Kayıp yakınları Ramazan Yüce’nin katillerini sordu

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla Yaşam Hakkı Anıtı önünde açıklama yaptı.

Haberler 13.12.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda 670 haftadr faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltnda kaybedilenlerin akbetlerini ve faillerini sormay sürdüren kayp yaknlar ve nsan Haklar Dernei (HD) ube üyeleri, nsan Haklar Haftasnda Kouyolu Parkndaki Yaam Hakk Ant önünde bir araya geldi. Kayplar bulunsun, failler yarglansn sloganyla yaplan eyleme Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), Diyarbakr Barosu ve Amed Tabip Odas yöneticileri ve üyeleri destek verdi.

Etkinlikte konuan HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun, kayp yaknlarnn 90l yllardan bu yana yaknlarn bulmak için mücadele ettiini beliterek kayplarn bulunmas için onlarla mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ube Bakan Emine Akahin ise, kaçrmalarn, katletmelerin, ikencelerin iktidarn 90l yllarda uygulad olaan politikalar olduuna vurgu yapt. Akahin, kaçrlmalarn yaand o dönemde 170 eitim emekçisinin kaydedildiini hatrlatarak Failleri belliydi dedi.

KAYIPLARIMIZ çN BR MEZAR

Açklama metnini HD ube Kayp Komisyonu üyesi Frat Akdeniz okudu. nsan Haklar Evrensel Bildirgesinin Birlemi Milletler (BM) tarafndan kabul ediliinin 73üncü ylnda olduklarn hatrlatan Akdeniz, bildirgenin insanlk için büyük bir kazanm olduunu belirtti.

Kayp yaknlar ve insan haklar savunucularnn beyannamenin 73üncü yldönümünü buruk karladklarn dile getiren Akdeniz, unlar söyledim: Geçen yllara ramen kayplarmz için bir mezar talebimiz, kaybedildikleri günden bu yana halen devam etmektedir. Üzerinde yaadmz bu topraklarda çounluu 90l yllarda olmak üzere, devletin resmi ve yar resmi paramiliter güçleri tarafndan saysz faili meçhul cinayet, yargsz infaz, gözaltnda kayp ve zorla kaybetme yaand. Kaybedilen binlerce insann akbeti tam olarak bilinmedii gibi, yaamn yitirdii düünülenlerin de mezar yerleri dahi bilinmiyor.

Annelerin çeyrek asdr evlatlarnn akbetini örenmek için mücadele ettiklerini söyleyen Akdeniz, devamnda Cumartesi Annelerinin Evlatlarmz sa aldnz, onlar sa istiyoruz slogan ile balatm olduu oturma eylemi bugün stanbul Galatasaray Meydannda 872. haftasna, Kouyolu Parknda ise 670. haftasna girmi bulunmakta. Birçok kez kolluk kuvvetlerinin gaz bombalarna maruz kalan, yerlerde sürüklenen, gözaltna alnan ve her seferinde haklarnda yarglama yaplan kayp yaknlar, her türlü bask ve saldrlara ramen mücadelelerini kararllkla bugünlere tamay sürdürmütür. nsanln ilk erdemlerinden biri olan mezar hakk üphesiz insanln en büyük kazanmlarndan biri olmutur. Ama maalesef 21inci yüzyln 2022 arifesinde kayp yaknlarnn halen kendi evlatlarnn kemiklerinin aray içerisinde olmalar insanlk için koca bir utanç olarak ortada duruyor ifadelerini kulland.

BERFO ANAYA VEFA BORçLUYUZ

Akdeniz, 30 yldan fazla evlad için mücadele eden ve Cumartesi Annelerinin simge yüzlerinden olan Berfo anay hatrlatt. Akdeniz, Berfo anann Olumu gömmeden ölmeyeceim dese de, Cemiline kavuamadan gözü açk bir ekilde bu dünyadan sessizce göçüp gittiini, ona verilen sözlerin ise hiçbirinin tutulmadn ifade etti.

Eylül aynda yaamn yitiren Bar Annesi Hayriye Doan anan Akdeniz, Bugün yaam hakk ant önünde onun yokluunda adalet ve hakikat mücadelesini veren insan haklar savunucular ve kayp yaknlar olarak onun mücadelesini brakt yerden sürdürüyoruz. nsan haklar savunucular ve kayp yaknlar olarak, bizler deil çeyrek asr, asrlar geçse de kendi kayp arama mücadelemizi sürdürmekten asla vazgeçmeyeceiz. Son kaybmzn kemiklerini bulana dek bu mücadeleyi sürdüreceiz. çünkü bu mücadeleyi bugünlere tayan ve bugün aramzda olmayan Berfo ana, Hayriye ana, Elmas ana ve dier tüm kayplarmza olan vefa borcumuzdur dedi.

HAKKATLER ARATIRMA KOMSYONU KURULSUN

Akdeniz, devamnda unlar ifade etti: Biz insan haklar savunucular ve kayp yaknlar olarak, 10-17 Aralk nsan Haklar Haftasnda buradan bir kez daha sesleniyoruz: Her eyden önce toplumsal bir barn hayata geçirilmesi için derhal bir çatmaszlk sürecine girilmesi gerektiinin çarsn bir kez daha yineliyoruz. Zorla kaybettirilenlerin akbetleri ortaya çkarlmal ve zorla kaybedilenlerin bulunmas, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çkarlmas için devletin tüm arivlerini açmas, tüm yetkili kii ve kurumlarn hakikatle yüzleme sürecini balatmas gerekmektedir. Hükümeti, BM Kiilerin Gözaltnda Kayptan Korunmalar ile lgili Uluslararas Sözlemeyi imzalamaya ve sözleme gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Yarg mensuplarn, sistematik cezaszlk politikasndan vazgeçmeye ve uluslararas belgelere göre insanlk suçu olan tüm kayp vakalar konusunda etkin bir yarglama yürütmeye, uluslararas sözlemeler uyarnca bu suçlar için zamanam hükümlerini dikkate almamaya çaryoruz.

RAMAZAN YÜCENN FALLER SORULDU

Okunan metnin ardndan, 29 Haziran 1992 ylnda katledilen ve faili meçhul braklan Ramazan Yücenin failleri soruldu. Yücenin katledili öyküsünü HD Diyarbakr ubesi Kadn Komisyonu üyesi Derya Yldrm paylat.
1991-1997 yllar arasnda Silvan ilçesinde faili meçhul cinayetlerin youn yaandn dile getiren Yldrm, Hizbullahn o dönemde devletin snrsz desteini arkasna alarak özellikle ilçe merkezinde sivil halka yönelik yüzlerce faili meçhul cinayete kartn söyledi. Yldrm, bu cinayetler sonucu katledilenlerden birinin de Silvan Yatl Bölge Okulunda hizmetli kadrosunda görev yapan evli ve 7 çocuk babas Ramazan Yüce olduunu ifade etti. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltna alnp, youn ikencelerden geçirilen Yücenin sonraki yllarda da defalarca gözaltna alnp serbest brakldn belirten Yldrm, Yücenin büyük kznn da o dönem Hizbullah saldrsndan ar yaral olarak kurtulduunu paylat.

Yüce ailesinin sürekli bask ve tehdit altnda olduunu anlatan Yldrm, 29 Haziran 1992 tarihinde Ramazan Yüce dardan liseyi bitirme snav için Diyarbakra gider. O sabah eine Ben gidiyorum ama kötü rüyalar gördüm. Bana bir ey olursa nianl olan kzm evlendirin der ve evden çkar. Diyarbakrdan Silvana gelmek üzereyken Lalebey Sokakta silahl saldrya urar. Ramazan Yüce orada hayatn kaybeder. Cenazesi Silvan ilçe merkezine kaldrlarak orada defin edilir. Taziyenin youn kalabalk geçmesinden dolay yine o dönemin karanlk güçleri tarafndan cenaze törenine saldr gerçekleir. Yücenin cinayeti faili meçhul olarak kaytlara geçer dedi.

Sorumlularn tespit edilip yarg önüne çkarlarak cezalandrlmasn istediklerini söyleyen Yldrm, Bundan tam 29 yl önce bu kentin dar sokaklarndan birinde katledilen Ramazan Yüce için adalet istiyoruz diye konutu.

Kayp yaknlar ve insan haklar savunucular Ramazan Yüce ile dier tüm kayp ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için oturma eyleminde bulundu. Oturma eyleminin ardndan açklama sona erdi.

Ana Sayfaya Git