Gençleri bataktan kurtaracak merkez

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı korkunç şekilde gençleri ağına alırken, Diyarbakır'da tedavide umut olan AMATEM ile ÇEMATEM merkezleri hizmete girdi. Ücretsiz tedavinin yansıra, rehabilitasyon hizmeti de verilecek

Haberler 16.06.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Salk Bakanl bünyesinde hazrlanan proje kapsamnda yaklak 2 yl önce 33 bin metrekare alan üzerinde ina edilen Alkol ve Uyuturucu Madde Bamllar Tedavi ve Aratrma Merkezi (AMATEM) ile çocuk ve Ergen Madde Bamll Tedavi Merkezi (çEMATEM) hizmete girdi.

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekimi Dr. Öretim Üyesi Serkan Dedeolu, Salk Bakanlnca l Salk Müdürlüü koordinesinde yaklak 2 yl önce yapmna balanan ve Türkiyede sayl olan 2 merkezde hasta kabulüne baladklarn söyledi.

ALKOL VE UYUTURUCU

Daha önce kentte 10 yatakl çEMATEMin bulunduunu, ancak hizmet binasnn fiziki koullarndan dolay ihtiyaca cevap vermediini aktaran Dedeolu, imdi ise hizmete giren 2 merkez sayesinde daha fazla hastaya hizmet vereceklerini belirtti.

AMATEMin 31, çEMATEMin de 19 yatakl olduunu, alkol ve uyuturucu bamllarna hizmet vereceklerini anlatan Dedeolu, Hizmetlerin ücretsiz verilecei merkezler, bölgeye hitap edecek. Merkezlerde, tedavinin yan sra resim, ahap, müzik gibi rehabilitasyon hizmetleri de verilecek. diye konutu.

Dedeolu, bamllktan kurtulmak isteyenlerin terapiler alacan, psikologlarla görüeceini aktararak, tüm çalmalarn büyük bir gizlilik içerisinde yürütüleceini sözlerine ekledi.

AMATEM Sorumlu Hekimi ve Psikiyatri Uzman Dr. Mehmet Emin Yüksel de daha önce fiziki artlar ve yatak kapasitesinin yetersiz olmas nedeniyle hastalarn çounu baka illere sevk ettiklerini söyledi.

FA MERKEZ OLACAK

AMATEM ve çEMATEMin farkl iki binada hastalara hizmet vermeye baladn belirten Yüksel, Hastalarn öncelikle arndrma tedavilerini yapacaz. Ardndan rehabilitasyon hizmeti balayacak. Onlara bamllkla nasl ba etmeleri gerektiini aktaracaz. Tedaviden sonra onlar düzenli olarak toplant ve eitimlere çaracaz. diye konutu.

çEMATEM Sorumlu Hekimi ve çocuk Psikiyatri Uzman Dr. Özgür Önder Demirta ise merkezin kurulmasnda emei geçen herkese teekkür ederek, yeni hizmet binalarnda hastalara daha modern ve iyi artlarda hizmet vereceklerini vurgulad.

Yatak kapasitesinin artrldn, tüm personel ile bamllkla mücadele eden gençlerin ve ailelerin yannda olacaklarn bildiren Demirta, Doktorlarmzla, psikologlarmzla, hemirelerimizle, sosyal çalanlarmzla ve dier tüm salk çalanlarmzla hizmet için hazrz. ifadelerini kulland.

VAL NCELEMELERDE BULUNDU

Öte yandan, Diyarbakr Valisi Münir Karalolu beraberindeki l Salk Müdürü Cihan Tekin, l Emniyet Müdürü ükrü Yaman ve l Jandarma Komutan Tugeneral Mustafa Erdem ile hizmet vermeye balayan her iki merkezdeki birimleri ziyaret etti, yetkililerden yürütülecek çalmalar hakknda bilgi ald.

Bamllkla mücadelenin zor bir süreç, i ve çok tarafl olduunu ifade eden Karalolu, kurulan her iki merkezle bamllkla mücadelede eksik ayaklarn tamamlanm olduunu dile getirdi. Üniversite kampüsü içerisinde 40 yatakl bir rehabilitasyon merkezi inaatnn u an TOK tarafndan yapmnn sürdüünü dile getiren Karalolu, yl sonuna doru oray da hizmete almay planladklarn kaydetti.

UYUTURUCUYLA MÜCADELE

Jandarma ve emniyetin uyuturucu ile mücadelesine devam ettiini ve devam edeceini belirten Karalolu, kentte uyuturucunun imalat ve arzyla ilgili çok ciddi bir mücadelenin olduunu vurgulad. Geçen yl Diyarbakrda sadece jandarma bölgesinde 98 milyon kök kenevirin ele geçirilerek imha edildiini bildiren Karalolu, Geçen yl ilk 5 ayda 253 kii tutuklanmken bu sene emniyet ve jandarmamzn yapm olduu çalmalarda 412 kii tutuklanm. Bu da yüzde 62lik bir arta tekabül ediyor. Geçen sene ilk 5 ayda 3 milyon 652 bin kök kenevir imha etmiiz. Bu sene ilk 5 ayda 30 milyon kök kenevir bugüne kadar jandarmamzn yapm olduu çalmalarla yakalam ve imha etmiiz. Art yüzde 733tür. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git