İğrençliğe Diyarbakır tepkisi

İzmir’de bazı camilerin merkezi ezan sistemine, şifre kırılarak girilip hoparlörden "Çav Bella" şarkısı çalınmasına her kesimden tepkiler çığ gibi gelmeye devam ederken camilerdeki merkezi sistemin kaldırılması yönünde düşünceler de ortaya çıkıyor.

Haberler 23.05.2020 - 02:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaanan çirkin olayn birçok camide ayn anda olmasnn, camilerde uygulanan merkezi sistemden kaynaklandna dikkat çeken Diyarbakrllar, camilerde uygulanan merkezi sistemden vazgeçilmesi gerektiini vurgulad.

Diyarbakrllar, zmirdeki baz camilerde talyan partizan mar çav Bellann çalnmas skandalna tepki göstererek yaanan çirkin olay kesinlikle kabul etmediklerini ve bu çirkinlii yapanlarn da bir an önce tespit edilmesini ve en ar ekilde cezalandrlmas istedi.

Cami minarelerinden ezan, sala, hutbe ve dini öütler dnda hiçbir eyin çalnmamas gerektiini belirten Diyarbakrllar, bundan dolay zmirde yaanan skandal knadklarn söyledi.

ZMRDE YAANAN BU BÜYÜK OLAYI DYARBAKIR HALKI OLARAK KABUL ETMYORUZ

zmirde yaanan çirkin olay Diyarbakr halk olarak kabul etmediklerini belirten Veysi Periik, slam ümmeti olarak da kabul etmiyoruz. Kabullenebileceimiz bir durum da deil zaten. Ayrca Camilerde uygulanan merkezi sistemin kaldrlmasn istiyoruz. çünkü merkezi sistem imamlarmz tembelletirdi. mamlarmz, merkezi sistemden dolay bazen camiye gitmemezlik yapyor. Yine camilerimizde canl bir ekilde ezan okunmuyor. Bütün bunlar yaanrken imamlarmzn maalarn tam bir ekilde aldn da görüyoruz. Bundan dolay merkezi sistemi de kabul etmiyoruz. Merkezi sistemin kalkmasn istiyoruz. Merkezi sistem olmam olsayd zmirdeki skandal olay yaanmam olurdu. En fazla bu terbiyesizlik bir camide yaanrd. Bu terbiyesizlii de kesinlikle knyoruz. Camilerimizin minarelerinde ezan, sala, hutbe ve dini öütler haricinde kesinlikle baka bir eyin çalnmasn ve dinlettirilmesini kabul etmiyoruz. slam ümmeti olarak bu durumu net bir dille knyoruz. eklinde konutu.

BU SKANDALI YAPANLAR NASPSZLERDR

zmirdeki skandal yapanlarn Allahtan, slamdan ve Kuran- Kerimden nasibini almayan kiilerin yaptna dikkat çeken Dervi Erkaçmaz, zmirdeki üzücü ve skandal olay maalesef bizler de duyduk. Din dümanlarnn her devirde olduunu görüyoruz. Nasl ki Peygamber Efendimiz döneminde Ebu Cehiller vard. Bizim dönemimizde de maalesef vardr. zmirdeki olay yapanlar da Ebu Cehiller gibidir. Bu skandal yapanlar nasipsizlerdir. çünkü Rabbini bilen bir insan cami minarelerinde asla böyle bir eyi yapamaz. Allahtan ve slamdan uzak duran insanlarn yapabilecei bir durumdur. Ama maalesef bunu yapanlar da bir gün ölünce topraa girecek ve onlarn salalar yine cami minarelerinde okunacak. Cenaze namazlarn da maalesef yine bir hoca klacak. Bundan dolay Rabbim bu tür insanlar slah etsin. zmirde bu skandal yapanlar da iddetle knyoruz. Bu skandal yapanlarn merkezi sistemi krp öylece çirkin olay gerçekletirdikleri iddialar var. Eer böyle bir ey söz konusu ise kesinlikle merkezi sistemin deimesi gerekiyor. diye belirtti.

ZMRDEK OLAY CAMLERDE UYGULANAN MERKEZ SSTEMDEN KAYNAKLANDI

zmirdeki skandal kabul etmediklerini belirten Ramazan Yldz, zmirde yaplan bu skandal kabul etmiyoruz. Camilerimizin minarelerinde sadece ezan sesini duymak istiyoruz. Camilerimizde ezan seslerinin duyulmas sadece benim için deil tüm slam lemi için geçerli olan bir durumdur. Bundan dolay yaanan durumu asla kabul etmiyoruz. Ayrca zmirdeki olay, camilerde uygulanan merkezi sistemden kaynakland. Bundan dolay merkezi sistemler saldrlara açk bir sistem olduu için her zaman tehlikelidir. Szma olabilir ve böyle çirkin olaylar yaanr. Merkezi sistem bu durumlardan ötürü yanl bir sistemdir. dedi.

zmirde yaplan çirkin olayn bilerek yapldna dikkat çeken Yldz, zmirde yaplan bu çirkin olayn kasti bir ekilde yapldn düünüyorum. slama kar bir bilinçli yaplan bir saldrdr. Yine insanlar arasnda kaos ve kargaa gibi eylerin yaanmasn isteyen ve de sürükleyen birçok insan var. Bunlardan dolay yetkililerin, bu tür provokatör eylemleri yapanlar bir an önce tespit edip yakalamalarn istiyorum. En ar cezann da verilmesini istiyorum. ifadelerini kulland.

MNARELERMZDE EZAN SES DIINDA BR SES YÜKSELMEMEL

Cami minarelerimizde ezan sesinden baka bir eyin yükselmemesi gerektiini söyleyen Adem Dalgç, zmirde yaanan ey asla kabul edilemez. Ayrca eskiden camilerde müezzinler ezan okuyorlard. Fakat imdi merkezi sistem olduu için cami minarelerinde çalg ve müzik sesleri gibi her ey maalesef yaplabilir. Biz merkezi sisteme karyz. Bundan dolay her imam veya müezzin camide kendisi ezan okusun. Minarelerimizde ezan sesi dnda bir ses yükselmemeli. zmirde yaanan çirkin olay gibi eyleri knyoruz. Ayrca Rabbim zaten bu tür zihniyete sahip insanlar lanetlemi. eklinde konutu.

CAMLER KUTSAL MEKNLARDIR VE KUTSAL MEKNLARDA MÜZK çALINMAZ

Camiler gibi kutsal meknlarmzda naho eylerin kesinlikle olmamas gerektiini belirten Ömer Boyac, zmirde yaanan olay kesinlikle ho olmayan bir durumdur. çünkü camiler kutsal meknlardr. Kutsal meknlarda müzik çalnmaz. çalnan çav Bella arks da olsun baka sanatç da olsun hiç fark etmez kesinlikle minarelerde çalnmaz. Bu bir saygszlktr. Minarelerde sadece ezan sesi ve slami eserler yükselir. Müzik gibi eyler kesinlikle olmaz. Camilerde merkezi sistem olsa da olmasa da böyle bir düünceye sahip bir zihniyet gider bir yolunu bulur ve zmir de yaplan terbiyesizlie teebbüste bulunur. Bunun için zmir de yaplan ey çok ayp ve çirkindir. dedi.

BU SKANDALI YAPANLARDAN DA DAVACIYIZ

zmirde yaplan çirkin saldry yapanlarn bir an önce bulunmasn talep eden Mehmet Karakuzu, Biz zmirdeki olay kesinlikle kabul etmiyoruz. Cami minarelerimizde çalnan talyan marn ise gitsinler talyada çalsnlar. Bizde böyle çirkin eylerin yeri yok. çünkü bizler Müslümanz. Camiler bizim ibadethanemizdir. Bu durumdan dolay kesinlikle yaplan bu eyi kabul etmiyoruz. Bu skandal yapanlardan da davacyz. Bunlar her kim ise onlar hakknda gerekli soruturma yaplp yakalasnlar. ifadelerini kulland.

Merkezi sistemin yerine cami imamlarn camilere gidip her vakitte ezan okumas gerektiini belirten Karakuzu, Merkezi sistem iyi bir ey deildir. Her caminin bir imam var ve çkp ezan okusunlar. Neden merkezi sistem uyguluyorlar ki? Zaten imamlar aylk maa ne ise alyor. Bundan dolay gidip her vakit ezan okumaldr. Ama bakyorsun baz imamlar evinde oturuyor, camisinde merkezi sistem olduu için ezan okunuyor. Merkezi sistemi de bu tür durumlardan dolay kabul etmiyoruz. diye belirtti.

CAM BADET YERDR. MÜZK YER DELDR

Camilerin ibadet yeri olduunu vurgulayan Nedim Bitkin, Cami ibadet yeridir. Müzik yeri deildir. Bunu yapanlar insan deildir. çünkü insan olmu olsayd camilerin minarelerine müzii götürmezdi. Bir müslüman olarak bu durumu kabul etmiyorum ve iddetle knyorum. Merkezi sitemi de iyi karlamyorum. Bu duruma da karym. Her imam gitsin kendi camisinde ezann okusun. Maa alan her imam camisine gidip namazlarn kldrmal. Yine caminin her türlü sorunu ile ilgilenmeli. eklinde konutu.

MNARELERMZDE EZANLAR, SALALAR VE HUTBELER GB DN EYLERN YAYILMASI LAZIM

Tek bir hoparlörden ezanlarn okunmasn yanl bulduunu belirten Ferhat Demirok, Minarelerde kesinlikle ezan okunmas gerekiyor. Ben zmirde yaanan durumu kesinlikle yanl buluyorum. Minarelerimizde ezanlar, salalar ve hutbeler gibi dini eylerin yaylmas lazm. Böyle müzik gibi çirkin eylerin minarelerde çalnmasn bir Müslüman vatanda olarak kesinlikle yanl buluyorum. Devletimizin de bu duruma gerekeni yapmasn istiyorum. Ayrca tek bir hoparlörden bütün camilerde ezan okunmas da yanl bir uygulama. mamlarmz kendi camilerinde her vakit ezanlarn okumasn daha iyi buluyorum. dedi.

BZM ÖZÜMÜZ SLAMYET, KURAN VE RESULULLAHIN SÜNNETDR

Müslümanlar olarak özümüzün slamiyet, Kuran ve Sünnet olduunu hatrlatan Ramazan Baran, zmirde yaanan skandal knyoruz. Bizim özümüz slamiyet, Kuran ve Resulullahn sünnetidir. Minarelerimizde ezanlar ve salalar okunur. Bundan dolay minarelerde talyan mar ve dier her türlü çirkin eylerin okunmas kabul edilir mi? Kabul etmem mümkün deildir. Böyle bir ey olamaz ve kesinlikle kabul etmiyorum. Ayn zamanda bu çirkin olay knyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git