Güvenlik gerekçesiyle mahalledeki evler yıkıldı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen Mahallesi’nde bulunan evler, İlçe Jandarma Komutanlığı’nın “güvenlik” gerekçesi talebi üzerine kayyım yönetimindeki belediye tarafından yıkıldı.

Güvenlik gerekçesiyle mahalledeki evler yıkıldı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen (Kopeklî) Mahallesi’nde bulunan 30’a yakın ev, köy camisi ve okulu, Bismil İlçe Jandarma Komutanlığının talebi üzerine kayyım yönetimindeki belediye tarafından yıkıldı. 90’lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle zorla boşaltılan Kurudeğirmen mahalle halkı, 2000’li yıllardan sonra bahar ve yaz aylarında köylerine gidip çiftçilik yaptıklarını; köyde bulunan evlerin çoğunun faal olarak kullanmadıklarını, daha çok depo ve ambarlar olarak kullandıklarını iddia ederek yıkım kararna tepki gösterdi.

TALEP JANDARMA'DAN

Bismil İlçe Jandarma Komutanlığı’nın 2019 yılında Bismil Belediyesi Başkanlığı’na, Kurudeğirmen Mahallesi’ndeki metruk evlerin güvenliği tehdit ettiği gerekçesi ile yıkılması yönünde talepte bulundu. Bismil Jandarma Komutanlığının bu talebi üzerine kayyım yönetimindeki Belediye, Kasım ayının ikinci haftasına kadar tüm yapılar için yıkım kararı çıkardı. Köylülerin tüm itirazlarına ve köy muhtarının yıkım karar tebliğini imzalamamasına rağmen, önceki gün metruk yapıların yıkılması için iş makinaları mahalleye gönderildi.

'DEVLET PARA ÖDEMİŞ HAKKINIZ YOK'

Köylülerin itiraz etmesine karşın jandarmanın “bu evler 90’lı yıllarda boşaltıldığı için devlet size para ödemiş, şu an hiçbir hakkınız yok, zaten parası ödenmiş onun için yıkabiliriz” diyerek, metruk yapıların yıkımına başlandı. Karara itiraz eden köylüler, tapulu evlerinin yıkımın başlatılmasının, gayri hukuki bir şekilde gerçekleştirildiğini öne sürdü.

SOYLU'YA SORULDU

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz