Fuhşiyat sorunu engellenmelidir

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede artan fuhşiyat kent sakinlerini rahatsız ederken bölge alimleri, bu manevi sorunun bireysel değil toplumsal olduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 02.06.2021 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Özellikle Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde, son zamanlarda artan günlük kiralk evler, köe balarn tutan fuhu çeteleri ve gayr-i meru ilikilere kart bilinen simalarn artmas endielere neden oluyor.

Bu tür görüntülerin bireysel olmaktan ziyade toplumsal bir sorun haline geldiine dikkati çeken TTHADUL ULEMA Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, halkn bu tür sorunlara kar müdahale eklinin kstl olabileceini belirterek burada en büyük sorumluluun yetkili mercilere dütüüne vurgu yapt.

slam dininin, aileyi korumak ve neslin devam için meru evlilii getirdiini, bunun yannda zinay da haram kldn hatrlatan Özer, Allah-u Tealann koyduu snrlar aan kendi haddini am, topluma da zarar vermi olacaktr. Bu kanun ve kurallar uygulamak için de emr-i bil maruf ve nehy-i anil münker kaidesi tüm Müslümanlara vacip klnmtr. dedi.

mkanlar ölçüsünde münkerat engellememiz lazm

Ki bir münkeri gördüü zaman onu eliyle düzeltsin, gücü yetmiyorsa diliyle, ona da güç yetiremiyorsa kalbiyle buz etsin hadis-i erifini hatrlatan Özer, Bu hadisten herkes kendi sorumluluunu çkarabilir. Bir ehrin yöneticisinin bunu düzeltme yöntemi farkl, sradan vatandan müdahalesi ayr ve bir alimin daha farkl olur. Buradaki sorumluluu genelletirirsek imkanlar dorultusunda kötülüü kabul etmememiz lazm. ifadelerini kulland.

Allahn reddettii bir durumu kabul etmemiz mümkün deildir

Ahlakszl dayatmaktan ziyade altrma yöntemiyle yapldnn altn çizen Özer, duruma verdii örnekle açklk getirdi.

Özer, Bilindii üzere bir kapta bulunan kurbaalarn üzerine scak su dökülürse bu hayvanlar kaçr. Fakat kabn alt atelenerek bu su stlrsa kurbaalar kaçmaz, içinde kalarak can vermi olurlar. u anda bizi de bu duruma altrmaya, fikir veya kii özgürlüü gibi kavramlarla yava yava rza göstermeye çalyorlar. Bir Müslüman olarak hiçbir ekilde Allahn reddettii bir durumu kabul etmemiz mümkün deildir. eklinde konutu.

Aileler kendi çocuklarna sahip çkp bilinçlendirmeli

Cadde ve sokaklarda karlalan gayri ahlaki karelere dikkat çeken Özer, Park ve bahçelere baktmzda, insanlarn kendi mahremiyle yaabilecei münasebetin hayvani bir ekilde darya tanmaya çalldn görüyoruz. Toplumun buna rza göstermemesi lazm. Burada ailelere sorumluluklar dümektedir. Aileler kendi çocuklarna sahip çkp bilinçlendirmeli ve eytanperest insanlarn errinden uzak tutmal. Bir binada veya mahallede hayvani ilikiler yaplyorsa ve oradakiler buna tepki göstermiyorsa Allah muhafaza onlarn çocuklar da bu nefisperestlerin ana düebilir. dedi.

Mevcut kanunlara göre zinann topluma açk alanlarda yaplmamas gereken bir durum olduunu ve buna devletin de müsaade etmemesi gerektiini söyleyen Özer, fuhun bir anda artmasnn gelii güzel olmadn, bölgeye özel planlanm bir ifsat çalmas olduuna vurgu yapt.

er odakl ve kötü emelli insanlar bunu bilinçli olarak ehre yerletirmeye çalyor

Diyarbakrn peygamberler ve sahabeler ehri olarak zikredildiini hatrlatan Özer, Zannmca buraya özgü özel bir proje uygulanyor. Baz er odakl ve kötü emelli insanlar bunu bilinçli olarak ehre yerletirmeye çalyor. Kürtlerin en fazla öne çkan bariz özelliklerinden biri namus mefhumudur. te bu durum Kürtler içerisinde oluyorsa ayriyeten katmerli bir ayptr. Buna muhakkak engel olmak gerekir. ayet buna engel olunmazsa ailenin temeline dinamit yerletirilmi olur. Yani kiinin birkaç dakikalk hevesat uruna eri yollar varken gayr-i eri yola tevessül etmesiyle toplumun temeline dinamit koyar. diye belirtti.

Toplum içerisinde artan fuhu ve benzeri münkeratn beraberinde doal afetleri de arttrdna vurgu yapan Özer, Hadislerle de sabittir ki bir toplumda zina yaygnlarsa depremler fazla olur ve daha önce görülmemi hastalklarda görülür. u anda dünya zaten bir hastala bulam ve kurtulamad. Buna ramen serkelik yaplrsa ve Allaha kar isyan edilirse Allah-u Teala dünyada olduu gibi ahirette de cezalandrr. ifadelerini kulland.

Özer, Allah, nefsine esir olmu kiilerin yan sra buna susanlar, ses çkarmayanlar, rza gösterenleri ve memnun olanlar da cezalandracandan buna rza gösteremeyiz. Bu münkerat engellenmedii takdirde toplum bir felakete sürüklenecek ve bundan hiç kimse selim kalamayacak, kurtulamayacaktr. dedi.

Bayanlarn uygunsuz kyafetlerle tarihi camilere gelip dolatklarna ahit oluyoruz

Toplum içerisinde özellikle erkeklerin kendilerini gerçek manada muhafaza etmelerinin çok zor olduunu kaydeden Özer, çünkü bir bayann ev içerisinde giyinmesinin dahi doru karlanmad kyafetlerle darda, çar-pazarlarda gezdiklerini görüyoruz. Özellikle Diyarbakrda tarihi camiler dediimiz alanlara bayanlarn uygunsuz kyafetlerle gelip dolatklarna ahit oluyoruz. Bu konuda gerek müftülükler ve gerekse belediye olarak gerekli tedbirleri almal, girilerin uygun kyafetlerle yaplmasn salamaldr. eklinde konutu.

Bata Diyarbakr olmak üzere dier ehirlerde de bulunan ziyaretgahlarn amac dnda kullanlmasnn uygun olmadn söyleyen Özer, Kentimizde ve dier ehirlerde bulunan Peygamber türbelerinin mesire alan haline getirilmemesi, toplumun buna gerekli duyarll göstermesi lazm. Kabir ziyareti adabnca Hazreti Süleyman ve Eildeki türbeler ziyaret edilmelidir. Bir Allah dostunun huzuruna diriyken nasl çklyorsa medfun bulunduu türbeye de ayn üslup ve giyimle çklmas gerekir. dedi.

Ana Sayfaya Git