Kar esareti!

Güneydoğu’ya esaretine alan kar yağışı etkisini sürdürürken, bölgede yaşam felç edildi. Yüzlerce köy yolu kapanırken, Bingöl, Şırnak ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, aralıksız çalışmalarını yürütüyor.

Kar esareti!

Son beş gündür Güneydoğu bölgesini yoğun bir şekilde etkisi altında tutan kar yağışı devam ediyor. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen kar yüzünden, yüzlerce köy yolu ile ulaşım sağlanamazken, Muş ve Bingöl'de hastalar ölümüne yürütülen mücadelelerle hastanalere ulaştırılabiliniyor.

BAĞLAR'DAKİ MÜCADELE

Kar yağışı sonrasında ekiplerle beraber sahaya inen Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, yağışın etkili olduğu Karacadağ bölgesinde hazır bekletilen araçlar ve ekiplerin mücadelesi sonucu vatandaşların mağduriyetinin önüne geçildiğini ifade etti. Karacadağ’da 37 mahalle ve 92 mezra olmak üzere 129 yerleşim yeri bulunduğuna dikkat çeken Başkan Beyoğlu, koordineli olarak yürütmüş oldukları mücadele sayesinde vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçtiklerini söyledi.

KAPALI YOLUMUZ BULUNMUYOR

Ekiplerin gayretli mücadelesi sonucu hiçbir yerleşim yerinde mağduriyet yaşanmadığını ve ulaşımda aksama olmadığını kaydeden Başkan Beyoğlu, "Aldığımız tedbirlerle bu işin üstesinden geldik. Ekiplerimiz kar temizleme çalışmalarını araçlar eşliğinde sürdürüyor. Bugün itibarıyla kar nedeniyle kapalı olan yolumuz yok. Meteoroloji raporuna göre hareket etmemiz sayesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Karacadağ bölgesinde sorun yaşanmasının önüne geçtik. Göreve geldikten sonra kırsal yerleşim yerlerine kazandırdığımız yolların kullanışlı olması da bu mücadelede etkili oldu. Emeği geçen tüm ekiplerimizi tebrik ediyorum. Kar temizleme çalışmalarından sonra kırsal bölgelerde ihtiyacı olan noktalarda yol yapım çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

KULP'TAKİ YOL AÇMA ÇALIŞMASI

Kulp ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan mahalle yollarının açılması için karla mücadele ekiplerince başlatılan çalışmaları kapsamında 37 kırsal mahalle yolu kardan temizlendi.

Kulp Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü yetkilileri, yüksek kesimlerde kar kalınlığının bir metrenin üzerinde olduğu ve hala kar yağışının devam ettiğini bildirdi. Yetkililer, yolu kar yağışı nedeniyle kapalı olan 14 kırsal mahallede çalışmaların aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirtti.

MUŞ BÖLGESİNDEKİ KAR ETKİSİ

Muş'ta etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. 254 köy yolunun kapandığı kentte, İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri, çalışmalarını sürdürürken, merkeze bağlı Kutlugün köyünde yaşayan Cevahir Balkan'ın (66) beyin kanaması geçirdiği ihbarı alındı. Bunun üzerine harekete geçen karla mücadele ekipleri, Kutlugün köyü yolunun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Ekiplerin uğraşları sonucu yolun açılmasının ardından ambulansla köye gelen sağlık ekipleri, hastaya ilk müdahalesini yapıp, Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.

Cevahir Balkan'ın oğlu Murat Balkan, "Annem aniden rahatsızlandı. 112'den yardım istedik, yollar kapalı olduğu için Özel İdaresi ekipleri gelip, yol açtıktan sonra sağlık ekibi annemi aldı. Allah devlete zeval vermesin" dedi.

İkinci hasta haberi, yine merkeze bağlı Aligedik köyünden geldi. Rahatsızlanan Zeynep Polat'ın (20) hastaneye kaldırılması için karla mücadele ekiplerine haber verildi. Greyderler ile köye giden ambulanstaki sağlık ekibi, Polat'ı ilk müdahalesinin ardından Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Kızının ani kalp çarpıntılarıyla rahatsızlandığını belirten baba Mehmet Lütfi Polat, "Çok korktuk ama İl Özel İdaresi ve sağlık ekipleri kısa sürede alıp hastaneye kalırdılar. Çok şükür durumu iyi" diye konuştu.

BİNGÖL'DEKİ KAR YAĞIŞI

Bingöl'ün adını karla kaplı bir ova olmasından alan 1940 rakımlı ilçesi Karlıova'da dondurucu soğuklar hayatı olumsuz etkiledi.

Hava sıcaklığının gündüz sıfırın altında 10, gece de sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü ilçede, 5 gün boyunca süren yağışla kar kalınlığı ilçe merkezinde 70 santimetreye ulaştı.

Bazı evlerin kara gömüldüğü ilçede, Kale Göleti dondu, çatılarda buz sarkıtları oluştu.

İlçe Özel İdare ekipleri kar yağışının durmasıyla kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor. İlçeye bağlı 15 köy yolunun açılmasına çalışılıyor.

Karlıova Belediyesi Zabıta Müdürü Metin Bingöl, ilçede 5 gün boyunca yoğun kar yağışının yaşandığını belirterek, yağışa yönelik belediye olarak çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi.

Kar yağışının ardından havanın çok soğuduğunu aktaran Bingöl, "Çatılarda kar ve buz kütleleri oluştu. Halkımızın, bu sarkıtların altında geçmemelerini rica ediyoruz. Zaten gerekli anonsları ve uyarıları yaptık. Tehlike arz eden sarkıtları itfaiye aracı ile düşüreceğiz." dedi.

EVLER KAR ALTINDA KALDI

Bitlis'te yaklaşık bir haftadır aralıklarla etkili olan kar yağışı, hayatı durma noktasına getirdi. Tek katlı evler ve araçların kara gömüldüğü kentte merkezde kar kalınlığı 1,5, yüksek kesimlerde ise 2 metreyi aştı. Kentte, İl Özel İdaresi ve belediye bağlı karla mücadele ekipleri kapanan köy ve mezra yollarını açmak için yoğun bir mücadele yürütüyor. Belediye ekipleri de kent merkezinde kar temizleme çalışması yaptı.

Meteoroloji yetkilileri, son 24 saatte Bitlis merkeze 125 santimetre kar yağdığını, yerdeki toplam kar kalınlığının ise 190 santimetreye ulaştığını açıkladı.

Bitliste evler ve araçlar kar altında

296 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurtkan, kar yağışından dolayı Bitlis ve ilçelerine bağlı 296 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, "İl Özel İdaresi olarak 9 ayrı şantiyede 52 iş makinesi ve 75 personelle karla mücadele çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman çalışmalarımıza ara veriyoruz. Havanın düzelmesiyle birlikte çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ettireceğiz" dedi.

 SİİRT VE ŞIRNAK'TAKİ ETKİ

Siirt'te de aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı ve tipi, özellikle yüksek kesimlerde etkisini gösteriyor.

İl Özel İdaresi ve Karayolları 94. Siirt Şube Müdürlüğü ekipleri kapanan yolları açarken yeniden etkisini gösteren yağış nedeniyle Şirvan'da 5, Baykan'da 14, Pervari'de 20, Kurtalan'da 3, Eruh'ta 20 ve Tillo'da da 3 köy yolu ulaşıma kapandı.

Baykan ilçesine bağlı Adakale köyünde solunum sıkıntısı ve yüksek tansiyon şikayeti olan 55 yaşındaki hasta için UMKE ekipleri seferber oldu. Aaraç yolunun olmaması nedeniyle bir süre yaya olarak yola devam eden ekipler, ilk müdahaleyi evinde yaptıkları hastayı paletli ambulansla Baykan Devlet Hastanesine ulaştırdı.

İl Özel İdaresi ekipleri köylerde, Karayolları 94. Siirt Şube Şefliği ekipleri de Şirvan-Cevizlik yolunda karla mücadele çalışmaları sürdürüyor.

Şırnak'ta 2 günden bu yana aralıklarla yağan kar yağışı etkili oluyor.

Kent merkezinde belediye ekiplerince cadde ve sokaklar kardan temizlenirken, diğer yandan kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapılıyor.

Beytüşşebap ilçesine bağlı 13 köy ve 5 mezra yolu kapanırken, İl Özel İdare ve Karayolları ekiplerince yol açma çalışmaları devam ediyor.

ELAZIĞ YÖRESİNDE KAR YAĞIŞI

Elazığ'da etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerdeki köylere ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, merkez ve ilçelerde gece saatlerinden itibaren etkisini arttıran kar ve tipi, yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiledi.

Kar nedeniyle merkezde 25, ilçelerden Karakoçan'da 40, Kovancılar'da 50, Baskil'de 19, Sivrice'de 16, Palu'da 23, Keban'da 3, Maden'de 8 ve Arıcak'ta da 6 köy yolu ulaşıma kapandı.

Karla mücadele ekipleri, kapanan köy yollarının bir an önce ulaşıma açılması için çok sayıda iş makinesi ile çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz