Herkes şikayetçi

Toplu ulaşıma 75 kuruş civarında yapılan zamın tartışmaları devam ediyor. Zam toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların ekseriyetinde tepkiye neden olurken, dolmuş şoförleri de artan yakıt fiyatlarından kaynaklı daha fazla zam yapılması gerektiğini savunmaya başladı.

Haberler 20.12.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR -Toplu ulama 75 kuru civarnda yaplan zamn tartmalar devam ediyor. Zam toplu ulam araçlarn kullanan vatandalarn ekseriyetinde tepkiye neden olurken, dolmu oförleri de artan yakt fiyatlarndan kaynakl daha fazla zam yaplmas gerektiini savunmaya balad.

Diyarbakrda toplu tama ücretlerine zam yapld. Tam bilet 2.50 TLden 3.25 TLye, örenci bilet ücreti ise 1.75 TLden 2.50 TLye çkarld. Söz konusu ulam zammndan yolcu da oförlerde memnun deil.

YOLCU KAYETç

Zülfi Türk, günde en az 4 kez toplu tama arac kullandn ve son zamla birlikte ulam harcamasnn arttn söyledi. 3 çocuu olduunu ve 3ünün de okuduunu aktaran Türk, Her gün 2 kere toplu tamaya biniyorlar. Fiyatlar biraz daha inerse sevinirim. Örencilerden ulam için para bile alnmamasn istiyorum dedi.

Herhangi bir geliri olmadna dikkati çeken Yüksel Kuzu, 2 kii dar çktk, toplu tamaya 10 lira verdik. çocuklarm var, hepsi evde ve hiçbiri çalmyor. uan herkesin durumu çok kötü. Bir ya 120 lira oldu. Bir maam yok. Sadece ulamn deil her eyin ucuz olmasn istiyoruz diye belirtti.

SSTEM DEMEL

Her gün toplu tama arac kullanmak zorunda olan Mehmet Fesih slamolu, ulamn yan sra tüm ürünlere zam yapldn söyledi. slamolu, Adan Zye her ey bizi etkiliyor. Ancak bu duruma almz. Bir gün kalktmzda o gün zam yoksa baylabiliriz dedi. Ekonomik krize dair fren patlam ve yoku aa iniyoruz ifadelerini kullanan slamolu, çözümün ise sistem deiikliinde olduunu vurgulad.

Ekonomik kriz ortamnda yol ücretlerine zam yaplmamas gerektiini vurgulayan Mehmet Duran, ald aylk ücretin kendisine yetmediini ifade etti. Duran, nsanlar bu paray nereden getirecek? Ben bile çok zorlanyorum. sizler, örenciler, asgari ücretliler ne yapacak? diye sordu.

HARçLIKLAR ULAIMA GDYOR

Henüz 14 yanda olan örenci Ömer Kaya da, ekonomik kriz ve ulama yaplan zamdan dert yand. Her gün toplu tamayla okula gitmek zorunda kaldna dikkati çeken Kaya, haftalk okul harçlndan 12-14 TLyi yol parasna ayrmak zorunda kaldn söyledi. Kaya, Günde 5 lira direkt otobüse gidiyor. Okuldan da artk bir ey alamyoruz. Okulda tost 7.50 TL. Annem ve babam çalmyor. Devletin örencilere ayda 2 bin 3 bin lira maa vermesi gerekiyordu ifadelerini kulland.

16 yandaki bir baka örenci de ailesinden yemek için ald paray yola vermek zorunda kaldn aktard. Ailesinden ald harçln kendisine yetmediine dikkati çeken örenci, gelecekten endieli olduuna iaret ederek, Hiç olmamas gereken eyler yapyorlar dedi.

OFÖRLER DE KAYETç

Zamlardan ikayet edenler sadece yolcu ve örenciler deil. oförler de mazot fiyatlarna iaret ederek, daha fazla zam yaplmas görüünde. Günlük 750 TLye akaryakt almak zorunda kaldn belirten dolmu oförü Uur Gözer, Evliyim, bir olum var. uan kiram ödeyemiyorum. O kadar kötü bir durumdaym. Dürüm yerine simit yiyorum diye belirtti.

Son zammn giderleri karlamadn vurgulayan bir baka dolmu oförü Aziz Maraz ise, Takm lastik 2 bin iken, 5-6 bin lira oldu. Bir bakr 500 lira iken bin 500 lira oldu. Dolmuçu ne yapsn? diye sordu. Zamdan memnun olmadklarn ifade eden Maraz, Kimse evine ekmek götüremiyor. nsanlar geçinemiyor diye dert yand.

Dolmu oförü Resul Dicle de, her geçen gün yaplan zamlara deinerek, unlar söyledi: 7 senede bir ya 25 kuru ya da 50 kuru para veriyorlar. Verdikleri kurular da bizi dilenci haline sokuyor. Burada bir bakma gidiyoruz, bin-bin 500 TL para veriyoruz. Bize bir ey kalmyor. Ekonomi bitti. Dolar, mazot alm ban gitmi. Burada aldmz paray da bir kez pazara gidince harcyoruz. Pandemide ayr bittik. ki tane yolcu alyoruz trafik durduruyor, ceza kesiyor. Kazandmz paray nereye verelim? Artk bu sorunumuza bir çözüm bulsunlar. Bulmazlarsa en son kontak kapatacaz.

Ana Sayfaya Git