Herkes şikayetçi

Toplu ulaşıma 75 kuruş civarında yapılan zamın tartışmaları devam ediyor. Zam toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların ekseriyetinde tepkiye neden olurken, dolmuş şoförleri de artan yakıt fiyatlarından kaynaklı daha fazla zam yapılması gerektiğini savunmaya başladı.

Herkes şikayetçi

DİYARBAKIR -Toplu ulaşıma 75 kuruş civarında yapılan zamın tartışmaları devam ediyor.  Zam toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların ekseriyetinde tepkiye neden olurken, dolmuş şoförleri de artan yakıt fiyatlarından kaynaklı daha fazla zam yapılması gerektiğini savunmaya başladı. 

Diyarbakır’da toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı. Tam bilet 2.50 TL'den 3.25 TL'ye, öğrenci bilet ücreti ise 1.75 TL'den 2.50 TL'ye çıkarıldı. Söz konusu ulaşım zammından yolcu da şoförlerde memnun değil.

YOLCU ŞİKAYETÇİ

Zülfi Türk, günde en az 4 kez toplu taşıma aracı kullandığını ve son zamla birlikte ulaşım harcamasının arttığını söyledi. 3 çocuğu olduğunu ve 3’ünün de okuduğunu aktaran Türk, "Her gün 2 kere toplu taşımaya biniyorlar. Fiyatlar biraz daha inerse sevinirim. Öğrencilerden ulaşım için para bile alınmamasını istiyorum” dedi.

Herhangi bir geliri olmadığına dikkati çeken Yüksel Kuzu, “2 kişi dışarı çıktık, toplu taşımaya 10 lira verdik. Çocuklarım var, hepsi evde ve hiçbiri çalışmıyor. Şuan herkesin durumu çok kötü. Bir yağ 120 lira oldu. Bir maaşım yok. Sadece ulaşımın değil her şeyin ucuz olmasını istiyoruz” diye belirtti. 

SİSTEM DEĞİŞMELİ

Her gün toplu taşıma aracı kullanmak zorunda olan Mehmet Fesih İslamoğlu, ulaşımın yanı sıra tüm ürünlere zam yapıldığını söyledi. İslamoğlu, "A’dan Z’ye her şey bizi etkiliyor. Ancak bu duruma alışmışız. Bir gün kalktığımızda o gün zam yoksa bayılabiliriz” dedi. Ekonomik krize dair “fren patlamış ve yokuş aşağı iniyoruz” ifadelerini kullanan İslamoğlu, çözümün ise sistem değişikliğinde olduğunu vurguladı. 

Ekonomik kriz ortamında yol ücretlerine zam yapılmaması gerektiğini vurgulayan Mehmet Duran, aldığı aylık ücretin kendisine yetmediğini ifade etti. Duran, “İnsanlar bu parayı nereden getirecek? Ben bile çok zorlanıyorum. İşsizler, öğrenciler, asgari ücretliler ne yapacak?” diye sordu. 

HARÇLIKLAR ULAŞIMA GİDİYOR 

Henüz 14 yaşında olan öğrenci Ömer Kaya da, ekonomik kriz ve ulaşıma yapılan zamdan dert yandı. Her gün toplu taşımayla okula gitmek zorunda kaldığına dikkati çeken Kaya, haftalık okul harçlığından 12-14 TL'yi yol parasına ayırmak zorunda kaldığını söyledi. Kaya, “Günde 5 lira direkt otobüse gidiyor. Okuldan da artık bir şey alamıyoruz. Okulda tost 7.50 TL. Annem ve babam çalışmıyor. Devletin öğrencilere ayda 2 bin 3 bin lira maaş vermesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı. 

16 yaşındaki bir başka öğrenci de ailesinden yemek için aldığı parayı yola vermek zorunda kaldığını aktardı. Ailesinden aldığı harçlığın kendisine yetmediğine dikkati çeken öğrenci, gelecekten endişeli olduğuna işaret ederek, "Hiç olmaması gereken şeyler yapıyorlar” dedi. 

ŞOFÖRLER DE ŞİKAYETÇİ

Zamlardan şikayet edenler sadece yolcu ve öğrenciler değil. Şoförler de mazot fiyatlarına işaret ederek, daha fazla zam yapılması görüşünde. Günlük 750 TL’ye akaryakıt almak zorunda kaldığını belirten dolmuş şoförü Uğur Gözer, “Evliyim, bir oğlum var. Şuan kiramı ödeyemiyorum. O kadar kötü bir durumdayım. Dürüm yerine simit yiyorum" diye belirtti. 

Son zammın giderleri karşılamadığını vurgulayan bir başka dolmuş şoförü Aziz Maraz ise, “Takım lastik 2 bin iken, 5-6 bin lira oldu. Bir bakır 500 lira iken bin 500 lira oldu. Dolmuşçu ne yapsın?” diye sordu. Zamdan memnun olmadıklarını ifade eden Maraz, "Kimse evine ekmek götüremiyor. İnsanlar geçinemiyor” diye dert yandı. 

Dolmuş şoförü Resul Dicle de, her geçen gün yapılan zamlara değinerek, şunları söyledi: “7 senede bir ya 25 kuruş ya da 50 kuruş para veriyorlar. Verdikleri kuruşlar da bizi dilenci haline sokuyor. Burada bir bakıma gidiyoruz, bin-bin 500 TL para veriyoruz. Bize bir şey kalmıyor. Ekonomi bitti. Dolar, mazot almış başını gitmiş. Burada aldığımız parayı da bir kez pazara gidince harcıyoruz. Pandemide ayrı bittik. İki tane yolcu alıyoruz trafik durduruyor, ceza kesiyor. Kazandığımız parayı nereye verelim? Artık bu sorunumuza bir çözüm bulsunlar. Bulmazlarsa en son kontak kapatacağız.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz