Kaçak yapı tartışması

Diyarbakır’da kaçak yapılaşma ve rant alanları ile ilgili tartışmalar sürüyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Kırklar Dağı üzerinden kendilerine yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

Haberler 04.01.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda uygulanan imar affyla kentte rant alanlar yaratld ve kayym yönetimindeki belediyelerin rant amaçl kaçak yaplamaya izin verdikleri yönündeki iddialarn tartmas ve karlkl suçlamalar devam ediyor.

MAR VE RANT TARTIMASI

Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birlii (TMMOB), 30 Aralk 2021de Diyarbakr Adliye binas önünde açklama yaparak kaçak yaplamaya izin veren yetkili kurum ve kayymlar hakknda savcla suç duyurusunda bulundu. Bunun ardndan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi kayym Vali Münir Karalolu ise kentsel dönüüm ad altnda balatlan çalmalar ile ilgili TMMOBun açklamalarna dikkat çekerek Diyarbakrda valisi ile milletvekili ile ilçe belediye bakanlaryla ihlasla, samimiyetle çalan bir ekip var. Bunu sizde görüyorsunuz ama ne yazk ki iradeniz yok. radenizi bakasna teslim etmisiniz. Elinize tututurulan bildiriyi okuyorsunuz. Bu ehrin sahibi var açklamasnda bulundu.

VAL KARALOLU ELETRMT

Vali Karalolu, Krklar Da üzerinden de TMMOBu suçlayarak Hiç o günkü belediye bakann, meclis üyelerini, görevlileri eletirdiniz mi? Hayr, niye? çünkü sizin aa babalarnz öyle istiyordu. Elinize tututurdular talimat verdiler. Sizde topuk selamyla o bildiriyi okudunuz. Siz de inanmyorsunuz söylediklerinize onu da biliyorum dedi. Vali Karalolunun bu sözlerine dün TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odasnda yapt basn açklamasyla yant verdi.

MMARLAR ODASINDAN YANIT

Basn açklamasn okuyan Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi E Bakan Ferit Kahraman, Diyarbakr valisi ve Büyükehir Belediyesi kayymnn yapt açklama ile suç duyurusunda bulunduklar kaçak yap sahibi kiileri ve bunlara izin veren tüm yetkilileri sahiplendiini söyledi.

Valinin bu açklamalar ile suça bilerek ortak olduunu öne süren Kahraman, Bu tehditkr açklamalarla, uymak zorunda olduklar kanun ve kurallar da yok saydklarn göstermi, bunun sonucunda da kentte daha çok rant ve yolsuzluun önünün açlaca kaygsn güçlendirmitir. Dolaysyla meslek odalar ve sivil toplum örgütleri olarak, yaadmz, havasndan suyundan beslendiimiz bu kentin salkl, insani artlarda bir yaam alan olmas için zarar veren her türlü kaçak yap ve ranta da kar çkacaz dedi.

KIRKLAR DAI PROJES

Açklamasnda tartmalara konu olan Krklar Da projesi ile ilgili Valilik ile yaplan yazmalar cevap verilmediini iddia eden Kahraman, unlar söyledi: O halde soruyoruz; bu yazmaya hangi amaçlarn üzerini kapatmak için cevap verilmedi? Bu yazmaya dair neden herhangi bir ilem yaplmad? Hukuk ve demokrasinin hayat bulduu yönetimlerde kamu kurumlarna atanm ya da seçilmi hiç kimse bulunduu kentin sahibi deildir ve sahibiymi gibi de yönetemez. Bizler, bu kentte yaayan her bir canly, Dicle Kaplumbaasn, Hevselde Dicle Güzeli Kelebeini, Sur sokaklarnda oynayan çocuklar, kadnlar, sokak hayvanlarn ve bu kentte yaayan her bir bireyi bu kentin sahibi görüyoruz. Bu kentte yaplm ve yaplacak tüm hukuksuz ve haksz kazançlara, kaçak yaplamaya, rantlara ve yolsuzluklara dair dün olduu gibi bugün de ayn kararllkla kar durmaya devam edeceimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

HATUN: TMMOB Hç BR SARAYIN KAPISINDA TALMAT BEKLEMEZ

TMMOB l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doan Hatun, Vali Karaolunun açklamalarna sert tepki gösterdi. Hatun, TMMOBun yar resmi devlet kurumu olduunu belirterek TMMOB gücünü örgütlüünden, üyelerinden ve halktan alr. Hiçbir sarayn kapsnda talimat bekleyip topuk selamyla beklemez. 68 yllk mücadele tarihimizde sadece üyelerimize, örgütlüümüze ve halkmza hesap veririz. Örgütlüümüzden, halkmzdan ve üyelerimizden talimat alrz. Bu böyle biline diye konutu.

KIRKLAR DAINDA YEN TCAR VE RANT ALANLARI KURULDU

Hatun, Vali Karalolunun kendileri hakknda Krklar Da üzerinden yöneltilen suçlamalara da cevap verdi. Vali Karaloluna Krklar Danda bize bir görev atfettiniz sayn vali sözleri ile seslenen Hatun, Krklar Danda, devlet kurumlar içerisinde en temiz, en pirüpak olan neredeyse tek kurumuz. O dönemde de dönemin yöneticilerine sözümüzü net söyledik, bu dönemki yöneticilere de sözümüzü net söylüyoruz. Sizden önceki kayym Krklar Dan ykt ama oraya yeni ticari alanlar, yeni rant alanlar kurdu. Biz sizin o rant alanlarnza kar Türkiye Cumhuriyetinin Anayasasna göre hukuksal süreci balattk. Mahkeme bizi hakl buldu. Biz o davay kazandk sayn vali. Sizin yapmanz gereken mülki idare olarak o kaçak yapy yktrmaktr. dedi.

KENTSEL DÖNÜÜM

Diyarbakrda devam eden kentsel dönüüme de deinen Hatun, suç duyurularna konu olan kaçak yaplar ile ilgili de bilgiler verdi. Hatun, unlar söyledi: Kendi açklamanza istinaden söylüyorum. Dün Fis Kayay yktk. Bu gün Ali Paay ykyoruz. çaramba günü Kayapnar ykmaya geliyoruz dediniz. Bu sizin aznzdan çkan cümledir. Bir buçuk yldr bu ehirde görev yapyorsunuz, aznzdan ykmdan baka hiçbir cümle çkmyor. Bumudur sizin kamu hizmetiniz? Kepçe ve dozerlere halkn evini bana ykarak bu iten kurtulamazsnz. Biz kaçak yap derken gariban halkn kendi imkanlaryla kurduu evleri kast etmemitik. Bilseydik daha anlalr bir ekilde dile getirirdik.

Ticari hastanelere, kaçak yaplama yaplan yerler, hala inaat halinde olup otel yapan, sizden cesaret alp kaçak kat ekleyenler için sizin hakknzda suç duyurusunda bulunmutuk. Belgeleri var. lgili belediyelere yaz yazmtk.

Hatun, Krklar Dandan 100 milyon belediyeye bütçe çkm. 100 milyon borcu uradan temin edebilirsiniz sayn vali. Bürokratlarnzn bu halkn parasn, vergisini çaldnn bir ksmn aln, belediyenin bütçesine brakn sulha gidersiniz. Bunun hesabn bize sormayn. O paralar biz götürmedik. O kararlar biz vermedik. Biz kar duran tek kurumuz. iddiasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git