Güneştekin’in sergisi siyasileri bir araya getirdi

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in 1980 Askeri Darbeyi anlatan “Hafıza Odası” adlı sergisinin açılışına siyasi parti temsilcilerinin geniş katılımına sahne oldu. Serginin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, sohbet etti.

Haberler 18.10.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odasnn ev sahipliinde Diyarbakrn tarihi Keçi Burcundaki sergide dünyaca ünlü sanatç Günetekinin

Tarihi Keçi Burcundaki sergide, Kayp Alfabe, Analar duvar, Yoktunuz, Hafza tepesi ve çürüme gibi uluslararas tannrla sahip eserlerin yan sra, Günetekinin Diyarbakr için yapt 5 Nolu ses ve k enstalasyonu, en göze çarpan eserler arasnda yer alyor.

KEç BURCU SYASLERLE DOLDU TATI

Etkinlie katlmak için Diyarbakra gelen stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu, youn program nedeniyle serginin açlna geç kalrken, Keçi Burcunun önü adeta siyasi parti temsilcileriyle dolup tat. Sergiye ulusal gazetelerin ve televizyonlarn yazar ve programclar da katlrken siyasilerden HDP bata olmak üzere muhalefette yer alan çok saydaki partilerin temsilcileri katlm gösterdi. Sergi açlna katlanlar arasnda AK Parti Diyarbakr eski Milletvekili hsan Arslanda yer ald. Serginin açlna katlan stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu ve HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, sohbet etti.

TAN, BÜYÜKTMURA KONUTU

Keçi burcunun geçitlerinde ses k gösterimlerinin yapld sergiyi gezen Uzay Haber TV ve Diyarbakr Söz Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur, 1980 Askeri Darbesi nedeniyle tutuklanp, ceza evinde ikenceyle öldürülen Bedii Tann olu HDP Diyarbakr eski milletvekili Altan Tan ile röportaj gerçekletirdi.

Serginin önemine deinen Tan, 12 Eylül 1980de yaan insanlk d muamelelerin bir daha yaanmamas için bu tür etkinliklerin hafzalar diri tuttuuna dikkati çekti.

GÜNETEKNE TEEKKÜR EDYORUM

Tan, Babam Bedii Tan, 14 Temmuz 1982 günü ramazan aynda oruçluyken, zorla dk yedirilerek, orucu bozduruluyor. Ald darbelerle, gördüü ikenceler sonucu da vefat ediyor. Öldürülüyor. Siyasetçiler çou zaman süslü cümlelerle, nutuklarla bir eyleri anlatmaya çalrlar. Sanatçlar ise kendi kabiliyetleriyle öyle bir sahne ortaya koyarlar ki, yüzlerce cilt kitap onu anlatmaya yetmez. Deerli hemerimiz Ahmet Günetekinin bu hafzalara yönelik hafza müzesi hafzay diri tutuyor. u gördüünüz tabutlar binlerce evden çkt. Keke normal ölümler olsayd. Maalesef bu ölüler kendileriyle birlikte onlarca kiiyi de öldürdü. Yani o tabutlarn girdii evin çocuklar da öldü, eleri de öldü, torunlar da öldü. Onun için Günetekine teekkür ediyorum. Aclar belki bu kadar diri tutmak doru deil ama unutmakta doru deil. Bunlar hatrlanacak, bilinecek ve nerelerden bugünlere geldiimiz hafzalara kaznacak. En önemlisi de bundan sonra böyle eyler olmayacak. Benim 6 çocuum var ve ben onlara bu olaylar anlatmadm. Yllar önce 12 yandaki kzm Hasan Cemalin Kürtler adl kitabn alm okumu ve dedesinin bana gelenleri oradan okumu. Günlerce etkisinden kurtulamamt dedi.

SYASETN GÜCÜ KENAN EVREN YARGILAMAYA YETMED

1960 Darbesi ve 28 ubat Postmodern Darbesi sanklarnn yarglandklar ancak neden 12 Eylül Darbesi sanklarnn yarglanamadklarna ilikin soruya Tan, babam vefat ettii vakit ben 24 yandaydm. Bütün hukuki mücadeleyi sürdürdüm. Sizde Diyarbakrlsnz, bilirsiniz. Mahkemeye gitmek, dilekçe vermek bile bir cesaret iiydi. O tarihteki yarglamalar sonucunda ikenceyi yapan bir erin üzerine bütün suçu yktlar. Gümühane merkez nüfusuna kaytl Adnan Gündüz isimli bu er 6 yl 8 ay hapse mahkm oldu. Bu arkada cezasn yatt. Tabi Cezaevi Müdürü, Sk Yönetim Mahkemesi Bakan, Kenan Evren bu ii yapt aslnda. Bir numaral sorumlu Kenan Evren idi. Ben milletvekili olduktan sonra meclis insan haklar komisyonuna çarld ve o yllarla ilgili ifadesi alnd, zapta geçti. Ben yine milletvekili iken Kenan Evren hakknda suç duyurusunda bulundum. Mahkemelere katldm. 39 yldr yazyorum ve söylüyorum. Milletvekili iken yapabileceklerimin hepsini yaptm ama maalesef siyasetin gücü Kenan Evreni yarglamaya yetmedi.

Tan, son olarak Diyarbakr cezaevinin bir hafza müzesi olarak düzenlenmesi gerektiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git