İş insanı Cemiloğlu yaşamını yitirdi

Diyarbakır'ın köklü ailelerinden Cemil Paşa'nın torunu işkadını Ferda Cemiloğlu (70) yaşamını yitirdi. Kolon kanseri olan Cemiloğlu, İstanbul'da tedavi için kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Cemiloğlu'nun cenazesinin nerede defnedileceğinin kararlaştırılmadığını belirten ailesi, koronavirüs nedeniyle taziye kurmayacağını açıkladı.

Haberler 01.09.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn köklü ailelerinden Cemil Paann torunu ikadn Ferda Cemilolu (70) stanbulda yaamn yitirdi. Cenaze Diyarbakr ya da stanbulda defnedilecek.

Son 20 yldr kuzey Irakn Erbil kendinde yaayan insan Ferda Cemilolu, kolon kanseri nedeniyle üç gün önce stanbulda özel bir hastanede yatrld. Anemi nedeniyle kendisinden biyopsi alnan Cemilolu, dün sabah fenalat. Saat 07.30da biyopsiden sonra kanamas durdurulamayan Ferda Cemilolu, hayata veda etti.

Kardei Reit Cemilolu, ablasnn cenazesinin istiarelerden sonra Diyarbakr ya da stanbulda defnedileceini belirtti. Covid 19 nedeniyle taziye kurmayacaklarn söyleyen Reit Cemilolu, halkmzn ba saolsun dedi.

FERDA CEMLOLU KMDR

Diyarbakrn köklü ailelerinden Cemilolu Ailesinden gelen ve Cemil Paann torunu olan Ferda Cemilolu, ailesinin eyh Said isyanndan sonra Suriyeye göç etmesinin ardndan 12 Mart 1951 ylnda amda dodu.

7 yana kadar amda yaayan Cemilolunun ailesi daha sonra Rojavann Dirbesiye ilçesine yerleti fakat o, ilk ve ortaokulu amda okudu. Suriyede Baas Partisi tarafndan çkarlan iskan kanunun ardndan Kürtlerin mal varlna el konulmas ve kötüleen koullar nedeniyle üzerine ailesi 1967de Diyarbakra göç etti.

Diyarbakr Ziya Gökalp Lisesinde örenimine devam eden Cemilolu daha sonra Ankaraya yerleti, Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu, ABDde biyoloji doktoras yapt.

1978de evlenen Ferda Cemilolu, 1980li yllardan itibaren kadn hareketi içerisinde yer ald, Ankarada Kadn Dayanma Vakf yönetimine seçildi. iddete urayan kadnlar için çalt.

2000li yllarda Vanda Snmaclar ve Göçmenler Derneinin Bakanln yapt.

Cemilolu, Kadn Adaylar Destekleme Dernei (KADER), Kadn Dayanma Vakf ve Toplumsal Sorunlar Aratrma Vakf gibi sivil toplum kurulularnn kuruculuunu yapt.

Tgris naat irketine ortak olan Cemilolu, Kürdistan Bölgesine yerletikten sorna çeitli projelere imza att.

2017de Dou ve Güneydou Kadnlar Derneinin (DOGÜNKAD) 3. olaan genel kurulunda bakanla seçildi. Diyarbakrda Metis Grupun Yönetim Kurulu Bakanln yapt.

Ferda Cemilolu, Kürtçe, Türkçe, Arapça, ngilizce, Franszca ve orta derecede Farsça biliyordu.

Ana Sayfaya Git