Koruma Kurulu kararına rağmen DEDAŞ trafoyu kaldırmıyor

Sur ilçesinde bulunan tarihi Melek Ahmet Paşa Hamamı bitişiğindeki dev trafo, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararına rağmen kaldırılmıyor.

Haberler 26.05.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesindeki tescilli yaplardan biri olan Melek Ahmet Paa Hamamnn bitiiine 2018 ylnda Dicle Elektrik A.. (DEDA) tarafndan dev bir trafo konuldu. Trafonun brakld yerin sahibi, söz konusu duruma kar Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu Müdürlüüne bavurdu. Koruma Kurulu, 2019 ylnda trafonun kaldrlmas yönünde karar verdi. Ancak aradan geçen 3 yl akn bir süreye ramen trafo kaldrlmad. çevredeki esnafn da kar çkt trafolarn kaldrlmas için sonradan yaplan giriimler de sonuçsuz kald.

KAYYIMLAR ENGEL

Konuya dair aradmz Koruma Kurulu yetkilileri, trafonun kaldrlmas yönünde bir kararlarnn olduunu teyit etti. Ancak trafonun kaldrlp kaldrlmamasna dair bilgi vermekten kaçnd. çevredeki esnaf ise, trafonun kaldrlmasna Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin eski kayym Cumali Atillann engel olduunu aktard. Esnaf, sonraki kayymlarn da konuyu göz ard ettiini ifade etti.

HAMAMIN TARH

Hamam, ismini ald Melek Ahmet Paa tarafndan 972-975 yllar arasnda yapld. Hamravat kaynandan su alan hamamlar arasndadr. Dikdörtgen bir yapya sahip olan hamam, 2009da Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Kurulundan alnan kararla tescil edildi. Hamamn içerisindeki gözler u an i yeri olarak kullanlyor. Hamamn kubbesi, üzerine örtülen brandalarla yatan korunmaya çallyor.

Ana Sayfaya Git