Hastanelerde yer kalmadı

HDP çelişen verileri Sağlık Bakanı'na sordu: Vakalar azalmışsa neden hastanelerde yer bulunamamaktadır?

Haberler 05.08.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, 1 Haziranda hayata geçirilen normalleme admlaryla birlikte artan Coronavirus vakalarn ve Salk Bakanlnn verileriyle gerçek rakamlarn örtümedii yönündeki iddialar Meclis gündemine tad.

Diyarbakrda hergün 300 vakann hastanelere ulat, Urfada hastanelerin youn bakm ünitelerinin yetersiz kald, Marata günde 6 kiinin hayatn kaybettii yönündeki haberlerin anmsatld soru önergesinde, Vaka saylarnn az gösterilme sebebi ekonomideki durgunluun giderilmesi için halkn normallemeye hazrlanmas mdr? diye soruldu. Türk Tabipleri Birlii Bakan Sinan Adyaman Türkiyedeki Coronavirus salgnna ilikin iddialar ve vaka saylarndaki arta ilikin açklamalarda bulundu.

SALIK BAKANINA SORDU

Betan Salk Bakan Fahrettin Kocann yantlamas istemiyle verdii soru önergesi öyle: DSÖ tarafndan ilan edilen pandeminin akabinde Türkiyede de önlemler alnm okullarn kapatlmas bata olmak üzere bireyler aras temas en aza indirgeyecek tedbirler uygulanmaya balanmtr.

Ancak 1 Haziran günü itibariyle normallemeye dönüün hzl bir ekilde balatlm olmas bula riskini yeniden eski boyutlara tamtr. Bu süre zarfnda Bakanlnz tarafndan günlük olarak Koronavirüs tablosu ad altnda veriler paylalmaktadr. Fakat bahse konu verilerin ortaya çkan vakalar ile örtümedii yönünde yaygn bir kan hasl olmutur.

Yaplan test saylarnn azaltld, bu nedenle salgna dair verilerin mevcut durumdan daha az gösterildii, tüm bilgilerin paylalmad, hastalara konulan tanlarn adlarnn kaytlara farkl düürüldüü yönünde iddialar söz konusudur. Nitekim Bakanlnzn sunduu verilerle ortaya çkan ikayetlerin de örtümedii bilinmektedir.

Örnein vekili olduum Siirt ilinde 5 Mays 2020 tarihi ile 1 Austos 2020 tarihleri arasndaki zaman diliminde snrl ölçekte ba gösteren salgnn ilin neredeyse bütününe yayld ifade edilmektedir.

Diyarbakrda hergün 300 vakann hastanelere ulat, Urfada hastanelerin youn bakm ünitelerinin yetersiz kald, Marata neredeyse günde 6 kiinin salgn hastalk nedeniyle yaamn yitirdiine dair haberler ortaya çkmaktadr. çanakkalede Dardanel fabrikasnn kapal çalma sistemine geçmi olmas dahi hastaln ne denli yaylm olduunu göstermektedir. Yaanan salk personelleri ve doktor ölümleri de bu iddialar ne yazk ki güçlendirmektedir.

Kukusuz Bakanlnzn sosyal medya hesaplar ile kiisel hesaplarnzdan sürekli surette uyar yapmanz hususu da salgnn son derece vahim boyutlarda olduunu desteklemektedir. Ancak buna mukabil verilerin olduu ekli ile yanstlmamas hastaln vahametinin yeterinde idrak edilmemesine yol açmaktadr.Yine normalleme olgusunun halka aland, otellerin açld, çeitli iletmelerin hizmet vermeye balad bir ortamda hastaln yaylmasnn kaçnlmaz olduu da açktr.

Ana Sayfaya Git