Hastaneler tıklım tıklım

Okulların açılması ve grip mevsiminin yaklaşması nedeniyle tehlikeli bir sürece girildiğine işaret eden Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, "Bölgedeki hastanelerde ya biri ölünce ya da biri iyileşince yer bulabiliyorsunuz" dedi.

Haberler 04.08.2020 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede Kovid 19a yakalanan hasta says her geçen artarak devam ederken, birçok hastane yer olmad gerekçesiyle vakalar geri çeviriyor. Hastaneler tarafndan geri çevrilen hastalar ya yaamn yitiriyor ya da virüsü toplumda yayarak daha büyük bir tehlikenin önünü açyor. Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, okullarn açlmasyla Kovid-19 vakalarnda ciddi bir art yaanaca uyarsnda bulunarak, okullarn açlmas ve grip mevsiminin yaklamas nedeniyle tehlikeli bir sürece girildiine iaret etti.

MASKE ZORUNLULUU

Maskenin halen olmas gerektii gibi kullanlmadna dikkati çeken Turan, Az ve burnu kapatacak ekilde maske taklmas, el hijyeni ve fiziki mesafe çok önemli. Kalabalk aileleri baktmz zaman evde kimse maskeyle dolamyor. Hasta olan kiinin bile bu Diyarbakr scanda pek maske takacan düünmüyorum. Evde zaten ne kadar dikkat edilse bile ortak kullanm alanlar oluyor, ister istemez virüsün yaylmasna sebep olacaktr. Ancak bunun kötü sonuçlar olur. Bundan kaynakl maskenin sürekli taklmas gerekiyor diye konutu.

GRP MEVSM

Kurban Bayramnn ziyaretler nedeniyle virüsün bula riskinin artmasna neden olduunu belirten Turan, Bu nedenle teknolojik imkanlar kullanarak bayramlaalm önerisinde bulundu. Austosun sonunda okullarn açlmas gibi bir problem ile kar karya olduklarn dile getiren Turan, Bu ciddi bir sorun oluturacak. Devlet okullarnda snf mevcutlar 40-60 aras. Bunun iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bir de yaklaan Eylül ay ile birlikte grip mevsimi de yaklayor. Grip mevsimi ile birlikte Kovid-19 salgn çok ciddi hasarlara sebep olacaktr. Bunun için yetkililerden talebimiz, salk çalanlar bata olmak üzere, -çünkü onlar büyük bir risk altnda- enfeksiyonlarn üst üste binmemesi açsndan herkese ücretsiz grip asnn yaplmasdr. Kurban Bayram, okullarn açlmas, grip sezonun yaklamas, bunlarn hepsi birbiriyle balantl ve riski daha fazla artryor eklinde konutu.

HASTANELERDE YER YOK

Halka gerekli önlemlerin alnmas noktasnda yaplan çarlara deinen Turan, bu çarlar yaparken sorumluluu sadece halka yüklemenin doru olmadn söyledi. Halkn normalleme sürecini yanl anladna yönelik eletirilere dikkat çeken Turan, yurttalarn bilgilendirilme noktasnda eksik kalndn belirtti.

Kovid-19a yakalanan ve 5 ildeki tüm hastanelerden geri çevrildikten sonra yaamn yitiren eref Yldz hatrlatan Turan, Bu yönlü vakalar görüyoruz, duyuyoruz. Hasta nasl yer bulabiliyor? Ya biri vefat edecek ya da baka bir hasta taburcu olup onun yerine alnacak. erif Yldz da yer bulmaya çalrken vefat etti. Yer olsa o hasta bir ekilde transfer edilecek ve u an da hayatta olacakt. Ama ite dediim gibi vaka saylar arttkça hastanede yer bulamyoruz. Öngörüyoruz ki böyle giderse daha da artacak. Diyarbakrda günlük 300 ortalama vaka says var. Dün de Urfadaydk. Orada da 300 ila 350 aras ortalama vaka sayas var diye belirtti.

EVDE TEDAV GÖRENLER DKKAT!

Turan, testi pozitif saptanp eve gönderilen hastalarn takibinin özenli bir biçimde yaplmas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git