Görüş Bildir

Karacadağ’ın çöpünü toplamıyor

Siverek Belediyesi, Karacadağ bölgesinde bulunan 35 mahallenin çöplerini toplamadığı için hayvanlar ölürken, binlerce insan çevreye yayılan kötü kokulardan dolayı çeşitli hastalıkla yüz yüze kaldı.

Karacadağ’ın çöpünü toplamıyor

Siverek ilçesine bağlı Karacadağ (Qerejdax) bölgesindeki mahallelerde yığılan atıklar, yurttaşların sağlığını tehdit ediyor. İlçe belediyesinin çöp konteynırı vermediği yaklaşık 35 mahallenin sokaklarında atık yığınları oluştu. Belediye çöpleri toplamak için de mahallelere araç göndermiyor.  Eski Başkan Resul Yılmaz tarafından tuğladan yapılan atık yerler ise, yıllardır temizlenmiyor. Bölge halkının sağlığını tehdit eden atıklar, bölgede geçim kaynağı olan hayvancılığı da olumsuz etkiliyor.

İNSANLAR HASTALANIYOR, HAYVANLAR ÖLÜYOR

Karabahçe (Dehra Reş) Mahallesi’nde yaşayan Ramazan Kızoğlu, atık konteynırlarının olmamasından dolayı çöplerin mahalledeki cadde ve sokaklara atılarak, insan sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Yaşadıkları sorunun çözümü için defalarca kez belediyeye başvurduklarını anlatan Kızoğlu, “Dönemin belediye başkanı Resul Yılmaz’a talebimizi ilettik. O da tuğlalar ile çöp yerleri yaptı. Yaklaşık 2 hafta çöp araçları köyümüze geldi. Ama daha sonra bir daha hiç gönderilmedi. Yaklaşık 5 yıldır bu çöpler bu şekilde köyün ortasında. Belediyeden konteynır talebinde bulunduk, yerine getirilmedi. Çöplerden kaynaklı insanlar hastalanıyor, hayvanlarımız ölüyor. Köyün her tarafında çöp var. Sadece benim bildiğim 30 köyde bu manzara var” dedi.

ÇOCUKLAR HASTALANIYOR

Örgülü (Kevrê Ser Kevir) Mahallesi’nde yaşayan Halit Taş da, mahallenin hemen hemen her yerinde atık olduğunu, mahallede bulunan küçük çocukların çöplerin içinde oynadığını ve hastalandıklarını söyledi. Mahalleye çöp araçlarının gelmediğini, yine çöp konteynırlarının olmadığını ifade eden Taş, “Çöp sorunu son 4 yılda daha da katlandı. Yazın çok daha kötü oluyor. Çöp kokusundan burada durulmuyor. Çöp içindeyiz, çok fazla sinek oluyor. Köyün ortasından geçen bu dere sürekli kirli” diye konuştu.

‘ZULME SON VERİN’

Aynı mahallede yaşayan Musa Taş ise, belediyenin kendilerine hizmet etmediğini, civarda bulunan tüm köylerde çöp yığınlarının oluştuğunu söyledi. Kötü kokudan ve sineklerden dert yakınan Taş, “Yazın dışarda oturamıyoruz. İçerisi sıcak oluyor, dışarı çıkıyoruz bu kez de kötü kokudan duramıyoruz. Sinekler yüzünden sürekli çocuklar hastalanıyor. Bir tane hayvanım bu kirli suyu içtiği için öldü. Çöplerimizi kimse almıyor. 150 evin olduğu köyde yaklaşık bin kişi yaşıyor. Herkesin sağlığı tehlikededir. Bu çöpler sağlığımızı etkiliyor. Bunun yüzünden hayvanlarımızı sattık. Geri kalanları da bu çöpleri yiyerek ölüyor. Bize de hizmet etsinler. Perişan olmuşuz. Bu zulme son versinler” dedi.

35 MAHALLEDE AYNI SORUN

Çöpleri toplanmayan mahalleler şunlar: "Çevirme (Cewirme), Kulaksız (Mamo), Örgülü (Kevirê Ser Kevir), Gazi (Qazî), Aşağı Karabahçe, Kargaşı (Qergaş), Böğürtlen (Boblan), Güllüce (Gulice), Kaynak (Qanax), Eğriçay (Şêxolî), İlleri, Büyükçay (Demirçî), Küptepe (Tiftîl), Taşan (Daşa), Darbi, Kelok, Büyük Çavuşlu, Küçük Çavuşlu, Üçkuyu, Hestiyan, Gürpınar, Savucak, Nohut, Ermelü, Cıkrık (Çixriq), Asriçayır, Emeni, Otlek, Söylemez (Xêrbê Reş), Xan Xerabe, Çerçol (Şêxan), Gürakar (Xirbê Hestiyan), Teşt, Otıli, Uzun Ziyaret.”

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi