Görüş Bildir

Günümüzü buruk kutluyoruz

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği, ekonomik sorunlar ve basın üzerinde yıllardır varlığını eskiltmeyen baskıların yoğunluğu nedeniyle bir 10 Ocak Gazeteciler Gününü daha "buruk geçirdiklerini" açıkladı.

Günümüzü buruk kutluyoruz

DİYARBAKIR(SÖZ)-Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği, pandemi, ekonomik kriz ve basın üzerinde yıllardır varlığını eksiltmeyen baskıların yoğun hissedildiği bu günlerde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk şekilde kutladıklarını bildirdi.

10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ

Dernek'ten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeyere yer verildi; "Basın sektörü için de birçok açıdan istikrar temin etmeyen süreçte; kamusal bir hizmet yürüten gazeteci meslektaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Özellikle yazılı medyadaki girdilerin önlenemez boyutta artması nedeniyle ne hazindir ki birçok gazete ya kapanmak durumunda kaldı ya da küçülerek yaşamını sürdürme arayışı içerisinde bulunuyor. Acı bir gerçektir ki gelinen süreçte bir çok gazeteci arkadışımız işsiz kaldı. İş bulan olduysa da, asgari ücretin altında çalışabilme zorluğuyla karşı karşıya kaldı.

DEMOKRASİNİN TEMSİL GÜCÜ

Nitekim artan maliyetler karşısında bir çok yayın kuruluşu, personel sayısını düşürmek zorunda kaldığı tartışılmazdır. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu tablo demokrasinin temsil gücü olan basın camiasını özellikle de yerel basın adına daha kötü günlerin habercisi.

Bir an önce basına yönelik ekonomik imkanlar başta olmak üzere huzurlu, güvenli çalışma ortamını geliştirme adına ciddi tedbirlerin alınması kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur.

Bu minvalde; gazetecilerin sigorta prim bedellerinin teşvik kapsamına alınması, vergi oranlarının aşağılara çekilmesi, girdi maliyetlerinin artmasına neden olan materyallerin devlet tarafından sübvanse edilmesi; yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte daha aktif rol alarak gazetelerin mali yapılarına pozitif etki yapması zaruriyet içermektedir.

İVEDİLİKLE TEDBİRLER ALINMALI                   

Tüm bu tedbirlerin, çalışanlarının durumunun düzeltilmesine etki edeceği unutulmamalıdır.

Bunlarla beraber, basın çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları; mevcut şartlar göz önüne alınarak 212 sayılı basın kanunuyla yeniden revize edilip iyileştirilerek yasal güvence altına alınması, çalışan gazetecilerin en öncelikli beklentisidir.

Tüm bu sorunlar içerisinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde tüm basın emekçilerinin daha iyi koşullara kavuşturulması için hep beraber mücadelenin gerekliliği hatırlatır; tüm arkadaşlarımızın gazeteciler gününü kutlarız.  "

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi