Kadının sosyal fotoğrafı çekildi

Aksoy, Diyarbakır'da yaptıkları sosyal durum analizi projesi kapsamında, kadınların eğitim düzeyi, erken yaşta evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikler ile ilgili kadın sorunlarının fotoğrafını çektiklerini söyledi.

Kadının sosyal fotoğrafı çekildi

Ahmet DEMİR/M. Emin FİDAN

DİYARBAKIR-İl Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'da yaptıkları sosyal durum analizi projesi kapsamında, kadınların eğitim düzeyi, erken yaşta evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikler ile ilgili kadın sorunlarının fotoğrafını çektiktiklerini belirterek, "Sosyal durum analizi ve göçün getirdiği analiz sonuçlarından sonra Diyarbakır'dra bir de sosyal risk analizini yaptırmaya karar verdik ve şu anda bu çalışma devam ediyor" dedi.

KADININ EKONOMİYE KATILIMI

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD)'ın özel bir otelde düzenlediği "Diyarbakır kadınının ekonomiye katılımının analizi projesi kapsamında, kadınlar deneyimlerini paylaşıyor" konferansı DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl'ın açış konuşmasıyla başladı. İl, kadının ekonomik alanda güçlenmesine öncülük yapmak amacı ile yola çıktıklarını söyledi. İl, farklı kentten kadınlarla bir araya geldiklerini ve saha çalışmalarında işverenlerin kadın istihdamına yaklaşımını ölçmeye çalıştıklarını dile getirdi.

KADINA DAİR ARAŞTIRMA

İl'in açılış konuşmasını yaptığı konferansa katılan Vali Aksoy, Diyarbakır'ın farklı kültür ve inançlara sahip olan insanların, hoşgörü içerisinde birarada yaşadığı bir mekan olduğunu ifade ederek, "Önemli bir tarihi birikime sahip olan Diyarbakır'ın son yıllarda yaşanan olaylar çerçevesinde belirli sıkıntıların ortaya çıktığını biliyoruz. Özellikle Diyarbakır'ın var olan sorunlarının fotoğrafını çekmek ve yöneticiler olarak bundan sonraki yol haritamızı daha sağlıklı ortaya koyabilmek için Diyarbakır'da sosyal durum analizi gerçekleştirdik. Özellikle il merkezimizde Diyarbakır'ın mevcut durumunun nasıl olduğunu, ne tür sorunların var olduğunu ve bu sorunlara konunun taraflarının nasıl yaklaşım içerisinde olduğunu, bir sosyal araştırmayla ortaya koyduk. Bu sosyal araştırmayla ortaya koyduğumuz tabloya baktığımızda kadınlarımızla ilgili bir çok sorunun var olduğunu gördük.

TESPİT EDİLEN TEMEL SORUNLAR

Bunlar eğitim düzeyi, erken yaşta evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikleri gibi bir çok konuyu kapsadığını gördük. Bu tabi sadece Diyarbakır'a özgü değil, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, farklı noktalarda varolan sorunların bir ayağının da Diyarbakır'da olduğunu gördük. Bu fotoğraftan hareketle bundan sonraki çalışmalarımızı ilgili kurumlarımızla, STK'larla iş birliği içerisinde, daha net bir şekilde ortaya koymaya gayret edeceğiz. Sosyal durum analizi ve göçün getirdiği analizin sosyal sorun tespitinden sonra Diyarbakır'da bir de sosyal risk analizini yaptırmaya karar verdik ve şu anda bu çalışma devam ediyor. Bu sadece Diyarbakır il merkezinin değil, ilçelerimizi de kapsayan geniş kapsamlı bir araştırmayı tamamladığımızda, Diyarbakır'ın sosyal yapısını ve sosyal sorunları biraz daha net bir şekilde görme fırsatı bulmuş olacağız. Özelikle bu çalışmaları önemsiyoruz. Bir çok konu, belirli ölçüde biliniyor ama bunun ayrıntılarına sahip olmak ve bundan sonra yapacağımız çalışmalarda yol gösterecektir, rehber olacaktır" dedi.

80 BİN KADINA ULAŞTIK

Kadın sağlığı projesi kapsamında Diyarbakır'da yaklaşık 80 bin kadına ulaştıklarını ve kadınlara erken teşhiste önemli olan meme kanseri konusunda eğitimler verildiğini anlatan Vali Aksoy, "Kadının arzu ettiğimiz noktada olmadığını biliyoruz. Sadece Diyarbakır'da değil Türkiye'nin bir çok bölge ve noktasında kadın gerek ekonomik, gerekse sosyal yaşamda, gerekse diğer alanlarda arzu ettiğimiz noktada olmadığını biliyoruz. Kadınımızın ekonomik yaşamda daha aktif yer alması, karar mekanizmalarının içinde daha fazla yeralmaları, hepimizin arzu ettiği noktaların başında geliyor. Diyarbakır'da özellikle kadın istihdamı konusunda yürütülen çalışmalar var. Diyarbakır'da kadın girişimcilerin desteklerden yararlandığını görüyoruz.

BÖLGEYE YATIRIM YAPMAK

Temennimiz bu girişimlerin daha çok olması, kadının ekonomik yaşamda kendi ayaklarının üzerinde durabilen ve çalışabilen konuma gelmelerinin sağlanması. Özellikle kadın istihdamının daha iyi bir noktaya gelemesi için ilimizde yürütülen çalışmalar var. 23 ili kapsayan yeni bir destek paketi var. Bu destek paketinde de özellikle Diyarbakır'da yatırım yapmak isteyenlere, bir çok avantaj sağlanıyor. Kalkınma ajansları üzerinden cazibe merkezleri kapsamı içerisinde yapılan başvurulara baktığımızda 251 yatırımcımız bu kapsamda yaklaşık 5.5 milyon tutarlı ve 16 bini aşan istihdamı öngören bir başvuruyu gerçekleştirdi. Kalkınma Bankası'na doğrudan yapılan başvururlar da var. Bunlar da değerlendirmelerden sonra ortaya çıkacaktır. Diyarbakır'da yatırım yapmak isteyen iş dünyamızın insanları var bizlerde her türlü kolaylığı gösterdiğimizi belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, saha çalışması sonuçları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz