Görüş Bildir

Hastaneler tıklım tıklım

Okulların açılması ve grip mevsiminin yaklaşması nedeniyle tehlikeli bir sürece girildiğine işaret eden Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, "Bölgedeki hastanelerde ya biri ölünce ya da biri iyileşince yer bulabiliyorsunuz" dedi.

Hastaneler tıklım tıklım

Bölgede Kovid 19’a yakalanan hasta sayısı her geçen artarak devam ederken, birçok hastane yer olmadığı gerekçesiyle vakaları geri çeviriyor. Hastaneler tarafından geri çevrilen hastalar ya yaşamını yitiriyor ya da virüsü toplumda yayarak daha büyük bir tehlikenin önünü açıyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, okulların açılmasıyla Kovid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanacağı uyarısında bulunarak, okulların açılması ve grip mevsiminin yaklaşması nedeniyle tehlikeli bir sürece girildiğine işaret etti.

MASKE ZORUNLULUĞU

Maskenin halen olması gerektiği gibi kullanılmadığına dikkati çeken Turan, “Ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takılması, el hijyeni ve fiziki mesafe çok önemli. Kalabalık aileleri baktığımız zaman evde kimse maskeyle dolaşmıyor. Hasta olan kişinin bile bu Diyarbakır sıcağında pek maske takacağını düşünmüyorum. Evde zaten ne kadar dikkat edilse bile ortak kullanım alanları oluyor, ister istemez virüsün yayılmasına sebep olacaktır. Ancak bunun kötü sonuçları olur. Bundan kaynaklı maskenin sürekli takılması gerekiyor” diye konuştu.

GRİP MEVSİMİ

Kurban Bayramı’nın ziyaretler nedeniyle virüsün bulaş riskinin artmasına neden olduğunu belirten Turan, “Bu nedenle teknolojik imkanları kullanarak bayramlaşalım” önerisinde bulundu. Ağustos’un sonunda okulların açılması gibi bir problem ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Turan, “Bu ciddi bir sorun oluşturacak. Devlet okullarında sınıf mevcutları 40-60 arası. Bunun iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bir de yaklaşan Eylül ayı ile birlikte grip mevsimi de yaklaşıyor. Grip mevsimi ile birlikte Kovid-19 salgını çok ciddi hasarlara sebep olacaktır. Bunun için yetkililerden talebimiz, sağlık çalışanları başta olmak üzere, -çünkü onlar büyük bir risk altında- enfeksiyonların üst üste binmemesi açısından herkese ücretsiz grip aşısının yapılmasıdır. Kurban Bayramı, okulların açılması, grip sezonun yaklaşması, bunların hepsi birbiriyle bağlantılı ve riski daha fazla artırıyor” şeklinde konuştu.

HASTANELERDE YER YOK

Halka gerekli önlemlerin alınması noktasında yapılan çağrılara değinen Turan, bu çağrıları yaparken sorumluluğu sadece halka yüklemenin doğru olmadığını söyledi. Halkın normalleşme sürecini yanlış anladığına yönelik eleştirilere dikkat çeken Turan, yurttaşların bilgilendirilme noktasında eksik kalındığını belirtti.

Kovid-19’a yakalanan ve 5 ildeki tüm hastanelerden geri çevrildikten sonra yaşamını yitiren Şeref Yıldız’ı hatırlatan Turan, “Bu yönlü vakaları görüyoruz, duyuyoruz. Hasta nasıl yer bulabiliyor? Ya biri vefat edecek ya da başka bir hasta taburcu olup onun yerine alınacak. Şerif Yıldız da yer bulmaya çalışırken vefat etti. Yer olsa o hasta bir şekilde transfer edilecek ve şu an da hayatta olacaktı. Ama işte dediğim gibi vaka sayıları arttıkça hastanede yer bulamıyoruz. Öngörüyoruz ki böyle giderse daha da artacak. Diyarbakır’da günlük 300 ortalama vaka sayısı var. Dün de Urfa’daydık. Orada da 300 ila 350 arası ortalama vaka sayası var" diye belirtti.

EVDE TEDAVİ GÖRENLER DİKKAT!

Turan, testi pozitif saptanıp eve gönderilen hastaların takibinin özenli bir biçimde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi