Günümüzü buruk kutluyoruz

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği, ekonomik sorunlar ve basın üzerinde yıllardır varlığını eskiltmeyen baskıların yoğunluğu nedeniyle bir 10 Ocak Gazeteciler Gününü daha "buruk geçirdiklerini" açıkladı.

Haberler 10.01.2022 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Güneydou Yerel Gazeteciler Dernei, pandemi, ekonomik kriz ve basn üzerinde yllardr varln eksiltmeyen basklarn youn hissedildii bu günlerde 10 Ocak çalan Gazeteciler Gününü buruk ekilde kutladklarn bildirdi.

10 OCAK GAZETECLER GÜNÜ

Dernekten yaplan yazl açklamada, u ifadeyere yer verildi; Basn sektörü için de birçok açdan istikrar temin etmeyen süreçte; kamusal bir hizmet yürüten gazeteci meslektalarmz olumsuz yönde etkilemektedir.

Özellikle yazl medyadaki girdilerin önlenemez boyutta artmas nedeniyle ne hazindir ki birçok gazete ya kapanmak durumunda kald ya da küçülerek yaamn sürdürme aray içerisinde bulunuyor. Ac bir gerçektir ki gelinen süreçte bir çok gazeteci arkadmz isiz kald. bulan olduysa da, asgari ücretin altnda çalabilme zorluuyla kar karya kald.

DEMOKRASNN TEMSL GÜCÜ

Nitekim artan maliyetler karsnda bir çok yayn kuruluu, personel saysn düürmek zorunda kald tartlmazdr. Gerekli önlemlerin alnmamas halinde bu tablo demokrasinin temsil gücü olan basn camiasn özellikle de yerel basn adna daha kötü günlerin habercisi.

Bir an önce basna yönelik ekonomik imkanlar bata olmak üzere huzurlu, güvenli çalma ortamn gelitirme adna ciddi tedbirlerin alnmas kaçnlmaz bir gereklilik olmutur.

Bu minvalde; gazetecilerin sigorta prim bedellerinin tevik kapsamna alnmas, vergi oranlarnn aalara çekilmesi, girdi maliyetlerinin artmasna neden olan materyallerin devlet tarafndan sübvanse edilmesi; yerel yönetimlerin ve sivil toplum kurulularnn bu süreçte daha aktif rol alarak gazetelerin mali yaplarna pozitif etki yapmas zaruriyet içermektedir.

VEDLKLE TEDBRLER ALINMALI

Tüm bu tedbirlerin, çalanlarnn durumunun düzeltilmesine etki edecei unutulmamaldr.

Bunlarla beraber, basn çalanlarnn ekonomik ve sosyal haklar mevcut artlar göz önüne alnarak 212 sayl basn kanunuyla yeniden revize edilip iyiletirilerek yasal güvence altna alnmas, çalan gazetecilerin en öncelikli beklentisidir.

Tüm bu sorunlar içerisinde 10 Ocak çalan Gazeteciler Gününde tüm basn emekçilerinin daha iyi koullara kavuturulmas için hep beraber mücadelenin gereklilii hatrlat tüm arkadalarmzn gazeteciler gününü kutlarz.

Ana Sayfaya Git