Karacadağ’ın çöpünü toplamıyor

Siverek Belediyesi, Karacadağ bölgesinde bulunan 35 mahallenin çöplerini toplamadığı için hayvanlar ölürken, binlerce insan çevreye yayılan kötü kokulardan dolayı çeşitli hastalıkla yüz yüze kaldı.

Haberler 15.04.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesine bal Karacada (Qerejdax) bölgesindeki mahallelerde ylan atklar, yurttalarn saln tehdit ediyor. lçe belediyesinin çöp konteynr vermedii yaklak 35 mahallenin sokaklarnda atk ynlar olutu. Belediye çöpleri toplamak için de mahallelere araç göndermiyor. Eski Bakan Resul Ylmaz tarafndan tuladan yaplan atk yerler ise, yllardr temizlenmiyor. Bölge halknn saln tehdit eden atklar, bölgede geçim kayna olan hayvancl da olumsuz etkiliyor.

NSANLAR HASTALANIYOR, HAYVANLAR ÖLÜYOR

Karabahçe (Dehra Re) Mahallesinde yaayan Ramazan Kzolu, atk konteynrlarnn olmamasndan dolay çöplerin mahalledeki cadde ve sokaklara atlarak, insan salnn tehlikeye atldn söyledi. Yaadklar sorunun çözümü için defalarca kez belediyeye bavurduklarn anlatan Kzolu, Dönemin belediye bakan Resul Ylmaza talebimizi ilettik. O da tulalar ile çöp yerleri yapt. Yaklak 2 hafta çöp araçlar köyümüze geldi. Ama daha sonra bir daha hiç gönderilmedi. Yaklak 5 yldr bu çöpler bu ekilde köyün ortasnda. Belediyeden konteynr talebinde bulunduk, yerine getirilmedi. çöplerden kaynakl insanlar hastalanyor, hayvanlarmz ölüyor. Köyün her tarafnda çöp var. Sadece benim bildiim 30 köyde bu manzara var dedi.

çOCUKLAR HASTALANIYOR

Örgülü (Kevr Ser Kevir) Mahallesinde yaayan Halit Ta da, mahallenin hemen hemen her yerinde atk olduunu, mahallede bulunan küçük çocuklarn çöplerin içinde oynadn ve hastalandklarn söyledi. Mahalleye çöp araçlarnn gelmediini, yine çöp konteynrlarnn olmadn ifade eden Ta, çöp sorunu son 4 ylda daha da katland. Yazn çok daha kötü oluyor. çöp kokusundan burada durulmuyor. çöp içindeyiz, çok fazla sinek oluyor. Köyün ortasndan geçen bu dere sürekli kirli diye konutu.

ZULME SON VERN

Ayn mahallede yaayan Musa Ta ise, belediyenin kendilerine hizmet etmediini, civarda bulunan tüm köylerde çöp ynlarnn olutuunu söyledi. Kötü kokudan ve sineklerden dert yaknan Ta, Yazn darda oturamyoruz. çerisi scak oluyor, dar çkyoruz bu kez de kötü kokudan duramyoruz. Sinekler yüzünden sürekli çocuklar hastalanyor. Bir tane hayvanm bu kirli suyu içtii için öldü. çöplerimizi kimse almyor. 150 evin olduu köyde yaklak bin kii yayor. Herkesin sal tehlikededir. Bu çöpler salmz etkiliyor. Bunun yüzünden hayvanlarmz sattk. Geri kalanlar da bu çöpleri yiyerek ölüyor. Bize de hizmet etsinler. Perian olmuuz. Bu zulme son versinler dedi.

35 MAHALLEDE AYNI SORUN

çöpleri toplanmayan mahalleler unlar: çevirme (Cewirme), Kulaksz (Mamo), Örgülü (Kevir Ser Kevir), Gazi (Qaz), Aa Karabahçe, Karga (Qerga), Böürtlen (Boblan), Güllüce (Gulice), Kaynak (Qanax), Eriçay (xol), lleri, Büyükçay (Demirç), Küptepe (Tiftl), Taan (Daa), Darbi, Kelok, Büyük çavulu, Küçük çavulu, Üçkuyu, Hestiyan, Gürpnar, Savucak, Nohut, Ermelü, Ckrk (çixriq), Asriçayr, Emeni, Otlek, Söylemez (Xrb Re), Xan Xerabe, çerçol (xan), Gürakar (Xirb Hestiyan), Tet, Otli, Uzun Ziyaret.

Ana Sayfaya Git