Görüş Bildir

Kan tüpleri kimin?

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, Yeniköy Mezarlığı’nda Kimsesizler bölümünde bulunan kan tüplerini Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kan tüpleri kimin?

DİYARBAKIR-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kimsesizler bölümünde 13 Mayıs’ta yaklaşık 50 metrekarelik bir alana dağılmış olan mavi, pembe, mor ve sarı kapaklı 100’den fazla kan tüplerinin bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

Koçyiğit, inceleme yapılan tüpler üzerinde ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı ibareli yazıların olduğunu, yine tüpler üzerinde Adli Tıp Kurumu (ATK) numaraları ile kimya numaralarının bulunduğunu hatırlattı.

CEVAP İSTENİLEN SORULAR?

Koçyiğit, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:

“* Diyarbakır İli Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kimsesizler bölümünde yurttaşlar tarafından fark edilen daha sonra hukukçular tarafından emniyete bildirilen kan tüplerinin akıbeti hakkında Bakanlığınızca bir açıklama yapılacak mıdır?

* Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 14. ve 15. maddesine aykırı olarak işlem yapan görevlilerin tespiti konusunda Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

* Diyarbakır İli Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı’nda söz konusu kan tüplerinin atıldığı alanı gören kamera kayıtları tespit edilebilmiş midir?

* Batman, Diyarbakır, Mardin, Silvan, Midyat cumhuriyet başsavcılıkları tarafından kan örnekleri alındıktan sonra imha süreci nasıl gerçekleştirilmektedir? Konuyla ilgili Bakanlığınıza bildirilen bir şikâyet veya başvuru var mıdır?

* Söz konusu olayla ilgili olarak Mezarlıklar Müdürlüğü’nden bilgi alınmış mıdır?

* 2015 ve 2016 yıllarına ait olduğu tespit edilen kan tüplerinin kimlere ait olduğu konusunda Bakanlığınızın ulaşmış olduğu bir bilgi var mıdır?

* Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nun kan örneklerini saklama süresi ne kadardır? Diyarbakır İli veya yakınlarında tıbbi atıkların imhası için ayrılmış özel bir alan bulunmakta mıdır?

* Tıbbi atıkların mezarlığa gömülmek sureti ile bırakılması halk sağlığını tehdit etmesi sebebiyle bu konudaki sorumlular tespit edilerek herhangi bir işlem tesis edilmiş midir?”

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi