Kaçak yapı tartışması

Diyarbakır’da kaçak yapılaşma ve rant alanları ile ilgili tartışmalar sürüyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Kırklar Dağı üzerinden kendilerine yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

Kaçak yapı tartışması

Diyarbakır’da uygulanan imar affıyla kentte rant alanları yaratıldığı ve kayyım yönetimindeki belediyelerin rant amaçlı kaçak yapılaşmaya izin verdikleri yönündeki iddiaların tartışması ve karşılıklı suçlamaları devam ediyor.

İMAR VE RANT TARTIŞMASI

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), 30 Aralık 2021’de Diyarbakır Adliye binası önünde açıklama yaparak kaçak yapılaşmaya izin veren yetkili kurum ve kayyımlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Münir Karaloğlu ise “kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan çalışmalar ile ilgili TMMOB’un açıklamalarına dikkat çekerek “Diyarbakır'da valisi ile milletvekili ile ilçe belediye başkanlarıyla ihlasla, samimiyetle çalışan bir ekip var. Bunu sizde görüyorsunuz ama ne yazık ki iradeniz yok. İradenizi başkasına teslim etmişsiniz. Elinize tutuşturulan bildiriyi okuyorsunuz. Bu şehrin sahibi var” açıklamasında bulundu.

VALİ KARALOĞLU ELEŞTİRMİŞTİ

Vali Karaloğlu, Kırklar Dağı üzerinden de TMMOB’u suçlayarak “Hiç o günkü belediye başkanını, meclis üyelerini, görevlileri eleştirdiniz mi? Hayır, niye? Çünkü sizin ağa babalarınız öyle istiyordu. Elinize tutuşturdular talimat verdiler. Sizde topuk selamıyla o bildiriyi okudunuz. Siz de inanmıyorsunuz söylediklerinize onu da biliyorum” dedi. Vali Karaloğlu’nun bu sözlerine dün  TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odasında yaptığı basın açıklamasıyla yanıt verdi.

MİMARLAR ODASINDAN YANIT

Basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ferit Kahraman, Diyarbakır valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımının yaptığı açıklama ile suç duyurusunda bulundukları kaçak yapı sahibi kişileri ve bunlara izin veren tüm yetkilileri sahiplendiğini söyledi.

Valinin bu açıklamaları ile suça bilerek ortak olduğunu öne süren Kahraman, “Bu tehditkâr açıklamalarla, uymak zorunda oldukları kanun ve kuralları da yok saydıklarını göstermiş, bunun sonucunda da kentte daha çok rant ve yolsuzluğun önünün açılacağı kaygısını güçlendirmiştir. Dolayısıyla meslek odaları ve sivil toplum örgütleri olarak, yaşadığımız, havasından suyundan beslendiğimiz bu kentin sağlıklı, insani şartlarda bir yaşam alanı olması için zarar veren her türlü kaçak yapı ve ranta da karşı çıkacağız” dedi.

KIRKLAR DAĞI PROJESİ

Açıklamasında tartışmalara konu olan Kırklar Dağı projesi ile ilgili Valilik ile yapılan yazışmalar cevap verilmediğini iddia eden Kahraman, şunları söyledi: “O halde soruyoruz; bu yazışmaya hangi amaçların üzerini kapatmak için cevap verilmedi? Bu yazışmaya dair neden herhangi bir işlem yapılmadı? Hukuk ve demokrasinin hayat bulduğu yönetimlerde kamu kurumlarına atanmış ya da seçilmiş hiç kimse bulunduğu kentin sahibi değildir ve sahibiymiş gibi de yönetemez. Bizler, bu kentte yaşayan her bir canlıyı, Dicle Kaplumbağasını, Hevsel’de Dicle Güzeli Kelebeğini, Sur sokaklarında oynayan çocukları, kadınları, sokak hayvanlarını ve bu kentte yaşayan her bir bireyi bu kentin sahibi görüyoruz. Bu kentte yapılmış ve yapılacak tüm hukuksuz ve haksız kazançlara, kaçak yapılaşmaya, rantlara ve yolsuzluklara dair dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla karşı durmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

HATUN: TMMOB HİÇ BİR SARAYIN KAPISINDA TALİMAT BEKLEMEZ

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, Vali Karaoğlu’nun açıklamalarına sert tepki gösterdi. Hatun, TMMOB’un yarı resmi devlet kurumu olduğunu belirterek “TMMOB gücünü örgütlüğünden, üyelerinden ve halktan alır. Hiçbir sarayın kapısında talimat bekleyip topuk selamıyla beklemez. 68 yıllık mücadele tarihimizde sadece üyelerimize, örgütlüğümüze ve halkımıza hesap veririz. Örgütlüğümüzden, halkımızdan ve üyelerimizden talimat alırız. Bu böyle biline” diye konuştu.

'KIRKLAR DAĞI'NDA YENİ TİCARİ VE RANT ALANLARI KURULDU'

Hatun, Vali Karaloğlu’nun kendileri hakkında Kırklar Dağı üzerinden yöneltilen suçlamalara da cevap verdi. Vali Karaloğlu’na “Kırklar Dağında bize bir görev atfettiniz sayın vali” sözleri ile seslenen Hatun, “Kırklar Dağında, devlet kurumları içerisinde en temiz, en pirüpak olan neredeyse tek kurumuz. O dönemde de dönemin yöneticilerine sözümüzü net söyledik, bu dönemki yöneticilere de sözümüzü net söylüyoruz. Sizden önceki kayyım Kırklar Dağını yıktı ama oraya yeni ticari alanlar, yeni rant alanları kurdu. Biz sizin o rant alanlarınıza karşı Türkiye Cumhuriyetinin Anayasasına göre hukuksal süreci başlattık. Mahkeme bizi haklı buldu. Biz o davayı kazandık sayın vali. Sizin yapmanız gereken mülki idare olarak o kaçak yapıyı yıktırmaktır.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Diyarbakır’da devam eden kentsel dönüşüme de değinen Hatun, suç duyurularına konu olan kaçak yapılar ile ilgili de bilgiler verdi. Hatun, şunları söyledi: “Kendi açıklamanıza istinaden söylüyorum. ‘Dün Fis Kayayı yıktık. Bu gün Ali Paşayı yıkıyoruz. Çarşamba günü Kayapınar’ı yıkmaya geliyoruz’ dediniz. Bu sizin ağzınızdan çıkan cümledir. Bir buçuk yıldır bu şehirde görev yapıyorsunuz, ağzınızdan yıkımdan başka hiçbir cümle çıkmıyor. Bumudur sizin kamu hizmetiniz? Kepçe ve dozerlere halkın evini başına yıkarak bu işten kurtulamazsınız. Biz kaçak yapı derken gariban halkın kendi imkanlarıyla kurduğu evleri kast etmemiştik. Bilseydik daha anlaşılır bir şekilde dile getirirdik.

Ticari hastanelere, kaçak yapılaşma yapılan yerler, hala inşaat halinde olup otel yapan, sizden cesaret alıp kaçak kat ekleyenler için sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunmuştuk. Belgeleri var. İlgili belediyelere yazı yazmıştık.”

Hatun, "Kırklar Dağından 100 milyon belediyeye bütçe çıkmış. 100 milyon borcu şuradan temin edebilirsiniz sayın vali. Bürokratlarınızın bu halkın parasını, vergisini çaldığının bir kısmını alın, belediyenin bütçesine bırakın sulha gidersiniz. Bunun hesabını bize sormayın. O paraları biz götürmedik. O kararları biz vermedik. Biz karşı duran tek kurumuz.” iddiasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz