Kan tüpleri kimin?

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yeniköy Mezarlığı’nda Kimsesizler bölümünde bulunan kan tüplerini Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Haberler 25.05.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Mu Milletvekili Gülistan Klç Koçyiit, Diyarbakrn Balar ilçesi Yeniköy Mezarlnda bulunan kimsesizler bölümünde 13 Maysta yaklak 50 metrekarelik bir alana dalm olan mavi, pembe, mor ve sar kapakl 100den fazla kan tüplerinin bulunmasn Meclis gündemine tad.

Koçyiit, inceleme yaplan tüpler üzerinde ayrca Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Batman Cumhuriyet Basavcl, Mardin Cumhuriyet Basavcl, Silvan Cumhuriyet Basavcl, Midyat Cumhuriyet Basavcl ibareli yazlarn olduunu, yine tüpler üzerinde Adli Tp Kurumu (ATK) numaralar ile kimya numaralarnn bulunduunu hatrlatt.

CEVAP STENLEN SORULAR?

Koçyiit, konuyla ilgili çileri Bakan Süleyman Soyluya u sorular sordu:

* Diyarbakr li Balar ilçesine bal Yeniköy Mezarlnda bulunan kimsesizler bölümünde yurttalar tarafndan fark edilen daha sonra hukukçular tarafndan emniyete bildirilen kan tüplerinin akbeti hakknda Bakanlnzca bir açklama yaplacak mdr?

* Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik ncelemeler ve Fizik Kimliin Tespiti Hakknda Yönetmeliin 14. ve 15. maddesine aykr olarak ilem yapan görevlilerin tespiti konusunda Bakanlnzca balatlm bir soruturma var mdr?

* Diyarbakr li Balar ilçesine bal Yeniköy Mezarlnda söz konusu kan tüplerinin atld alan gören kamera kaytlar tespit edilebilmi midir?

* Batman, Diyarbakr, Mardin, Silvan, Midyat cumhuriyet basavclklar tarafndan kan örnekleri alndktan sonra imha süreci nasl gerçekletirilmektedir? Konuyla ilgili Bakanlnza bildirilen bir ikyet veya bavuru var mdr?

* Söz konusu olayla ilgili olarak Mezarlklar Müdürlüünden bilgi alnm mdr?

* 2015 ve 2016 yllarna ait olduu tespit edilen kan tüplerinin kimlere ait olduu konusunda Bakanlnzn ulam olduu bir bilgi var mdr?

* Diyarbakr Adli Tp Kurumunun kan örneklerini saklama süresi ne kadardr? Diyarbakr li veya yaknlarnda tbbi atklarn imhas için ayrlm özel bir alan bulunmakta mdr?

* Tbbi atklarn mezarla gömülmek sureti ile braklmas halk saln tehdit etmesi sebebiyle bu konudaki sorumlular tespit edilerek herhangi bir ilem tesis edilmi midir?

Ana Sayfaya Git