Güvenlik gerekçesiyle mahalledeki evler yıkıldı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen Mahallesi’nde bulunan evler, İlçe Jandarma Komutanlığı’nın “güvenlik” gerekçesi talebi üzerine kayyım yönetimindeki belediye tarafından yıkıldı.

Haberler 20.11.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesine bal Kurudeirmen (Kopekl) Mahallesinde bulunan 30a yakn ev, köy camisi ve okulu, Bismil lçe Jandarma Komutanlnn talebi üzerine kayym yönetimindeki belediye tarafndan ykld. 90l yllarda güvenlik gerekçesiyle zorla boaltlan Kurudeirmen mahalle halk, 2000li yllardan sonra bahar ve yaz aylarnda köylerine gidip çiftçilik yaptklarn köyde bulunan evlerin çounun faal olarak kullanmadklarn, daha çok depo ve ambarlar olarak kullandklarn iddia ederek ykm kararna tepki gösterdi.

TALEP JANDARMADAN

Bismil lçe Jandarma Komutanlnn 2019 ylnda Bismil Belediyesi Bakanlna, Kurudeirmen Mahallesindeki metruk evlerin güvenlii tehdit ettii gerekçesi ile yklmas yönünde talepte bulundu. Bismil Jandarma Komutanlnn bu talebi üzerine kayym yönetimindeki Belediye, Kasm aynn ikinci haftasna kadar tüm yaplar için ykm karar çkard. Köylülerin tüm itirazlarna ve köy muhtarnn ykm karar tebliini imzalamamasna ramen, önceki gün metruk yaplarn yklmas için i makinalar mahalleye gönderildi.

DEVLET PARA ÖDEM HAKKINIZ YOK

Köylülerin itiraz etmesine karn jandarmann bu evler 90l yllarda boaltld için devlet size para ödemi, u an hiçbir hakknz yok, zaten paras ödenmi onun için ykabiliriz diyerek, metruk yaplarn ykmna baland. Karara itiraz eden köylüler, tapulu evlerinin ykmn balatlmasnn, gayri hukuki bir ekilde gerçekletirildiini öne sürdü.

SOYLUYA SORULDU

Öte yandan Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Dersim Da, konuya ilikin çileri Bakan Süleyman Soylunun yantlamas istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Ana Sayfaya Git