"Kimse para için hayatını riske atmasın"

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde Akif Okul, yıllar önce iş bulmak için gittiği İstanbul'da kot taşlama atölyelerinde çalışırken yakalandığı silikozis hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Haberler 29.07.2017 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - stanbulda kot talama atölyelerinde çalrken yakaland silikozis hastal nedeniyle tedavi gördüü hastanede hayatn kaybeden Akif Okulun cenazesi, memleketi Diyarbakrn Kocaköy ilçesinde topraa verildi.

Yaklak 16 yl önce Kocaköy ilçesine bal Ambar köyünden ailelerinin geçimini salamak için stanbula giden ve denetimsiz kot talama atölyelerinde kum püskürtme yöntemiyle kot talama, aartma iinde çalrken silikozis hastalna (çöl akcieri hastal) yakalanan Okul, bir süredir tedavi gördüü Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde yaamn yitirdi.

Okulun cenazesi Ambar köyünde topraa verildi.

Okul gibi ayn hastalkla mücadele eden arkadalar merkez Balar ilçesindeki taziye evinde aileye basal diledi.

Kimse para için hayatn riske atmasn

Silikozis hastas Mehmet Tekta, AA muhabirine yapt açklamada, kot talama iinin bu hastala neden olduunu bilmediklerini söyledi.

Tekta, çalrken rahatszlandklarnda atölye sahiplerinin devlet hastanesine deil, kendi belirledikleri özel hastanelere gitmeleri için yönlendirdiklerini, hastalklarnn kendilerinden gizlendiini savundu.

Sigortasz ve i güvencesi bulunmayan koullarda çaltklarn ifade eden Tekta, öyle konutu:

Maske kullanmamz gerekirken küçük bir bez parçasyla toz duman içinde çalyorduk. Vefat eden arkadamz son yllarda makineye bal yayordu. Durumumuz belli, hiçbir ite çalamyoruz. Bu iin sonu ölümdür. Kimse para için hayatn riske atmasn. nsan hayatnn bu kadar ucuz olmamas lazm. nsan sal için her eyini verir. Ancak salk gittikten sonra her eyini versen de geri gelmez. Yetkililerin bu ie el atmalarn istiyorum. 5 yl bu ite çaltm. u an cezasn çekiyorum. Cierlerimizin yars gitmi durumda. Bir merdiven çktmda bile nefesim daralyor.

Hasta yatandan kalkp taziyeye geldi

Silikozis hastalndan dolay yataa baml hale gelen Ramazan Tekta, arkadann ailesine taziye ziyaretinde bulunmak için hasta yatandan kalkp geldiini anlatt.

Bu hastala yakalananlarn yüzde 80inin ilerleyen zamanlarda yatalak hale geldiini ifade eden Tekta, vefat eden arkadann ailesi için destek beklediklerini belirtti.

Silikozis hastas Muhittin çiçek, hastalklar nedeniyle rahat nefes alamadklar için hiçbir ite çalamadklarn söyledi.

Yürümekte dahi zorlandn dile getiren çiçek, Bu ite 2 yl çaltm. Ancak hayatmn geri kalan yllarnda çilesini çekiyorum. Baz insanlar gibi çocuklarmla oyun, futbol oynayamyorum, koamyorum. diye konutu.

Okul ile ayn i yerinde çalan Mehmet Tekta ise arkadan kaybetmenin üzüntüsünü yaadn belirtti.

Ayn hastalkla mücadele ettiini anlatan Tekta, gereken önlemlerin alnmamas halinde bu hastala yakalananlarn ve ölümlerin artacan düündüünü aktard.

Tekta, Birçok arkadamla kot talama atölyelerinde çaltk. Daha sonra silikozis hastalna yakalandmz örendik. Bu hastalk bedenimizde gittikçe ilerlemeye balad. Devletimizden vefat eden arkadamzn ailesine sahip çkmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git