İvedi Savunma İstendi!

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen'in Sur İlçesi'ndeki acele kamulaştırma kararına yaptığı itiraz, Danıştay 6'ncı Dairesi'nce ivedi yargılama usulü kapsamına alındı.

Haberler 19.05.2016 - 08:35 Son Güncelleme : 19.05.2016 - 08:35

Danıştay, Başbakanlık ve çevre ve Şehircilik Bakanlığından 15 gün içerisinde savunma ve kamulaştırmaya ilişkin belgelerin gönderilmesini istedi.

Sur İlçesindeki 6 bin 642 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen tarafından geçen Mart ayında Danıştaya taşındı. Diyarbakır Barosu adına Danıştaya başvuran Ahmet Özmen, kamulaştırılan parseller arasında üzerinde kamu kuruluşlarına, yerel yönetimlere, Baroya ait yapılar bulunan yerler olduğunu belirterek, acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulmasını istedi. Başvuruda, Bakanlar Kurulunda alınan kararın mülkiyet hakkının ağır ihlali niteliğinde olup, mülkiyet hakkını koruma altına alan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırı olduğu savunuldu. Ahmet Özmen, herhangi bir makul sebep ve gerekçeye yer verilmeksizin çevre ve Şehircilik Bakanlığının istemi üzerine alındığı anlaşılan bu kararın Anayasal düzen içerisinde kabul edilebilir bir tarafı bulunmadığını kaydetti.

İVEDİ YARGILAMA USULÜ KAPSAMINA ALINDI

Özmenin, Başbakanlık ile çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru, Danıştay 6ncı Dairesi tarafından görüşüldü. Dosyayı inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Levent Kızıler, ivedi yargılama usulü kapsamındaki davada yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alındıktan veya 15 günlük yasal savunma süreleri geçtikten sonra incelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

BAŞBAKANLIKTAN SAVUNMA İSTENDİ

Ara kararlarını açıklayan Danıştay 6ncı Dairesi, uyuşmazlığın çözülebilmesi için Başbakanlıktan bahsi geçen riskli alan ilanının kabul edildiği Bakanlar Kurulu kararına ilişkin bilgi ve belgelerin istenilmesine karar verdi. 6ncı Daire ayrıca çevre ve Şehircilik Bakanlığından, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının içeriğinde yer alan 16 Mart 2016 tarihli yazının ve varsa eklerinin istenilmesine de hükmetti. Ara kararların yerine getirilmesi için taraflara 15 gün süre veren Danıştay, davanın ivedi yargılama usulü kapsamında inceleneceğini belirtti.

ÖZMEN: KARAR GECİKİRSE ANLAMI KALMAYACAK

Başvuruyu yapan Diyarbakır Barosu Başkan vekili Ahmet Özmen, Danıştayın yürütmeyi durdurma konusunda bir an önce karar vermesi gerektiğini belirterek, çünkü şu anda idari işlem devam etmekte ve Sur ilçesinde yıkımlar sürmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı gecikirse bir anlamı kalmayacak ve fiili olarak bu karar uygulanmış olacak. Aynı zamanda yıkımlar gerçekleşmiş olacak dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır