Gündem ucube figürler!

Büyükşehir Belediyesi tarafından peyzaj çalışmalarıyla birlikte dikilen "karpuz, kadayıf ve folklor ekibi" heykelleri, tartışma konusu olurken, bir kesim alay etti, bir kesim de tepki gösterdi.

Gündem ucube figürler!

DİYARBAKIR-Büyükşehir Belediyesi tarafından havalimanı yolunun kenarına yerleştirilen hasır bilezik, karpuzun içerisinde yer alan çocuk, halay çeken folklor ekibi ve kadayıf tepsisini gösteren kişi “heykelleri” sosyal medyada paylaşılması ile büyük tepkiye neden oldu.

UCUBE GİBİ HEYKELLER

Kavşağın dört noktasına dikilen, hasır bilezik, karpuzun içerisinde yer alan çocuk, halay çeken folklor ekibi ve kadayıf tepsisini gösteren kişi “heykelleri” sosyal medya mecralarında gün boyunca paylaşıldı.  Heykelleri yaptıran kayyıma tepki gösterildi. Havalimanına giden vatandaşlar gördükleri manzara karşısında hayrete düşerek telefonlarına sarılıp, fotoğraflar çekti.

ALAY KONUSU OLDU

Söz konusu heykeller Twitter’da ana gündem maddelerinden biriydi. Özellikle karpuz içindeki çocuk heykeli, 500 Milyon TL ile ortadan kaybolan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’a benzetildi.  “Ucube” olarak tanımlanan heykel için de kayyım yönetimindeki DBB tarafından sosyal medyadan tepki çeken bir paylaşım yapıldı. Söz konusu karpuz heykeli fotoğrafını paylaşan DBB, “Siz de #DiyarbakırKarpuzu’yla çekilmiş çocuk fotoğraflarınızı gönderin, yayınlayalım. Alem karpuz görsün” diye yazdı.

GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Kavşağın diğer noktasına da dikilen hasır bilezik heykeli üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsuna benzetilen Osmanlı tuğrası yer alırken, yine elinde kadayıf tepsisi taşıyan erkeğin heykeli de, Afyon yöresine ait kıyafet giydirildiği gerekçesiyle eleştirildi. Sosyal medya kullanıcıları söz konusu heykellerin, kentin mimarı ve kültürüyle alakası olmadığını belirterek, kaldırılmasını talep etti.

DİYARBAKIR'I YANSITMIYOR

Diyarbakır Tanıtım Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Erhan Akalınlar, hem çocuk hem de adam figürünün değil Diyarbakır’ı, Türkiye’deki hiçbir insanı yansıtmadığını belirterek, “Karpuz ve kadayıf Diyarbakır’a ait ama içindeki figürler bizden değil. Hiç yakışmamış. İnsan figürleri Diyarbakır’ı yansıtmamış. Niye seçmişler? Uzakdoğulu insanlara benziyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.

YAPILAN HEYKELLER YANLIŞ

Diyarbakır Sur Örgü Peyniri Üreticileri ve Karpuz Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adil Aydın ise karpuz ve tatlı heykellerindeki çocuk ve adam figürünün Diyarbakır ile alakası olmadığını, bu heykellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Aydın, “Yapılan heykeller yanlıştır. Çocuk Japon ya da Çinli’ye benziyor. Diyarbakır ile hiçbir alakası yoktur. Neden böyle bir şey yaptılar anlamadım, bir an önce kaldırılması gerekir” diye konuştu.

FİGÜRLER TEKRAR YAPTIRILMALI

Sosyal medyadaki tartışmalara AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt'ta dahil oldu. Kurt paylaşımında şu ifadelere yer verdi. "Öncelikle Havaalanı kavşağını ve şehrin girişini sembollerimlz ve değerlerimize atıflar yapan uygulamalarla değerlendiren DBBŞHR sine teşekkür ederiz. Hatta daha pek çok değer eklenmeli. Ancak folklor ekibi gayet iyi dursa da çocuk ve kadayçı figürü yapımcıya tekrar yaptırılmalı…"

Kurt'un paylaşımına çok sayıda kişi yorum yaparken, kimi destek verirken, kimi de Kurt'tan  heykellerin maliyetiyle ilgili sorgulama yapmasını istedi.

HARCAMAYI DOĞRU BULMAYANLAR

Sosyal medyada yaygın şekilde gösterilen tepkilerin bir değer yorumu da şu oldu? "Halkın evine ekmek götüremediği  ve geçim sıkıntısı yüzünden gençlerin  intihar  ettiği şu günlerde böyle bir harcamanin yapılmasını doğru bulmuyorsunuz umarım.

Diyarbakır'ı görmek isteyen tanımak isteyen bu tarz figürlere ihtiyaç duymaz . Diyarbakır her yönüyle sanattır tarihtir."

5 BİN KARPUZ FİDESİ

Öte yandan, Diyarbakır'da, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünce yetiştirilen 5 bin Diyarbakır karpuzu fidesi ile 10 ton azotlu gübre, 150 litre yaprak biti ilacı, 20 litre kırmızı örümcek ilacı, 3 bin litre torf ve 400 litre perlit dağıtıldı.

İl Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır karpuzunun kentin önemli bir değeri olduğunu söyledi. Belediyenin desteklediği çalışma kapsamında üretilen fidelerin üreticiler tarafından toprakla buluşturulacağını aktaran Karaloğlu, kentte üretilen karpuz, peynir ve ekmekle oluşturulan sofraların çok lezzetli ve keyif verici olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler