İşte Diyarbakır'ın geçen 365 günü!

Diyarbakır'da siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa, asayiş olaylarından kültür-sanat çalışmalarına kadar her kategoride tarihsel gelişmeler yaşandı.

Haberler 31.12.2021 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Geride braklan 365 günlük zaman diliminde yine siyasi tartmalar ve gözaltlarla Diyarbakr adndan söz ettirirken, ekonomiye, eitimden sala, asayi olaylarndan kültür-sanat çalmalarna kadar her kategoride tarihsel gelimeler yaand. Diyarbakrda yaanan ve haber sayfalarna tanan veriler dorultusunda meydana gelen yaklak 4 bin 977 trafik kazasnda 30 kii hayatn kaybederken 4 bin 271 kii ise yaraland. çocuklar PKK tarafndan daa kaçrld gerekçesiyle 3 Eylül 2019da HDP Diyarbakr l Bakanl önünde balayan evlat nöbeti 2021 ylnda da devam etti. HDPye yönelik çok sayda gözalt operasyonu yapld. Siyasi partilerin Diyarbakr çalmalar younlarken, birçok parti de Diyarbakra çkarma yapt.

OCAK AYINDA NELER YAANDI?

Diyarbakr kadar kimi zaman Türkiye gündemini oluturan siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel, gelimelerden bazlar unlar..

DEVEGEçD KÖPRÜSÜ AçILDI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Diyarbakr-Ergani-Elaz Yolu Devegeçidi Köprüsü ve Balant Yollar Açl Törenine Vahdettin Kökünden canl balant ile katld. Erdoan, Boaziçi Üniversitesindeki olaylara ilikin Bu filmi 18 yldr yüzlerce defa seyrettik, bu kirli senaryonun aktörlerini vesayetin dayatmalarna payandalk yaparken gördük. deerlendirmesinde bulundu.

1. KILIç ARSLAN MEZARI

Diyarbakrn Silvan ilçesinde, Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafndan yaplan kaz çalmasnda Anadolu Selçuklu Sultan 1. Klç Arslan ve kz Saide Hatunun mezar bulundu.

SLVAN BARAJI AçILII YAPILDI

Temeli 9 yl önce atlan Silvan Barajnn açl yapld. Silvan Barajnn gövde dolgusu, Tarm ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirlinin katlmyla gerçekleti. Cumhurbakan Erdoann video konferans yöntemiyle katld törende Diyarbakrn verimli topraklarn suyla buluturacak Balar ve Ergani Barajlar ile Ergani ilçesinin 2045 ylna kadar su sorunuyla karlamasna mni olacak Ergani içme suyu artma tesisi de hizmete alnd.

TOPLU TAIMAYA ZAM YAPILDI

Diyarbakr merkez ehir içi toplu tama ücretlerine yüzde 25 orannda zam yaplarak 2 Lira olan tam yolcu ücreti 2,5 TLye yükseltildi.

UBAT AYINDA YAANANLAR

Diyarbakr surlarnn çevresindeki bamsz yaplar kamulatrld. Diyarbakrn tarihi surlarna yönelik temizlik ve restorasyon çalmalar kapsamnda, 2020 ylnda balatlan birinci ve ikinci etap kamulatrma çalmalaryla sur çevresinde bulunan bamsz yaplarn ykm faaliyetleri devam ediyor.

DYARBAKIRIN NÜFUS ARTII

TUK, Diyarbakr nüfusunun yüzde 15,3lük art hzyla 27 bin arttn açklad. Türkiye statistik Kurumu, Türkiyede nüfus art hz düerken 2019 ylnda 1 milyon 756 bin 353 kii olan Diyarbakr nüfusunun, yüzde 15,3lük art hzyla 27 bin 68 kii artarak 1 milyon 783 bin 431 kii olduunu açklad.

YOLCU TAIMACILII

çevre il ve ilçeler aras yolcu tamaclna yeni düzenleme getirildi. Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesi ehitlik semtinde bulunan Dou lçe Garaj, ihtiyaçlar karlamad ve kullanma elverisiz olduu gerekçesiyle boaltld. Uzun süredir dou ilçelerine yolcu tamacl yapan iletmeler, alnan karar dorultusunda merkez Kayapnar ilçesindeki Bat lçe Garajndan hizmet vermeye balad.

GARADA ÖLDÜRÜLEN çOCUK

Garada katledilenler arasnda, Diyarbakr HDP l Bakanl önünde evlat nöbetine katlan ailelerden Emine Kayann olu polis memuru Vedat Kaya ile evlat nöbetine Siirtten katlm salayan anne irin Sungurun olu Jandarma Er Süleyman Sungur yer alyordu.

MART AYINDAK GELMELER

90l yllar aratmayan uygulamayla aralarnda AK Parti üyelerinin de bulunduu 6 eve baskn düzenlendi.

AK PART ÜYELER

Diyarbakrn Hazro ilçesinde ihbar olduu gerekçesiyle gece 02.30 sralarnda aralarnda AK Parti üyelerinin de bulunduu 6 eve özel harekt polisi baskn düzenledi. PKKye yardm ve yataklk yaptklar ihbaryla evlere baskn düzenleyen polisin herkesin uykuda olduu bir esnada koç bayla kaplar krmas ve aile fertlerine yönelik hakaretleri büyük tepki çekti.

DRK YAYINI BALADI

DRK TV yayn hayatna balad. Kürtçe yayn yapacak Deng Reng Kurdan TV (DRK TV), Youtube kanal üzerinden Kürt halknn yaamn ve kültürel zenginliklerini takipçileri ile paylaacak.

16 Mart 1988de Saddam Hüseyin tarafndan Irakn Halepçe kentinde yapt katliamn 33üncü yl dönümünü yayna balama tarihi olarak belirleyen DRK TV, Kürdistan bölgesinin yaam koullarn, corafi güzelliklerini ve Kürtçe dil eitimi alanlarnda yayn yapacak.

SANCAR HAKKINDA SORUTURMA

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, HDP E Genel Bakan Mithat Sancar hakknda Nevruz kutlamas srasnda yapt konumas nedeniyle soruturma balatt.

HDPL YILDIRIM VEFAT ETT

Beyin kanamas geçiren HDP eski Milletvekili Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardmcs Prof. Dr. Kadri Yldrm, tedavi gördüü hastanede vefat etti.

RNG SSTEMNE BÜYÜK TEPK

Ulam alannda hayata geçirilen ring sistemi tepkiyle karland. Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin toplu tamada yaplan yeni düzenlemeyle birlikte baz noktalara getirilen ring sistemine tepki gösteren Diyarbakrllar, bu yeni tama sisteminin kaldrlp eski uygulamann geri gelmesini istedi.

NSANLIIN FASI ETKNL

Peygamber Sevdallar mevlid etkinliini salgndaki art nedeniyle iptal etti. Peygamber Sevdallar Vakf, Diyarbakrda 11 Nisan Pazar günü nsanln ifas Peygamber Sevdas temasyla düzenlemeyi planladklar açk hava etkinliini salgndaki art nedeniyle iptal ettiklerini açklad.

TARIM FUARI AçILII YAPILDI

Diyarbakrda düzenlenen Tarm Fuarnn açlna katlan Tarm ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, bölgede yaplan ve yaplmas planlanan projelere ilikin açklamalarda bulunarak Diyarbakrda bir milyon 150 bin dekar arazinin daha sulamaya açlacan söyledi.

NEVRUZ KUTLAMALARI YAPILDI

Newroz ateiyle direnelim, özgürleelim iaryla gerçekletirilen Newroz, Diyarbakrda önceki yllarda olduu gibi Balar ilçesinde bulunan Newroz Parknda kutland. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolunun gözaltna alnmas ile HDPye yönelik operasyonlar, protesto edildi.

NSAN AYINDA OLUP-BTENLER

Ashab- Kehf maaras ziyarete açld. Liceye bal Duru Mahallesinde bulunan Ashab- Kehf maarasnn bulunduu alann inanç turizme kazandrlmas, vatandalarn alan ziyaretlerinde maaraya rahatlkla çkabilmesi ve bölgede ibadetlerini rahatlkla yapabilmesi için proje hazrlad.

Proje kapsamnda, 290 metrekare alanda yaplan mescit ve abdesthanenin temel, kolon ve döemeleri tamamlayp çat yapmna baland.

KÜPEL KAPI AçILDI

2015 ylnda kapatlan Küpeli Kap tekrar geçilere açld. Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde bulunan, 2015te UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarndaki tarihi Küpeli Kap uzun bir aradan sonra tekrar yaya geçiine açld.

MAYISDAK OLAYLAR

Cumhurbakan Erdoan, PKK tarafndan daa kaçrlan çocuklarna kavuma ümidiyle HDP il binas önünde oturma eylemi yapan Diyarbakr anneleriyle Vahdettin Kökünde iftar yemeinde bir araya geldi.

HAVAALANI ULAIMA KAPANDI

Diyarbakr Havalimannda uçulara bir ay ara verildi. Diyarbakr Havalimannda yaplacak olan bakm-onarm nedeniyle 24 Mays-24 Haziran tarihleri arasnda uçular yaplamayaca açkland.

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakanl, Diyarbakr Kudüse Sahip çk sloganyla kitlesel basn açklamalar düzenledi Diyarbakrda HÜDA PAR l bakanl öncülüünde Kudüs için düzenlenen kitlesel basn açklamasna katlan binlerce kii cemaatle yats namazn kldktan sonra siyonist terör ebekesi tarafndan ehid edilen Filistinliler için gyabi cenaze namaz kld. Gyabi cenaze namaznn ardndan TTHADUL ULEMA Üyesi Molla Remzi Uçarn okuduu duayla Kudüs için eller semaya açld.

DYARBAKIRDA PETROL BULUNDU

Cumhurbakan Erdoan, Sadece son bir ayda üç yeni kuyuda petrol kefettik. Diyarbakrda bulunan Akoba-1 ve Yeniehir-1 kuyularyla Krklarelindeki Misinli-2 kuyularmzda günlük üretimimize 6 bin 800 varil ilave saladk. Türkiye Petrollerinin 2021 yl yurt içi günlük üretim ortalamas, son üç kefimizle birlikte 61 bin varilin üzerine çkmtr. bilgisini verdi.

DLAVER KÖPRÜ TRAFE KAPATILDI

çnar ilçesi snrlar içerisinde yer alan, Karacada ve Metina bölgesine ulam salayan tarihi Dilaver (Piraxan) köprüsü araç trafiine tamamen kapatld. 16nc yüzyla ait bir Osmanl eseri olduu tahmin edilen köprü, 2018 ylnda alnan kararla ar tonajl araçlarn geçiine yasaklanmt.

KARPUZ HEYKELLERNE TEPK

Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin sosyal medya hesabndan paylalan havaliman yolu kavana konan heykellere ait görseller, sosyal medyada hem tepki çekti, hem alay konusu oldu.

HAZRAN AYINDA YAANANLAR

Baz kaynaklara göre Erturul Gazi torunlarndan Zeynep Hatun, kimi kaynaklarda da Artuklulardan Necmettin Alpinin kz Zübeyde Hatun tarafndan ina edildii tahmin edilen Selçuklu mimarisi tarznda olan ve Türkiye Kültür Miraslar listesinde kaytl bulunan Hatuniye Medresesi, gençlerin faydalanaca bilgi evine dönütürülüyor.

HAVA ULAIMI BALADI

Milli Savunma ve Ulatrma Bakanl koordinasyonunda artan sivil ve asker uçular nedeniyle meydana gelen bozulmalarn onarm için 24 Mays da tüm uçulara kapatlan ana pistteki çalmalar, planlad gibi 30 günde bitirildi.

FSKAYA ELALES

Kentin tarih ve turizmi açsndan önemli bir yere sahip olan Fiskaya elalesi yeniden akmas saland.

TEMMUZDA OLUP-BTENLER

Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra maketi Diyarbakrllarn ziyaretine açld. Kudüs ve Mescid-i Aksa davasn gönüllerde diri tutmak için Yetimler Vakf ve Filistin Vakfnn ibirlii ile organize edilen program kapsamnda start stanbulda verilen Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra maketini tayan Minia Kudüs tr bugün Diyarbakra geldi.

KURUNLU CAM BADETE AçILDI

Yapm tamamlanan projelerin açl töreni için geldii Diyarbakrda Cuma namazn, HDP/PKKnin çukur siyasetinde tahrip olan ve restorasyon sonras yeniden ibadete açlan tarihi Kurunlu Camiinde klan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kurunlu Camiinde kld Cuma namaznn ardndan, Bugün, gazi camimizde cuma namazn klmann bahtiyarl içerisindeyiz. açklamasn yapt.

Cumhurbakan Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda, HDP l Bakanl önünde evlat nöbeti tutan Diyarbakr annelerini ziyaret etti. Erdoan, burada, Malum 25 kadar evladmz anne babalaryla bulutu. stiyoruz ki dierleri de anneleriyle, babalaryla bulusun. dedi.

- Erdoan, valilik önünde gerçekletirilen, Bismil Ovas Tarmsal Sulama Tesisleri, Diyarbakr Tekstil OSB 30 Fabrika, 4. Otosanayi Sitesi ve Yapm Tamamlanan Dier Projelerin Açl Törenine katlarak vatandalara hitap etti.

KCK, PKK, PYD, HDPsiyle hep birlikte benim Kürt kardelerimin iliini sömüren bu çete, son bin yldr bu bölgenin, bu halkn bana gelmi en büyük musibettir. deerlendirmesini yapan Erdoan, Diyarbakr Cezaevini yaknda boaltacaklarn ve kültür merkezi olarak hizmete sunacaklarn belirtti.

Diyarbakrda atlan Biji Serok Erdoan sloganlar Cumhur ttifaknda kriz yaratt. MHP, Diyarbakrda Gelecek partisi Genel Bakan Ahmet Davutoluna yönelik Serok Ahmet sloganlarna tepki göstermiti.

AUSTOS AYINDAK OLAYLAR

Dicle Üniversitesinde Kürtçe tez yazlmasnn önündeki engel kalkt

KÜRTçE TEZ ENGEL KALKTI

Dicle Üniversitesi, Lisansüstü Eitim-Öretim ve Snav Yönetmelii deiikliiyle fakültelerde 4 yllk eitim verilen dillerde lisans üstü tez yazlmasnn önünü açarak lisans üstünde Kürtçe tez yazlmasnn önündeki engeli kaldrm oldu.

Son yllarda üniversite aleyhine gündem olan ve TBMMde ve Diyarbakr kamuoyunda defalarca tartma konusu olan Kürtçe ve Zazaca tez yazlamamas sorunu bu yönetmelik ile çözüme kavuturulmu oldu. Yönetmelikteki dier koullar da saland takdirde Türkçenin dnda dier dillerde de artk tez yazlabilecek.

EHR HASTANES HALES

Geçtiimiz yl arsa tahsisi yaplan ve 2020 bütçesine alnan bin yatakl ve tam teekküllü Diyarbakr ehir Hastanesi ihalesi yapld.

EYLÜL AYINDAK OLAYLAR

Diyarbakrdaki evlat nöbeti 3üncü ylna girdi. Bundan tam 732 gün önce HDP Diyarbakr il binas önünde balatlan evlat nöbetin 3üncü yl dönümü münasebetiyle Bakan ve Bakan Yardmclarnn da aralarnda bulunduu geni katlml yürüyü düzenlendi. çocuklar PKK tarafndan daa kaçrld gerekçesiyle Diyarbakrdaki HDP il binas önünde balatlan evlat nöbeti bugün 2 yln tamamlayarak 3üncü ylna girmi oldu.

YERELDE TTFAK KURDULAR

CHP, Y Parti, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi birlikte toplantlar yapmaya balad. Diyarbakrda AKP ve HDP dnda 3. bir ittifak da kuruldu.

DERS SAAT ORANI DÜÜRÜLDÜ

Eitim Bir-Sen Diyarbakr ube Bakanl ile ilgili kurumlarla yaplan görümeler neticesinde 40 dakikalk ders saati süresinin 30 dakikaya düürülmesi karar alnd. 2021-2022 eitim öretim ylnda örencilerin salgndan etkilenme orann minimuma indirme amacyla, snflarda en çok örenci younluunun gözlemlendii Diyarbakr için ders saat süresinde kstlamaya gidildi.

HAFIZLIK ETM BTRENLER

Diyarbakr l Müftülüü bünyesinde hafzlk eitimlerini tamamlayan 93 hafzn icazetleri için slamn 5inci Harem-i erifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camiinde tören düzenlendi. Merkez Sur ilçesi tarihi Ulu Camiinde düzenlenen icazet töreni Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban katlmyla gerçekleti.

20 YEN OKUL NAASI

Diyarbakrda katld l Eitim Deerlendirme Toplants sonras açklamalarda bulunan Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, kentte mevcut yatrmlara ilaveten 20 tane ilkokul ina edeceklerini söyledi.

HAYAT NAMAZLA GÜZELDR

Kuran Nesli Platformu tarafndan düzenlenen Hayat Namazla Güzeldir etkinliinin finali Diyarbakrda gerçekletirildi. Bir ay boyunca çocuklara verilen namaz, abdest, dua ve hadis eitimi Diyarbakr merkez Sur ilçesi Hazreti Süleyman yerlekesinde düzenlenen etkinlikle nihayete erdi.

OKUL YÖNETCLERNE SORUTURMA

ÖSYM tarafndan düzenlenen Mill Eitim Bakanl Eitim Kurumlarna Yönetici Seçme Snavndan yeterli puan alp sözlü mülakata giren Diyarbakrdaki 168 okul yöneticisi aday güvenlik soruturmalaryla elendi.

EKM AKINDAK OLAYLAR

6-8 Ekim vaheti 7nci ylnda da unutulmad

ACILARI DNMEYEN OLAY

Yasin Börü ve arkadalarn anma programnda konuan HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, 6-8 Ekim saldrlarna ilikin, Yaananlar, adna çözüm süreci dedikleri yanllar silsilesinin bir sonucuydu. dedi.

HDP MLLETVEKLLER

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan ile DBP Diyarbakr Milletvekili Salihe Aydenize ait dokunulmazlk dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

GÜNETEKNN SERGSNE ELETR

Sanatç Ahmet Günetekinin Diyarbakrda açlan ve Halk TV yazar smail Saymaz ile Erturul Özkökün halay çekmesi nedeniyle çokça eletirilen Hafza Odas isimli sergisi, 15 gün erken sonlandrld. Günetekin, tepki çeken görüntülerle ilgili Takdir bekliyoruz açklamas yapt.

DYARBAKIRDA GENçLK ÖLEN

HÜDA PAR Gençlik Kollar Genel Merkezi tarafndan ilan edilen Gençlik Haftas dolaysyla Gençlik Kuaklara Smaz sloganyla ilk kez düzenlenen Gençlik öleni start Diyarbakrda yapld.

KASIM AYINDAK OLAYLAR

Diyarbakrl fikir adam Sezai Karakoç vefat etti. Yazn ve düün dünyasnn en önemli isimlerinden air, yazar ve mütefekkir Sezai Karakoç stanbulda vefat etti. Karakoç için Türkiyenin birçok ilinde olduu gibi memleketi Diyarbakrda da l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr tarafndan tarihi Ulu Camide ikindi namazna müteakip gyabi cenaze namaz kldrld.

BALARDA KENTSEL DÖNÜÜM

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde çarpk kentlemenin önüne geçmek amacyla balatlan Kentsel Dönüüm Projesi için ilk kazma vuruldu.

ARALIK AYINDAK OLAYLAR

Saadet Partisi, HÜDA PAR, DEVA, Gelecek, Y ve CHP Diyarbakr il bakanlar kentte yaanan sorunlarn çözümü için ortak basn açklamas düzenledi. Yaplan basn açklamasnda ötekiletirici ayrmc siyasi üslubun terk edilmesi ve yaanan ekonomik tahribatn neticesinde faturalarn ödeyemeyen insanlarn elektrik ve doalgaznn kesilmemesi gerektii belirtildi.

KNC KEZ ULAIMA ZAM

Diyarbakrda belediye otobüsü, minibüs, özel halk otobüslerine yüzde 35 orannda zam yapld. Dolar kurunda yaanan dalgalanma, birçok sektörde olduu gibi ulam da etkiledi. Mazot ve benzin fiyatlarndaki artlardan dolay Diyarbakr oförler Odasnn talebi üzerine ehir içi ulama zam yapld.

Uygulanmaya balayan zamlarla beraber ehir içi ulamda büyükehir belediyesi otobüslerinde mevcutta 2 TL olan tam ücret 2,75 TLye, indirimli olan 1,25 TL ise 1.60 TLye; özel halk otobüsünde 2,25 TL olan tam ücret 3 TLye, indirimli olan 1,50 TL ise 2 TLye, mevcutta tam ücreti 2,5 TL olan minibüslerde ise 3,25 TL, indirimli 1,75 TL ise 2,25 TL oldu.

FAZSZ KONUS SSTEM MADURLARI

Diyarbakr AK Parti l Bakanl önünde bir araya gelen Faizsiz Konut Edindirme Sistemi olarak bilinen tasarruf finansman irketleri madurlar, basn açklamas yaparak yetkililere seslendi.

Uzun zamandr ikayetlere konu olan Faizsiz Konut Edindirme Sistemi irketlerinden birçounun 2 Temmuzda Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun alm olduu karar dorultusunda Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna devredilmesi karar, evim madurlarnn saysn ikiye katlad.

KAMUR ALAMAYANLAR

Kömür yardmndan yaklak 3 yldr faydalanamayan mahallelerin muhtarlar yetkililere seslendi

lçe kaymakamlklar bünyesinde ihtiyaç sahibi ailelere verilen kömür yardmndan yaklak 3 yldr Diyarbakr Balar ilçe merkezinin faydalanamadn belirten mahalle muhtarlar, halkn madur olduunu dile getirdi.

AHMN DEMRTA KARARI AVRUPA KONSEYNE TAINDI

Diyarbakr Barosu, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) Selahattin Demirta hakknda verdii karar, Avrupa Konseyine tad.

MLL ETMDEK YOLSUZLUKLAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca tüm il ve ilçelerde datlan yardm kömürlerinin yaklak 3 yldr Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde datlmadn ifade eden mahalle muhtarlar yetkililere çarda bulundu

Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ubesi, kentte eitim alannda yaanan baz yolsuzluklar ve usulsüzlükleri kamuoyu ile paylat.

Ana Sayfaya Git