Kar esareti!

Güneydoğu’ya esaretine alan kar yağışı etkisini sürdürürken, bölgede yaşam felç edildi. Yüzlerce köy yolu kapanırken, Bingöl, Şırnak ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, aralıksız çalışmalarını yürütüyor.

Haberler 21.01.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son be gündür Güneydou bölgesini youn bir ekilde etkisi altnda tutan kar ya devam ediyor. Yaam olumsuz yönde etkileyen kar yüzünden, yüzlerce köy yolu ile ulam salanamazken, Mu ve Bingölde hastalar ölümüne yürütülen mücadelelerle hastanalere ulatrlabiliniyor.

BALARDAK MÜCADELE

Kar ya sonrasnda ekiplerle beraber sahaya inen Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, yan etkili olduu Karacada bölgesinde hazr bekletilen araçlar ve ekiplerin mücadelesi sonucu vatandalarn maduriyetinin önüne geçildiini ifade etti. Karacadada 37 mahalle ve 92 mezra olmak üzere 129 yerleim yeri bulunduuna dikkat çeken Bakan Beyolu, koordineli olarak yürütmü olduklar mücadele sayesinde vatandalarn maduriyet yaamasnn önüne geçtiklerini söyledi.

KAPALI YOLUMUZ BULUNMUYOR

Ekiplerin gayretli mücadelesi sonucu hiçbir yerleim yerinde maduriyet yaanmadn ve ulamda aksama olmadn kaydeden Bakan Beyolu, Aldmz tedbirlerle bu iin üstesinden geldik. Ekiplerimiz kar temizleme çalmalarn araçlar eliinde sürdürüyor. Bugün itibaryla kar nedeniyle kapal olan yolumuz yok. Meteoroloji raporuna göre hareket etmemiz sayesinde geçen yl olduu gibi bu yl da Karacada bölgesinde sorun yaanmasnn önüne geçtik. Göreve geldikten sonra krsal yerleim yerlerine kazandrdmz yollarn kullanl olmas da bu mücadelede etkili oldu. Emei geçen tüm ekiplerimizi tebrik ediyorum. Kar temizleme çalmalarndan sonra krsal bölgelerde ihtiyac olan noktalarda yol yapm çalmalarna devam edeceiz dedi.

KULPTAK YOL AçMA çALIMASI

Kulp ilçesinde etkili olan kar ya nedeniyle kapanan mahalle yollarnn açlmas için karla mücadele ekiplerince balatlan çalmalar kapsamnda 37 krsal mahalle yolu kardan temizlendi.

Kulp Belediyesi Fen ileri Müdürlüü yetkilileri, yüksek kesimlerde kar kalnlnn bir metrenin üzerinde olduu ve hala kar yann devam ettiini bildirdi. Yetkililer, yolu kar ya nedeniyle kapal olan 14 krsal mahallede çalmalarn aralksz bir ekilde devam ettiini belirtti.

MU BÖLGESNDEK KAR ETKS

Muta etkili olan kar ya, hayat olumsuz etkiledi. 254 köy yolunun kapand kentte, l Özel daresine bal karla mücadele ekipleri, çalmalarn sürdürürken, merkeze bal Kutlugün köyünde yaayan Cevahir Balkann (66) beyin kanamas geçirdii ihbar alnd. Bunun üzerine harekete geçen karla mücadele ekipleri, Kutlugün köyü yolunun ulama açlmas için çalma balatt. Ekiplerin uralar sonucu yolun açlmasnn ardndan ambulansla köye gelen salk ekipleri, hastaya ilk müdahalesini yapp, Mu Devlet Hastanesine kaldrd.

Cevahir Balkann olu Murat Balkan, Annem aniden rahatszland. 112den yardm istedik, yollar kapal olduu için Özel daresi ekipleri gelip, yol açtktan sonra salk ekibi annemi ald. Allah devlete zeval vermesin dedi.

kinci hasta haberi, yine merkeze bal Aligedik köyünden geldi. Rahatszlanan Zeynep Polatn (20) hastaneye kaldrlmas için karla mücadele ekiplerine haber verildi. Greyderler ile köye giden ambulanstaki salk ekibi, Polat ilk müdahalesinin ardndan Mu Devlet Hastanesine kaldrd. Kznn ani kalp çarpntlaryla rahatszlandn belirten baba Mehmet Lütfi Polat, çok korktuk ama l Özel daresi ve salk ekipleri ksa sürede alp hastaneye kalrdlar. çok ükür durumu iyi diye konutu.

BNGÖLDEK KAR YAII

Bingölün adn karla kapl bir ova olmasndan alan 1940 rakml ilçesi Karlovada dondurucu souklar hayat olumsuz etkiledi.

Hava scaklnn gündüz sfrn altnda 10, gece de sfrn altnda 20 dereceye kadar dütüü ilçede, 5 gün boyunca süren yala kar kalnl ilçe merkezinde 70 santimetreye ulat.

Baz evlerin kara gömüldüü ilçede, Kale Göleti dondu, çatlarda buz sarktlar olutu.

lçe Özel dare ekipleri kar yann durmasyla kapal köy yollarn açmak için çalmalarn sürdürüyor. lçeye bal 15 köy yolunun açlmasna çallyor.

Karlova Belediyesi Zabta Müdürü Metin Bingöl, ilçede 5 gün boyunca youn kar yann yaandn belirterek, yaa yönelik belediye olarak çalmalarnn aralksz sürdüünü söyledi.

Kar yann ardndan havann çok souduunu aktaran Bingöl, çatlarda kar ve buz kütleleri olutu. Halkmzn, bu sarktlarn altnda geçmemelerini rica ediyoruz. Zaten gerekli anonslar ve uyarlar yaptk. Tehlike arz eden sarktlar itfaiye arac ile düüreceiz. dedi.

EVLER KAR ALTINDA KALDI

Bitliste yaklak bir haftadr aralklarla etkili olan kar ya, hayat durma noktasna getirdi. Tek katl evler ve araçlarn kara gömüldüü kentte merkezde kar kalnl 1,5, yüksek kesimlerde ise 2 metreyi at. Kentte, l Özel daresi ve belediye bal karla mücadele ekipleri kapanan köy ve mezra yollarn açmak için youn bir mücadele yürütüyor. Belediye ekipleri de kent merkezinde kar temizleme çalmas yapt.

Meteoroloji yetkilileri, son 24 saatte Bitlis merkeze 125 santimetre kar yadn, yerdeki toplam kar kalnlnn ise 190 santimetreye ulatn açklad.

Bitliste evler ve araçlar kar altnda

296 KÖY YOLU ULAIMA KAPANDI

l Özel daresi Yol ve Ulam Hizmetleri ube Müdürü Ümit Kurtkan, kar yandan dolay Bitlis ve ilçelerine bal 296 köy yolunun ulama kapandn belirterek, l Özel daresi olarak 9 ayr antiyede 52 i makinesi ve 75 personelle karla mücadele çalmalarmz sürdürüyoruz. Olumsuz hava koullar nedeniyle zaman zaman çalmalarmza ara veriyoruz. Havann düzelmesiyle birlikte çalmalarmza kaldmz yerden devam ettireceiz dedi.

SRT VE IRNAKTAK ETK

Siirtte de aralklarla etkisini sürdüren kar ya ve tipi, özellikle yüksek kesimlerde etkisini gösteriyor.

l Özel daresi ve Karayollar 94. Siirt ube Müdürlüü ekipleri kapanan yollar açarken yeniden etkisini gösteren ya nedeniyle irvanda 5, Baykanda 14, Pervaride 20, Kurtalanda 3, Eruhta 20 ve Tilloda da 3 köy yolu ulama kapand.

Baykan ilçesine bal Adakale köyünde solunum sknts ve yüksek tansiyon ikayeti olan 55 yandaki hasta için UMKE ekipleri seferber oldu. Aaraç yolunun olmamas nedeniyle bir süre yaya olarak yola devam eden ekipler, ilk müdahaleyi evinde yaptklar hastay paletli ambulansla Baykan Devlet Hastanesine ulatrd.

l Özel daresi ekipleri köylerde, Karayollar 94. Siirt ube eflii ekipleri de irvan-Cevizlik yolunda karla mücadele çalmalar sürdürüyor.

rnakta 2 günden bu yana aralklarla yaan kar ya etkili oluyor.

Kent merkezinde belediye ekiplerince cadde ve sokaklar kardan temizlenirken, dier yandan kar küreme ve tuzlama çalmalar yaplyor.

Beytüebap ilçesine bal 13 köy ve 5 mezra yolu kapanrken, l Özel dare ve Karayollar ekiplerince yol açma çalmalar devam ediyor.

ELAZI YÖRESNDE KAR YAII

Elazda etkili olan kar ya nedeniyle yüksek kesimlerdeki köylere ulam salanamyor.

l Özel daresi Yol ve Ulam Hizmetleri Müdürlüünden alnan bilgiye göre, merkez ve ilçelerde gece saatlerinden itibaren etkisini arttran kar ve tipi, yaam ve ulam olumsuz etkiledi.

Kar nedeniyle merkezde 25, ilçelerden Karakoçanda 40, Kovanclarda 50, Baskilde 19, Sivricede 16, Paluda 23, Kebanda 3, Madende 8 ve Arcakta da 6 köy yolu ulama kapand.

Karla mücadele ekipleri, kapanan köy yollarnn bir an önce ulama açlmas için çok sayda i makinesi ile çalmalarn aralksz sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git