Gençleri bataktan kurtaracak merkez

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı korkunç şekilde gençleri ağına alırken, Diyarbakır'da tedavide umut olan AMATEM ile ÇEMATEM merkezleri hizmete girdi. Ücretsiz tedavinin yansıra, rehabilitasyon hizmeti de verilecek

Gençleri bataktan kurtaracak merkez

Diyarbakır'da, Sağlık Bakanlığı bünyesinde hazırlanan proje kapsamında yaklaşık 2 yıl önce 33 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) hizmete girdi.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Serkan Dedeoğlu, Sağlık Bakanlığınca İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanan ve Türkiye'de sayılı olan 2 merkezde hasta kabulüne başladıklarını söyledi.

ALKOL VE UYUŞTURUCU

Daha önce kentte 10 yataklı ÇEMATEM'in bulunduğunu, ancak hizmet binasının fiziki koşullarından dolayı ihtiyaca cevap vermediğini aktaran Dedeoğlu, şimdi ise hizmete giren 2 merkez sayesinde daha fazla hastaya hizmet vereceklerini belirtti.

AMATEM'in 31, ÇEMATEM'in de 19 yataklı olduğunu, alkol ve uyuşturucu bağımlılarına hizmet vereceklerini anlatan Dedeoğlu, "Hizmetlerin ücretsiz verileceği merkezler, bölgeye hitap edecek. Merkezlerde, tedavinin yanı sıra resim, ahşap, müzik gibi rehabilitasyon hizmetleri de verilecek." diye konuştu.

Dedeoğlu, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin terapiler alacağını, psikologlarla görüşeceğini aktararak, tüm çalışmaların büyük bir gizlilik içerisinde yürütüleceğini sözlerine ekledi.

AMATEM Sorumlu Hekimi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Emin Yüksel de daha önce fiziki şartları ve yatak kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle hastaların çoğunu başka illere sevk ettiklerini söyledi.

ŞİFA MERKEZİ OLACAK

AMATEM ve ÇEMATEM'in farklı iki binada hastalara hizmet vermeye başladığını belirten Yüksel, "Hastaların öncelikle arındırma tedavilerini yapacağız. Ardından rehabilitasyon hizmeti başlayacak. Onlara bağımlılıkla nasıl baş etmeleri gerektiğini aktaracağız. Tedaviden sonra onları düzenli olarak toplantı ve eğitimlere çağıracağız." diye konuştu.

ÇEMATEM Sorumlu Hekimi ve Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Özgür Önder Demirtaş ise merkezin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, yeni hizmet binalarında hastalara daha modern ve iyi şartlarda hizmet vereceklerini vurguladı.

Yatak kapasitesinin artırıldığını, tüm personel ile bağımlılıkla mücadele eden gençlerin ve ailelerin yanında olacaklarını bildiren Demirtaş, "Doktorlarımızla, psikologlarımızla, hemşirelerimizle, sosyal çalışanlarımızla ve diğer tüm sağlık çalışanlarımızla hizmet için hazırız." ifadelerini kullandı.

VALİ İNCELEMELERDE BULUNDU

Öte yandan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu beraberindeki İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem ile hizmet vermeye başlayan her iki merkezdeki birimleri ziyaret etti, yetkililerden yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bağımlılıkla mücadelenin zor bir süreç, iş ve çok taraflı olduğunu ifade eden Karaloğlu, kurulan her iki merkezle bağımlılıkla mücadelede eksik ayakların tamamlanmış olduğunu dile getirdi. Üniversite kampüsü içerisinde 40 yataklı bir rehabilitasyon merkezi inşaatının şu an TOKİ tarafından yapımının sürdüğünü dile getiren Karaloğlu, yıl sonuna doğru orayı da hizmete almayı planladıklarını kaydetti.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Jandarma ve emniyetin uyuşturucu ile mücadelesine devam ettiğini ve devam edeceğini belirten Karaloğlu, kentte uyuşturucunun imalatı ve arzıyla ilgili çok ciddi bir mücadelenin olduğunu vurguladı. Geçen yıl Diyarbakır'da sadece jandarma bölgesinde 98 milyon kök kenevirin ele geçirilerek imha edildiğini bildiren Karaloğlu, "Geçen yıl ilk 5 ayda 253 kişi tutuklanmışken bu sene emniyet ve jandarmamızın yapmış olduğu çalışmalarda 412 kişi tutuklanmış. Bu da yüzde 62'lik bir artışa tekabül ediyor. Geçen sene ilk 5 ayda 3 milyon 652 bin kök kenevir imha etmişiz. Bu sene ilk 5 ayda 30 milyon kök kenevir bugüne kadar jandarmamızın yapmış olduğu çalışmalarla yakalamış ve imha etmişiz. Artış yüzde 733'tür." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz