Kar esareti

Kar yaşamı felç etti, yerel yönetimler buz kesti, ulaşım sağlanmadı, şehir ve kırsal kesim karanlıkta kaldı. Yollar kapanınca "kriz masası" kuruldu.

Kar esareti

Diyarbakır'da önceki günden itibaren etkili olan kar yağışı, yaşamı felç ederken, kenti de esir aldı. Kar yağışına karşı meteorolojinin uyarılarına rağmen Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimler önlem almada yetersiz kalınca, yollar kapandı, ulaşım aksadı, zincerleme trafik kazaları meydana geldi. Kent merkezinde kar kalınlığı yer yer 25 santimetreyi geçmesi, yoğun şikayet ve tepkilerin artması üzerine Büyükşehir Belediyesi kriz masası kurma kararı alması dikkat çekti.

KAR KENTİ ESİR ALDI

Önceki gün öğlen saatlerinden bu yana etkili olan kar yağışı Diyarbakır'da yolları kapatırken yoğun kar yağışından dolayı dün sabah saatlerinden itibaren ulaşımda zorlukların yaşandığını fark eden Diyarbakırlılar, evlerinden çıkmadı.

Özelikle; Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi, Üç Kuyu TOKİ, MEMUR-SEN, Maliye ile Sosyal konutlar gibi semtlerden şehir merkezine ve iş yerlerine gitmek isteyen yolcular, yaklaşık 2 saat belediye otobüsü bekledi. Karlı yolların yeterince temizlenmemesi nedeniyle bazı belediye otobüsleri kara saplandığı ve yolcuların otobüsü ittikleri görüldü.

TRAFİKTEKİ AKSAMALAR

Normalde kentte trafiğin en yoğun olduğu Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda araçların seyrekliği gözlerden kaçmadı. Trafiğe çıkan araçlardan özellikle kış lastiği takmayanların hazırlıksız yakalandığı gözlemlendi. Merkez Bağlar ilçesi Yenihal kavşağında ilerleyemeyen araçların çevredeki vatandaşlar tarafından itelenerek müdahale edilme görüntüleri neredeyse her an tekrarlanır hale geldi.

ARAÇLAR YOLDA KALDILAR

Yolda kalan bazı araçların ise iş makinaları tarafından farklı yöntemlerle kurtarıldığı karelere yansıdı. Kar yağışının başladığı saatlerden itibaren kentin bir çok noktasında maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.

İL GENELİNDEKİ KAZALAR

Kentte önceki günden bu yana yaşanan kazalarla ilgili açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetmenliği (AFAD), il genelinde 136 maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiğini ifade etti.

Açıklamada Diyarbakır Lice ilçesi ile Bingöl ili yol ayrımında 11 tır ve 22 kişinin mahsur kaldığı, Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesine bağlı Develi köyünde 1 tır ve 1 ailenin mahsur kaldığı belirtildi.

Mahsur kalanlara müdahale edildiği aktarılan açıklamada, eski Bismil yolu üzerinde 10 aracın mahsur kaldığını, Hani ilçesi Diyarbakır istikameti Karaçalı mevkiinde 10 aracın mahsur kaldığı bildirildi.

 OTOBÜSLER GARAJDAN ÇIKAMADI

Buarada yaşadıkları duruma tepki gösteren kent sakinlerinden bazıları görevli trafik polisleri ile tartıştı. Trafik polisleri, “Gece saat 3’ten beri ekiplere anons geçtiklerini, fakat çalışma yürütülmediği” yanıtını verdi. O anlarda yoldan geçen Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı’na ait bir aracı çeviren vatandaşlardan biri ise, belediye arabalarının kar nedeniyle garajlardan çıkamadığı yanıtı aldı.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşadıkları bu durumlar nedeniyle tepkilerini “Bu yolların tuzlanmış olması gerekiyordu. Millet işe gidecek ama gördüğünüz gibi gidemiyor. Biriken kalabalığı görüyorsunuz. Belediyenin pasifliği ortaya çıktı. Yaptıkları hiçbir işi sağlam yapmadıkları gibi bunu da yapamadılar. İşe gidemiyoruz, mağdur durumdayız” sözleriyle dile getirdi.

SAATLER SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLANDI

Kent halkı bu mağduriyetleri yaşarken, karayolları ve belediye ekiplerinin ancak saatler sonra caddelerde kar temizleme çalışmasına başladıkları görüldü. Temizleme çalışması ile birlikte otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları çalışmaya başladı. Yolcular duraklara yaşanan bu araçlara binmek için adeta birbirleri ile yarıştı. Tıka basa dolan araçlara binmeyi başaranlar yollarına öyle devam ederken, diğer yolcular ise başka araçların gelmesini bekledi.

BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMADI

Esnaflık yapan Murat Eroğlu, sabah saatlerinde dükkanını açtığını belirterek yaşadığı mağduriyeti anlattı. Kayyımın saatler sonra göstermelik bir çalışma yaptığını aktaran Eroğlu, “İnsanlar yere düştükten, kollarını kırdıktan sonra çalışmalara başlıyorlar. Oysa dün gece çalışmaya başlamaları gerekiyordu. Belediye dediğin önceden önlemini almalıydı. Saat 9’ da tuz döküp sonra ortadan kayboluyorlar. Şov yapıyorlar başka bir şey değil” diye konuştu.

Belediyenin asli görevini yerine getirmediğini söyleyen Mehmet Şirin, “Bir gün önceden haberlerden bilgi ediniyorlar, bunun hazırlıklarını akşamdan yapmaları gerekiyordu. Maalesef hiçbir hazırlık yapılmamış sadece birkaç işçi göndermişler. Sadece kaldırımlar biraz temizleniyor, onun dışında bir şey yok. Toplu taşıma araçların bir kısmı çalışıyor, onun dışında başka çalışan yok. Kayyum uyuyor. İşin asli ve sahibi olmayınca böyle olur” şeklinde konuştu.

'KENDİ İMKANLARIMIZLA TEMİZLİYORUZ'

Dükkanının önündeki karları gösteren esnaf Savaş Özkaya da, “Görünen köy kılavuz istemez, çalışmıyorlar” dedi. Kaldırımlardaki karları kendi imkanlarıyla temizlediklerini söyleyen Özkaya, “Hiçbir önlem almamış, kar yağdıktan sonra formaliteden bir iki araç geldi. Tuzlama olması lazım, ama görünürde hiçbir şey yok. Biz kendi imkanlarımızla temizliyoruz. Bu olacak iş midir? Meteoroloji var, hava durumu var insan bunun önlemini almaz mı? Belediyeler sınıftan kaldı” ifadelerini kullandı.

'HASTANEYE GİDEMİYORUZ'

Sabahın erken saatlerinden bu yana hastaneye gitmek için araç beklediğini söyleyen Hacire Erdal da “09.10’dan bu yana duraktayım halen de otobüs gelmedi. Kaldırımlar kardan dolayı çok kötü, durağa zor geldim. Daha önceki belediyelerde yurttaşlar böyle mağdur edilmiyordu” diye kaydetti.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Meteorolojinin Diyarbakır’da 3 günlük etkili kar uyarısına karşı dün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde 60 personel, 7 kar küremeli tuz atma aracı, 2 kar küreme aracı, 5 greyder, 4 JCB, 2 kamyonet ve traktör olmak üzere toplam 21 araçla çalışmaya başladığını ve çalışmanın 24 saat esasına göre belirlendiğini açıklamıştı. Ancak akşam saatlerinde etkili olan kar yağışına karşı, belediye ekipleri herhangi bir çalışma yürütmezken, sabah saat 09.00’da kadar belediye ekipleri, ne kar küreme ne de tuzlama çalışması yaptı. Yol açma çalışmalarının yapılmaması nedeniyle belediye otobüsleri ise saat 09.30 sıralarında ancak sefer başlatabildi. Yolların kapanması ardından Büyükşehir Belediyesi saat 10.00 civarında kriz masası kurduğunu duyurdu.

 DİYARBAKIR BİNGÖL KARAYOLU

Buarada, Bingöl-Diyarbakır kara yolunun kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi.

Bingöl valiliğinden yapılan açıklamada, Bingöl-Diyarbakır kara yolunun yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle araç trafiğine kapatıldığı belirtildi. Bu arada, yolda mahsur kalan araç sürücülerine yardım için AFAD ve UMKE ekiplerinin yönlendirildiği öğrenildi.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü de üniversitenin tüm birimlerinde eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün ara verildiğini, final sınavları için de telafi programı hazırlanacağını açıkladı.

DİYARBAKIR-ŞANLIURFA KARAYOLU

Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunun 12. kilometresinde kar ve buzlanma nedeniyle aralarında tırlarında bulunduğu çok sayıda araç yolda mahsur kaldı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye karayolları kar temizleme ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu yol ulaşıma açıldı.

Yolun temizlenmesinin ardından araçların, kontrollü bir şekilde geçişi sağlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz