Kâr payına yem oldular

200 milyon TL ile ortadan kaybolan 3 şüphelinin, ziynet eşyası ve para aldığı kişilere çeşitli faiz oranlarıyla kar payı vererek güven kazandığı ortaya çıktı. Polis her yerde paralarla kayıplara karışan üç kişiyi arıyor.

Haberler 25.06.2020 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Kayapnar ilçesinde esnaf, i insanlar, kuyumcu ve çeitli meslek guruplarndan topladklar 200 milyon TL ile ortadan kaybolan 3 üphelinin, ziynet eyas ve para ald kiilere çeitli faiz oranlaryla kar pay vererek güven kazand ortaya çkt. Savclk, madurlarn ikayetleri üzerine kimlikleri belirlenen 3 üphelinin yakalanmas için gözalt karar çkard.

Kayapnar ilçesi Diclekent Bulvar üzerindeki bir kuyumcuya iddiaya göre esnaf, i insan ve çeitli meslek gruplarndan kiiler, yatrm vaadiyle para ve ziynet eyas emanet etti.

Kuyumculuk yapan Z.O., Z.O. ve S.A., 200 milyon TL deerindeki para ve ziynet eyas ile ortadan kayboldu. Dört gündür paralarn emanet ettikleri kiilerden haber alamayan ve dolandrldklarn söyleyen yaklak 50 kii, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ikayette bulundu. ikayeti inceleyen savclk, kimlikleri belirlenen üphelilerin yakalanmas için gözalt karar çkard. Polis ekipleri, 3 üphelinin yakalanmas için çalma balatt.

KAR PAYI VERP GÜVEN KAZANMI

Savcla suç duyurusunda bulunan madurlarn, yaklak 6 yldr ayn kuyumcuya para verdii belirlendi. Kuyumcunun, para ve altnlarn ald kiilere çeitli faiz oranlaryla kar pay verip, güven kazand ortaya çkt. Kuyumcunun, vatandalarn yan sra kuyumcularn da altn siparii için para ald ifade edildi.

KUYUMCULARDA KAYETC

Öte yandan, Huzurevleri Mahallesinde kuyumculuk yapan M.E, A.E ve R.nin de, Huzur Polis Merkezi Amirliine yaptklar bavuruda, Kayapnar ilçesinde faaliyet yürüten söz konusu firmann 15 milyon lira tutarndaki altn kendilerine teslim etmediini öne sürdü.

Yetkilere telefonla ulaamamalar üzerine görümeye gittiklerini ancak i yerinin boaltlm halde olduunu görünce dolandrldklarn anladklarn savunan kuyumcular, firma sahiplerinden ikayetçi oldu.

KUYUMCULAR ODASI AçIKLAMASI

Diyarbakr Kuyumcular ve Sarraflar Odas (DKO) Bakan Yunus Öner ise 20yi akn kuyumcunun söz konusu firma tarafndan dolandrldn iddia etti. Altn verin, size ürün yapp getireceiz vaadiyle Diyarbakrdaki kuyumculardan yaklak 100 kilogram altn toplayan firma yetkilileri hakknda suç duyurusunda bulunulduunu belirten Önen, öyle konutu:

Maalesef üyelerimizin iyi niyetini suistimal etmi. Bunun yan sra Türk Liras ve döviz verenler de var. Ayrca bu kiilerin Antalyada döviz bürosu da var. Gaziantep, Kahramanmara ve stanbuldaki baz kuyumcular ayn ekilde dolandrdklar söyleniyor. Altn ve döviz olarak yaklak 300 milyon liradan bahsediliyor. Gerçek boyutu soruturma sonucunda ortaya çkacak.

Vatandalarn, madur olmamalar için ucuza alm satm veya kar payyla altn alverii yapmak isteyenlere inanmalarn ifade eden Öner, unlar söyledi:

Üzücü bir olay yaand maalesef. Kuyumcularn arasnda kuyumcu toptancs olarak tabir ettiimiz arkada, maalesef birçok kuyumcu esnafmzdan da Size ürün getireceim, bana altnnz önden verin vaadiyle baya bir yüklü miktarda altnlarn alp maalesef ortadan kayboldu. Bu arkadalarmz yaklak 5- 6 yllk geçmie sahip olan, yani yldz çabuk parlayan diye tabir ettiimiz arkadalarmzd. Amaçlar buymu demek ki diye düünüyoruz ve yaklak 20-25 tane kuyumcu esnafmzn tabi sonradan da duyduumuza göre vatandalar da varm. Tabi biz o sayy bilmiyoruz. Vatanda ne kadar altn vermi, bilmiyoruz. Fakat birçok kuyumcu arkadamz madur ettiler. Bugün her eyin bir maliyeti var. Biz her zaman söylüyoruz, ucuz altn yoktur. Ben unu söylemek istiyorum vatandalarmza, biz üreticiyiz, biz toptancyz, biz ucuza mal ediyoruz bu tür tabirler hem sektöre hem vatandaa, yani herkesi zarara uratyor. Bugün altn dünyann her yerinde ayndr Avrupada da Amerikada da her yerde ayn fiyat üzerinden ilem görür. Maalesef ucuza satanlar, biz üretiyoruz önden verirseniz ucuza mal ediyoruz diye bir tabirde bulunuyorlar. Böyle bir ey yoktur. Maalesef üzücü bir durum, biz de üzülüyoruz böyle bir duruma. Sektörümüz adna üzücü, zarar veriyor sektöre. Birkaç kuyumcu arkadamz savcla suç duyurusunda bulunmular.

GELMELER TAKP EDYORUZ

Bununla ilgili artk gelimeleri takip edeceiz. Biz yaptmz gözlemler sonucu tamamen iki kuru uyguna sayyoruz diye altnnz bizde kalsn ya da bize kar pay verelim. Tabi biz bilmiyoruz taraflar ortada olmad için, aralarnda olmadmz için ama tamamen görünen o, kar pay datalm size diyerek maalesef birçok kuyumcu arkadamz madur etmilerdir. Biz özellikle vatandalarmza unu anlatmaya çalyoruz, ucuz altn yoktur. Kimse ucuza altn alyorum, ucuza mal ediyorum, üreticiyim, toptancym, atölyeciyim deyimlerini kullanarak vatandan iyi niyetini su istimal etmesinler. Vatandan parasn pein versin, altnn pein alsn öyle yok ben sonradan verdim, sizde kalsn, bizde kalrsa bu fiyata sayarz. Yani bu tür eyler yanl eylerdir. Gerçekten burada dürü ve namuslu çalan kuyumcuyu da zedeliyorlar. Bu arkadalarmzn babadan dededen kuyumcu olan vard. Bu arkadalarmzn öyle bir durumu da yoktu. Yani 5- 6 yllk geçmileri vard. Yani bu bizi üzdü bütün camiamz üzdü. Bu tür arkadalara dikkat etmeleri lazm. te ben kar veriyorum gibi vaatlere kanmasnlar.

Ana Sayfaya Git