Kadının sosyal fotoğrafı çekildi

Aksoy, Diyarbakır'da yaptıkları sosyal durum analizi projesi kapsamında, kadınların eğitim düzeyi, erken yaşta evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikler ile ilgili kadın sorunlarının fotoğrafını çektiklerini söyledi.

Haberler 12.03.2017 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR/M. Emin FDAN

DYARBAKIR-l Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakrda yaptklar sosyal durum analizi projesi kapsamnda, kadnlarn eitim düzeyi, erken yata evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikler ile ilgili kadn sorunlarnn fotorafn çektiktiklerini belirterek, Sosyal durum analizi ve göçün getirdii analiz sonuçlarndan sonra Diyarbakrdra bir de sosyal risk analizini yaptrmaya karar verdik ve u anda bu çalma devam ediyor dedi.

KADININ EKONOMYE KATILIMI

Dou ve Güneydou Kadnlar Dernei (DOGÜNKAD)n özel bir otelde düzenledii Diyarbakr kadnnn ekonomiye katlmnn analizi projesi kapsamnda, kadnlar deneyimlerini paylayor konferans DOGÜNKAD Bakan Nevin ln aç konumasyla balad. l, kadnn ekonomik alanda güçlenmesine öncülük yapmak amac ile yola çktklarn söyledi. l, farkl kentten kadnlarla bir araya geldiklerini ve saha çalmalarnda iverenlerin kadn istihdamna yaklamn ölçmeye çaltklarn dile getirdi.

KADINA DAR ARATIRMA

lin açl konumasn yapt konferansa katlan Vali Aksoy, Diyarbakrn farkl kültür ve inançlara sahip olan insanlarn, hogörü içerisinde birarada yaad bir mekan olduunu ifade ederek, Önemli bir tarihi birikime sahip olan Diyarbakrn son yllarda yaanan olaylar çerçevesinde belirli skntlarn ortaya çktn biliyoruz. Özellikle Diyarbakrn var olan sorunlarnn fotorafn çekmek ve yöneticiler olarak bundan sonraki yol haritamz daha salkl ortaya koyabilmek için Diyarbakrda sosyal durum analizi gerçekletirdik. Özellikle il merkezimizde Diyarbakrn mevcut durumunun nasl olduunu, ne tür sorunlarn var olduunu ve bu sorunlara konunun taraflarnn nasl yaklam içerisinde olduunu, bir sosyal aratrmayla ortaya koyduk. Bu sosyal aratrmayla ortaya koyduumuz tabloya baktmzda kadnlarmzla ilgili bir çok sorunun var olduunu gördük.

TESPT EDLEN TEMEL SORUNLAR

Bunlar eitim düzeyi, erken yata evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikleri gibi bir çok konuyu kapsadn gördük. Bu tabi sadece Diyarbakra özgü deil, Türkiyenin çeitli bölgelerinde, farkl noktalarda varolan sorunlarn bir ayann da Diyarbakrda olduunu gördük. Bu fotoraftan hareketle bundan sonraki çalmalarmz ilgili kurumlarmzla, STKlarla i birlii içerisinde, daha net bir ekilde ortaya koymaya gayret edeceiz. Sosyal durum analizi ve göçün getirdii analizin sosyal sorun tespitinden sonra Diyarbakrda bir de sosyal risk analizini yaptrmaya karar verdik ve u anda bu çalma devam ediyor. Bu sadece Diyarbakr il merkezinin deil, ilçelerimizi de kapsayan geni kapsaml bir aratrmay tamamladmzda, Diyarbakrn sosyal yapsn ve sosyal sorunlar biraz daha net bir ekilde görme frsat bulmu olacaz. Özelikle bu çalmalar önemsiyoruz. Bir çok konu, belirli ölçüde biliniyor ama bunun ayrntlarna sahip olmak ve bundan sonra yapacamz çalmalarda yol gösterecektir, rehber olacaktr dedi.

80 BN KADINA ULATIK

Kadn sal projesi kapsamnda Diyarbakrda yaklak 80 bin kadna ulatklarn ve kadnlara erken tehiste önemli olan meme kanseri konusunda eitimler verildiini anlatan Vali Aksoy, Kadnn arzu ettiimiz noktada olmadn biliyoruz. Sadece Diyarbakrda deil Türkiyenin bir çok bölge ve noktasnda kadn gerek ekonomik, gerekse sosyal yaamda, gerekse dier alanlarda arzu ettiimiz noktada olmadn biliyoruz. Kadnmzn ekonomik yaamda daha aktif yer almas, karar mekanizmalarnn içinde daha fazla yeralmalar, hepimizin arzu ettii noktalarn banda geliyor. Diyarbakrda özellikle kadn istihdam konusunda yürütülen çalmalar var. Diyarbakrda kadn giriimcilerin desteklerden yararlandn görüyoruz.

BÖLGEYE YATIRIM YAPMAK

Temennimiz bu giriimlerin daha çok olmas, kadnn ekonomik yaamda kendi ayaklarnn üzerinde durabilen ve çalabilen konuma gelmelerinin salanmas. Özellikle kadn istihdamnn daha iyi bir noktaya gelemesi için ilimizde yürütülen çalmalar var. 23 ili kapsayan yeni bir destek paketi var. Bu destek paketinde de özellikle Diyarbakrda yatrm yapmak isteyenlere, bir çok avantaj salanyor. Kalknma ajanslar üzerinden cazibe merkezleri kapsam içerisinde yaplan bavurulara baktmzda 251 yatrmcmz bu kapsamda yaklak 5.5 milyon tutarl ve 16 bini aan istihdam öngören bir bavuruyu gerçekletirdi. Kalknma Bankasna dorudan yaplan bavururlar da var. Bunlar da deerlendirmelerden sonra ortaya çkacaktr. Diyarbakrda yatrm yapmak isteyen i dünyamzn insanlar var bizlerde her türlü kolayl gösterdiimizi belirtmek istiyorum diye konutu.

Konumalarn ardndan Mula Üniversitesinden Doç. Dr. Saniye Dedeolu, saha çalmas sonuçlar ile ilgili sunum gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git