Gündem ucube figürler!

Büyükşehir Belediyesi tarafından peyzaj çalışmalarıyla birlikte dikilen "karpuz, kadayıf ve folklor ekibi" heykelleri, tartışma konusu olurken, bir kesim alay etti, bir kesim de tepki gösterdi.

Haberler 11.05.2021 - 02:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Büyükehir Belediyesi tarafndan havaliman yolunun kenarna yerletirilen hasr bilezik, karpuzun içerisinde yer alan çocuk, halay çeken folklor ekibi ve kadayf tepsisini gösteren kii heykelleri sosyal medyada paylalmas ile büyük tepkiye neden oldu.

UCUBE GB HEYKELLER

Kavan dört noktasna dikilen, hasr bilezik, karpuzun içerisinde yer alan çocuk, halay çeken folklor ekibi ve kadayf tepsisini gösteren kii heykelleri sosyal medya mecralarnda gün boyunca paylald. Heykelleri yaptran kayyma tepki gösterildi. Havalimanna giden vatandalar gördükleri manzara karsnda hayrete düerek telefonlarna sarlp, fotoraflar çekti.

ALAY KONUSU OLDU

Söz konusu heykeller Twitterda ana gündem maddelerinden biriydi. Özellikle karpuz içindeki çocuk heykeli, 500 Milyon TL ile ortadan kaybolan çiftlik Bankn kurucusu Mehmet Aydna benzetildi. Ucube olarak tanmlanan heykel için de kayym yönetimindeki DBB tarafndan sosyal medyadan tepki çeken bir paylam yapld. Söz konusu karpuz heykeli fotorafn paylaan DBB, Siz de #DiyarbakrKarpuzuyla çekilmi çocuk fotoraflarnz gönderin, yaynlayalm. Alem karpuz görsün diye yazd.

GÖZDEN GEçRLMES

Kavan dier noktasna da dikilen hasr bilezik heykeli üzerinde Cumhurbakanl forsuna benzetilen Osmanl turas yer alrken, yine elinde kadayf tepsisi tayan erkein heykeli de, Afyon yöresine ait kyafet giydirildii gerekçesiyle eletirildi. Sosyal medya kullanclar söz konusu heykellerin, kentin mimar ve kültürüyle alakas olmadn belirterek, kaldrlmasn talep etti.

DYARBAKIRI YANSITMIYOR

Diyarbakr Tantm Kültür ve Yardmlama Vakf Bakan Erhan Akalnlar, hem çocuk hem de adam figürünün deil Diyarbakr, Türkiyedeki hiçbir insan yanstmadn belirterek, Karpuz ve kadayf Diyarbakra ait ama içindeki figürler bizden deil. Hiç yakmam. nsan figürleri Diyarbakr yanstmam. Niye seçmiler? Uzakdoulu insanlara benziyorlar. Bu kabul edilebilir bir ey deildir diye konutu.

YAPILAN HEYKELLER YANLI

Diyarbakr Sur Örgü Peyniri Üreticileri ve Karpuz Yetitiricileri Dernei Bakan Adil Aydn ise karpuz ve tatl heykellerindeki çocuk ve adam figürünün Diyarbakr ile alakas olmadn, bu heykellerin kaldrlmas gerektiini söyledi. Aydn, Yaplan heykeller yanltr. çocuk Japon ya da çinliye benziyor. Diyarbakr ile hiçbir alakas yoktur. Neden böyle bir ey yaptlar anlamadm, bir an önce kaldrlmas gerekir diye konutu.

FGÜRLER TEKRAR YAPTIRILMALI

Sosyal medyadaki tartmalara AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi eski Diyarbakr Milletvekili Abdurrahman Kurtta dahil oldu. Kurt paylamnda u ifadelere yer verdi. Öncelikle Havaalan kavan ve ehrin giriini sembollerimlz ve deerlerimize atflar yapan uygulamalarla deerlendiren DBBHR sine teekkür ederiz. Hatta daha pek çok deer eklenmeli. Ancak folklor ekibi gayet iyi dursa da çocuk ve kadayç figürü yapmcya tekrar yaptrlmal

Kurtun paylamna çok sayda kii yorum yaparken, kimi destek verirken, kimi de Kurttan heykellerin maliyetiyle ilgili sorgulama yapmasn istedi.

HARCAMAYI DORU BULMAYANLAR

Sosyal medyada yaygn ekilde gösterilen tepkilerin bir deer yorumu da u oldu? Halkn evine ekmek götüremedii ve geçim sknts yüzünden gençlerin intihar ettii u günlerde böyle bir harcamanin yaplmasn doru bulmuyorsunuz umarm.

Diyarbakr görmek isteyen tanmak isteyen bu tarz figürlere ihtiyaç duymaz . Diyarbakr her yönüyle sanattr tarihtir.

5 BN KARPUZ FDES

Öte yandan, Diyarbakrda, Tarm ve Orman l Müdürlüü ile GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi Müdürlüünce yetitirilen 5 bin Diyarbakr karpuzu fidesi ile 10 ton azotlu gübre, 150 litre yaprak biti ilac, 20 litre krmz örümcek ilac, 3 bin litre torf ve 400 litre perlit datld.

l Valisi Münir Karalolu, Diyarbakr karpuzunun kentin önemli bir deeri olduunu söyledi. Belediyenin destekledii çalma kapsamnda üretilen fidelerin üreticiler tarafndan toprakla buluturulacan aktaran Karalolu, kentte üretilen karpuz, peynir ve ekmekle oluturulan sofralarn çok lezzetli ve keyif verici olduunu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git