Kesinleşen beraat kararını iptal etti

Diyarbakır Valiliği süresi geçmesine rağmen itiraz etmişti: Mahkeme, yerine kayyum atanan HDP’li Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında kendi verdiği kesinleşmiş beraat kararını iptal etti

Haberler 31.05.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani lçesinde hakknda açlan soruturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklatrlan ve yerine kayyum atanan Belediye Bakan Ahmet Kayann yargland davada verilen beraatin kesinlemesi karar, Diyarbakr Valiliinin bavurusu üzerine ayn mahkeme tarafndan iptal edildi.

Valiliin avukat tarafndan verilen itiraz dilekçesinde, Kayann çileri Bakanl tarafndan görevden uzaklatrlmas nedeniyle bakanln (Kayyum yönetiminin) menfaati bulunduu düünüldüünden davadan ve karardan haberdar edilmeleri gerektiini, yaplmad için kararn usülen eksik sayld belirtildi. Mahkeme ald ek karar ile kesinlemi hükmü bozarken, dava basavclk tarafndan istinafa tand.

Gözaltna alnd, yerine kayyum atand, savclk serbest brakt

31 Mart 2019daki yerel seçimlerde Ergani lçesinden Halklarn Demokratik Partisi (HDP) aday olarak belediye bakan seçilen Ahmet Kaya, çileri Bakanlnn hakkndaki soruturmalar gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklatrlarak yerine ilçe kaymakam kayyum olarak atand. Görevden alndktan sonra gözaltna alnan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcln talimat ile serbest brakld.

Mahkeme, beraat karar verdi itiraz olmaynca karar kesinleti

Görevden uzaklatrlan Ergani Belediye Bakan Ahmet Kaya ile ilgili Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesindeki yarglamada Kaya, görevden alndktan bir yl sonra beraat etti. Savcnn da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararna itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleti.

Beraat karar ile avukatlar göreve iade istedi, Diyarbakr Valilii itiraz etti

Mahkemenin Kaya için verdii ve kesinleen beraat karar üzerine avukatlar Diyarbakr Valilii üzerinden çileri Bakanlna bavurarak belediye bakanlna iadesini istedi. Davann taraf olmayan ve bir yldr görevden uzaklatrmalar her iki ayda bir uzatan valilik, kesinlemi berat kararna itiraz ederek, 8. Ar Ceza Mahkemesine bir dilekçe sundu.

Kayyum yönetiminin menfaati var, karar bozulmaldr

Valiliin avukat tarafndan mahkemeye gönderilen yazda, Kayann belediye bakan olduunu, bu dava nedeniyle çileri Bakanl tarafndan görevden uzaklatrld belirtilerek, Bakanlmzn (Kayyum yönetiminin) menfaati bulunduu düünüldüünden davadan ve karardan haberdar edilmesi gerekirken bunun yaplmamas ve dolaysyla tebligat ilemlerinde hata yaplmas usülu eksiklik sayldndan mahkemenin kesinletirme ilemi hatal olup iptal edilmesi gerekmektedir denildi. Yazda ayrca davaya katlma haklarnn bulunduu, katlmalarnn kabulü ve davann istinafa gönderilmesi talep edildi.

Mahkeme, kendi verdii kesinleen beraat kararn ek karar ile iptal etti

Valiliin bavurusu üzerine 8. Ar Ceza Mahkemesi, 17 Mays tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdii ve kesinleen beraat kararn iptal etti. Kararn gerekçesinde, dava dosyasnn incelenmesinde Kayann belediye bakan olduu ve görevden uzaklatrldna dair herhangi bir belge olmadn, Kayann soruturma ve kovuturma aamas ve valiliin yapt itirazda görevden uzaklatrlan bir belediye bakan olduu belirtildi. Kararda, 5271 sayl CMKnn 260nc maddesine atfta bulunarak, valiliin istinaf talebinin kabulüne, dosyann istinafa gönderilmesini ve Kaya hakknda verilen beraat kararna ilikin kesinlemenin iptaline karar verdi.

Ana Sayfaya Git