Kar esareti

Kar yaşamı felç etti, yerel yönetimler buz kesti, ulaşım sağlanmadı, şehir ve kırsal kesim karanlıkta kaldı. Yollar kapanınca "kriz masası" kuruldu.

Haberler 20.01.2022 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda önceki günden itibaren etkili olan kar ya, yaam felç ederken, kenti de esir ald. Kar yana kar meteorolojinin uyarlarna ramen Büyükehir Belediyesi bata olmak üzere yerel yönetimler önlem almada yetersiz kalnca, yollar kapand, ulam aksad, zincerleme trafik kazalar meydana geldi. Kent merkezinde kar kalnl yer yer 25 santimetreyi geçmesi, youn ikayet ve tepkilerin artmas üzerine Büyükehir Belediyesi kriz masas kurma karar almas dikkat çekti.

KAR KENT ESR ALDI

Önceki gün ölen saatlerinden bu yana etkili olan kar ya Diyarbakrda yollar kapatrken youn kar yandan dolay dün sabah saatlerinden itibaren ulamda zorluklarn yaandn fark eden Diyarbakrllar, evlerinden çkmad.

Özelikle; Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi, Üç Kuyu TOK, MEMUR-SEN, Maliye ile Sosyal konutlar gibi semtlerden ehir merkezine ve i yerlerine gitmek isteyen yolcular, yaklak 2 saat belediye otobüsü bekledi. Karl yollarn yeterince temizlenmemesi nedeniyle baz belediye otobüsleri kara sapland ve yolcularn otobüsü ittikleri görüldü.

TRAFKTEK AKSAMALAR

Normalde kentte trafiin en youn olduu Diyarbakr-anlurfa Karayolunda araçlarn seyreklii gözlerden kaçmad. Trafie çkan araçlardan özellikle k lastii takmayanlarn hazrlksz yakaland gözlemlendi. Merkez Balar ilçesi Yenihal kavanda ilerleyemeyen araçlarn çevredeki vatandalar tarafndan itelenerek müdahale edilme görüntüleri neredeyse her an tekrarlanr hale geldi.

ARAçLAR YOLDA KALDILAR

Yolda kalan baz araçlarn ise i makinalar tarafndan farkl yöntemlerle kurtarld karelere yansd. Kar yann balad saatlerden itibaren kentin bir çok noktasnda maddi hasarl trafik kazalar meydana geldi.

L GENELNDEK KAZALAR

Kentte önceki günden bu yana yaanan kazalarla ilgili açklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetmenlii (AFAD), il genelinde 136 maddi hasarl trafik kazasnn meydana geldiini ifade etti.

Açklamada Diyarbakr Lice ilçesi ile Bingöl ili yol ayrmnda 11 tr ve 22 kiinin mahsur kald, Diyarbakr Merkez Balar ilçesine bal Develi köyünde 1 tr ve 1 ailenin mahsur kald belirtildi.

Mahsur kalanlara müdahale edildii aktarlan açklamada, eski Bismil yolu üzerinde 10 aracn mahsur kaldn, Hani ilçesi Diyarbakr istikameti Karaçal mevkiinde 10 aracn mahsur kald bildirildi.

OTOBÜSLER GARAJDAN çIKAMADI

Buarada yaadklar duruma tepki gösteren kent sakinlerinden bazlar görevli trafik polisleri ile tartt. Trafik polisleri, Gece saat 3ten beri ekiplere anons geçtiklerini, fakat çalma yürütülmedii yantn verdi. O anlarda yoldan geçen Büyükehir Ulam Daire Bakanlna ait bir arac çeviren vatandalardan biri ise, belediye arabalarnn kar nedeniyle garajlardan çkamad yant ald.

VATANDALAR TEPK GÖSTERD

Yaadklar bu durumlar nedeniyle tepkilerini Bu yollarn tuzlanm olmas gerekiyordu. Millet ie gidecek ama gördüünüz gibi gidemiyor. Biriken kalabal görüyorsunuz. Belediyenin pasiflii ortaya çkt. Yaptklar hiçbir ii salam yapmadklar gibi bunu da yapamadlar. e gidemiyoruz, madur durumdayz sözleriyle dile getirdi.

SAATLER SONRA çALIMAYA BALANDI

Kent halk bu maduriyetleri yaarken, karayollar ve belediye ekiplerinin ancak saatler sonra caddelerde kar temizleme çalmasna baladklar görüldü. Temizleme çalmas ile birlikte otobüs ve minibüs gibi toplu tama araçlar çalmaya balad. Yolcular duraklara yaanan bu araçlara binmek için adeta birbirleri ile yart. Tka basa dolan araçlara binmeyi baaranlar yollarna öyle devam ederken, dier yolcular ise baka araçlarn gelmesini bekledi.

BELEDYE GÖREVN YAPMADI

Esnaflk yapan Murat Erolu, sabah saatlerinde dükkann açtn belirterek yaad maduriyeti anlatt. Kayymn saatler sonra göstermelik bir çalma yaptn aktaran Erolu, nsanlar yere dütükten, kollarn krdktan sonra çalmalara balyorlar. Oysa dün gece çalmaya balamalar gerekiyordu. Belediye dediin önceden önlemini almalyd. Saat 9 da tuz döküp sonra ortadan kayboluyorlar. ov yapyorlar baka bir ey deil diye konutu.

Belediyenin asli görevini yerine getirmediini söyleyen Mehmet irin, Bir gün önceden haberlerden bilgi ediniyorlar, bunun hazrlklarn akamdan yapmalar gerekiyordu. Maalesef hiçbir hazrlk yaplmam sadece birkaç içi göndermiler. Sadece kaldrmlar biraz temizleniyor, onun dnda bir ey yok. Toplu tama araçlarn bir ksm çalyor, onun dnda baka çalan yok. Kayyum uyuyor. in asli ve sahibi olmaynca böyle olur eklinde konutu.

KEND MKANLARIMIZLA TEMZLYORUZ

Dükkannn önündeki karlar gösteren esnaf Sava Özkaya da, Görünen köy klavuz istemez, çalmyorlar dedi. Kaldrmlardaki karlar kendi imkanlaryla temizlediklerini söyleyen Özkaya, Hiçbir önlem almam, kar yadktan sonra formaliteden bir iki araç geldi. Tuzlama olmas lazm, ama görünürde hiçbir ey yok. Biz kendi imkanlarmzla temizliyoruz. Bu olacak i midir? Meteoroloji var, hava durumu var insan bunun önlemini almaz m? Belediyeler snftan kald ifadelerini kulland.

HASTANEYE GDEMYORUZ

Sabahn erken saatlerinden bu yana hastaneye gitmek için araç beklediini söyleyen Hacire Erdal da 09.10dan bu yana duraktaym halen de otobüs gelmedi. Kaldrmlar kardan dolay çok kötü, duraa zor geldim. Daha önceki belediyelerde yurttalar böyle madur edilmiyordu diye kaydetti.

KRZ MASASI OLUTURULDU

Meteorolojinin Diyarbakrda 3 günlük etkili kar uyarsna kar dün Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, kent merkezinde 60 personel, 7 kar küremeli tuz atma arac, 2 kar küreme arac, 5 greyder, 4 JCB, 2 kamyonet ve traktör olmak üzere toplam 21 araçla çalmaya baladn ve çalmann 24 saat esasna göre belirlendiini açklamt. Ancak akam saatlerinde etkili olan kar yana kar, belediye ekipleri herhangi bir çalma yürütmezken, sabah saat 09.00da kadar belediye ekipleri, ne kar küreme ne de tuzlama çalmas yapt. Yol açma çalmalarnn yaplmamas nedeniyle belediye otobüsleri ise saat 09.30 sralarnda ancak sefer balatabildi. Yollarn kapanmas ardndan Büyükehir Belediyesi saat 10.00 civarnda kriz masas kurduunu duyurdu.

DYARBAKIR BNGÖL KARAYOLU

Buarada, Bingöl-Diyarbakr kara yolunun kar ve tipi nedeniyle ulama kapand bildirildi.

Bingöl valiliinden yaplan açklamada, Bingöl-Diyarbakr kara yolunun youn kar ya ve tipi nedeniyle araç trafiine kapatld belirtildi. Bu arada, yolda mahsur kalan araç sürücülerine yardm için AFAD ve UMKE ekiplerinin yönlendirildii örenildi.

DCLE ÜNVERSTES

Dicle Üniversitesi Rektörlüü de üniversitenin tüm birimlerinde eitim öretim faaliyetlerine bir gün ara verildiini, final snavlar için de telafi program hazrlanacan açklad.

DYARBAKIR-ANLIURFA KARAYOLU

Diyarbakr-anlurfa kara yolunun 12. kilometresinde kar ve buzlanma nedeniyle aralarnda trlarnda bulunduu çok sayda araç yolda mahsur kald.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye karayollar kar temizleme ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalmas sonucu yol ulama açld.

Yolun temizlenmesinin ardndan araçlarn, kontrollü bir ekilde geçii salanyor.

Ana Sayfaya Git