme süreci balam olsa da birçok esnafn ileri yüzde 30 kapasite ile dönüyordu. Bu da esnafn Mart, Nisan ve Mays aylarna ait olup sonbahar aylarna erteledii borçlarn ödemeye dahi yetmiyordu. En azndan devlete olan borçlar yeniden yaplandrlacak diye sevinirken bir kez daha gelen kapatma kararlar esnaf perian etti. Esnafn kepenklerini bir daha açlmamak üzere kapatmamas için mutlak surette esnafa kira yardm yaplmal, kapal olunan dönem için elektrik, su ve doalgaz paralar alnmamal. Ayrca, esnafn yannda çalan kalfa ve çrak için kolaylatrlm ksa çalma ödenei uygulamas getirilmeli.

Hasta saylar arttkça esnafn umudu da azalyor. Toplumun en az yüzde 60nn alanmasna kadarki süreçte esnafn ayakta kalmas imknsz. Bu dönemde etkin bir mali destek olmazsa çok sayda esnaf, bir daha açlmamak üzere kepenklerini kapatacak.

VERG YAPILANDIRILMASI DESN

Borç yaplandrmas kanunu yeniden TBMMde görüülmeli. Ertelenen vergi ve primler yaplandrmaya dhil edilmeli. Borçlarn ödenebilmesi için bu tek bana yetmez. Esnaf kepenkleri ya da konta kapalyken borçlarn yaplandrsa dahi ödeyemez. Bunun için en az 6 ay ödemesiz bir dönem olmal ki a uygulamas balayp iler yeniden açlmaya baladnda esnaf da borçlarn ödemeye balasn. Zaten ekonomik olarak çok zor bir dönem yaayan esnafn üstüne bir de pandemi yükü bindi. Bu nedenle, bugüne kadar yaplanlardan farkl olarak borç ödeme vadeleri 60 aya çkarlmal.

KRA YARDIMI YAPILMASI GEREKYOR

Kira yardm, elektrik, su ve doalgaz destei, ksa çalma ödenei gibi giderler için hükümet doal olarak kaynak aray içine girecektir. Dier taraftan yaplandrma kanununa kesinlememi borçlarn yaplandrlmas, matrah artrm (vergi bar), imar bar gibi düzenlemeler dhil edilmedi. Bu düzenlemeleri ekleyecek ekilde yaplandrma kanununda deiiklik yaplrsa ilave gelecek kaynak esnaf için kullanlabilir. Bu tür uygulamalardan gelecek ilave kaynak esnafmza bu dönemde can suyu olur. Hem vadelerin uzatlmas hem de kaynak yaratacak yeni düzenlemelerin eklenmesi için yaplandrma kanununda deiiklik yaplmaldr denildi.

Ana Sayfaya Git