Görüş Bildir

Kesinleşen beraat kararını iptal etti

Diyarbakır Valiliği süresi geçmesine rağmen itiraz etmişti: Mahkeme, yerine kayyum atanan HDP’li Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında kendi verdiği kesinleşmiş beraat kararını iptal etti

Kesinleşen beraat kararını iptal etti

Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın yargılandığı davada verilen beraatin “kesinleşmesi” kararı, Diyarbakır Valiliği’nin başvurusu üzerine aynı mahkeme tarafından iptal edildi.

Valiliğin avukatı tarafından verilen itiraz dilekçesinde, Kaya’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılması nedeniyle bakanlığın (Kayyum yönetiminin) menfaati bulunduğu düşünüldüğünden davadan ve karardan haberdar edilmeleri gerektiğini, yapılmadığı için kararın usülen eksik sayıldığı belirtildi. Mahkeme aldığı ek karar ile kesinleşmiş hükmü bozarken, dava başsavcılık tarafından istinafa taşındı.

Gözaltına alındı, yerine kayyum atandı, savcılık serbest bıraktı

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Ergani İlçesi’nden Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı olarak belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

Mahkeme, beraat kararı verdi itiraz olmayınca karar kesinleşti

Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya ile ilgili Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada Kaya, görevden alındıktan bir yıl sonra beraat etti. Savcının da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararına itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşti.

Beraat kararı ile avukatlar göreve iade istedi, Diyarbakır Valiliği itiraz etti

Mahkemenin Kaya için verdiği ve kesinleşen beraat kararı üzerine avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak belediye başkanlığına iadesini istedi. Davanın tarafı olmayan ve bir yıldır görevden uzaklaştırmaları her iki ayda bir uzatan valilik, kesinleşmiş berat kararına itiraz ederek, 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sundu.

“Kayyum yönetiminin menfaati var, karar bozulmalıdır”

Valiliğin avukatı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Kaya’nın belediye başkanı olduğunu, bu dava nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldığı belirtilerek, “Bakanlığımızın (Kayyum yönetiminin) menfaati bulunduğu düşünüldüğünden davadan ve karardan haberdar edilmesi gerekirken bunun yapılmaması ve dolayısıyla tebligat işlemlerinde hata yapılması usülu eksiklik sayıldığından mahkemenin kesinleştirme işlemi hatalı olup iptal edilmesi gerekmektedir” denildi. Yazıda ayrıca davaya katılma haklarının bulunduğu, katılmalarının kabulü ve davanın istinafa gönderilmesi talep edildi. 

Mahkeme, kendi verdiği kesinleşen beraat kararını ek karar ile iptal etti

Valiliğin başvurusu üzerine 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdiği ve kesinleşen beraat kararını iptal etti. Kararın gerekçesinde, dava dosyasının incelenmesinde Kaya’nın belediye başkanı olduğu ve görevden uzaklaştırıldığına dair herhangi bir belge olmadığını, Kaya’nın soruşturma ve kovuşturma aşaması ve valiliğin yaptığı itirazda görevden uzaklaştırılan bir belediye başkanı olduğu belirtildi. Kararda, 5271 sayılı CMK’nın 260’ıncı maddesine atıfta bulunarak, valiliğin istinaf talebinin kabulüne, dosyanın istinafa gönderilmesini ve Kaya hakkında verilen beraat kararına ilişkin kesinleşmenin iptaline karar verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi