Kuyularda kuyu çok ama su yok

Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Kuyular Mahallesinde yüzlerce kuyu olmasına rağmen su sıkıntısı çeken mahalle sakinleri çaresiz kaldıklarını belirttiler.

Haberler 04.11.2020 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakra 56, Hani ilçe merkezine 10 kilometre uzaklkta olan ve ismini çok sayda açlan su kuyusundan alan Kuyular Mahallesinde yüzlerce metrelik sondaj kuyularnda su çekilmi durumda.

Su sorununun yüzyllardr devam ettiini belirten mahalle sakinleri, skntnn giderilmesi için bavuruda bulunduklar DSKnin, personel eksiklii nedeniyle hizmet veremediini gerekçe gösterdiini ifade ettiler.

Mahallenin su sknts hakknda genel bilgileri aktaran Arif Egin, Dedelerimiz döneminden bu yana su sorunu var. Mahallemizin isminin de Kuyular olmasnn sebebi kuyularn fazla olmasndandr. Mahallemizde, yaklak 100 kuyuyu su olmadndan dolay doldurup iptal etmiler. 50 ile 200 metre aralnda neredeyse 200 tane sondaj vuruldu ve u anda 200 metreden az derinlikteki kuyularn tümü ilev görmüyor. 200 metre derinlii olan kuyularda su var. Fakat mahalle sakinleri kendi yerlerinde bu kuyular açtrdklar için kendilerine özel kullanyorlar. Yani su olan kuyularn tümü ahsi, müterek deil. dedi.

Mahalle sakinleri olarak tüm varmz-youmuzu kuyulara verdik

Egin, Biz vaktinde 3 karde beraber bu kuyuyu açtrdk ve 40 gün boyunca bunun duvarlarn ördük, u anda da kurumu haldedir. Biz Kuyular Mahalle sakinleri olarak tüm varmz-youmuzu kuyulara verdik ve susuzuz. ifadelerini kulland.

Mahalleye çekilen ebeke suyunun da yetersiz kaldn dile getiren Egin, ebeke suyunu saat 7.30 sralarnda açyorlar, 40 dakika aktktan sonra tükeniyor. Konuya ilikin DSKye müracaatmz gerçekletirdik. DSK ise bizlere personel yetersizlii çektiklerini söylüyor. Mahallemizde depo ve su ilerinde tecrübelilerimiz var. DSKye depo anahtarn verin, personeli biz ayarlayalm, maan da biz verelim diyoruz. Onu da kabul etmiyorlar. Mahallemiz 4 bin nüfuslu ve yaklak bin abonesi olan bir yerdir. eklinde konutu.

lgili kamu kurumlarndan ziyade kendi imkanlar ile su ve yol sorunlarn çözmeye çaltklarna vurgu yapan Egin, Kelekçi Mahallesinden biri Dicle Nehrinden buraya kadar kendi imkanyla yolumuzu açyor. nallah açlacak yolumuzun kenarndan suyumuzu da getireceiz. Her abone bin lira vermesi durumunda bu suyu çekeceiz. Devlet yaplacak yol için mucur ta dökerse iyi olur, onu yapmasa da bizim açmzdan fark etmez. O ihtiyacmz da kendimiz gideririz. çünkü bizler artk devletten umudumuzu kesmi durumdayz. diye belirtti.

CAM CEMAATMZ ABDEST KONUSUNDA SIKINTILAR çEKYOR

Yaplacak yolun açlmas durumunda farkl güzergahlar kullanmalarna gerek kalmayacan söyleyen Egin, Yol asfaltlanrsa tüm araçlar dahi bu güzergah kullanrlar. u anda bir sonraki köyde taziye olduunda bizler buradan Haniye, Dicleye ve oradan yan tarafmzdaki köye gidiyoruz. Bu yolun oluturulmas için devlete söyledik ama ilgilenen olmad. dedi.

Mahallede hayrseverlerin katklaryla ina edilen camide su sknts çektiklerini belirten Pir Aziz Dernek Bakan Hüsnü Yalnklç, Hayrseverlerin desteiyle 750 metrekarelik bu camiyi yaptk. Cami cemaatimiz abdest konusunda skntlar çekiyor. Bir hayrseverin katksyla u anda yolumuz da yaplyor. Kanalizasyonumuz da var fakat suyumuz eksik. Yetkililerin sesimizi duymasn istiyoruz. eklinde konutu.

Mehmet Akkaya ise, çocukluumuzdan hatta ondan da öncesine gidersek dedelerimizden bu yana su sknts çekiyoruz. Mahallede ne kadar sondaj vurduysak da sorun devam ediyor. Bu su skntsn biz çektik, hiç olmazsa evlatlarmz çekmesin. Onun için yetkililerden bu sorunumuzu çözmelerini istiyoruz. ifadelerini kulland.

BÖLGEDE YEN SONDAJ çALIMALARINA YÖNELK FAALYETLERMZ DEVAM EDYOR

Konuya ilikin açklamalarda bulunan DSK, ebeke suyunun kontrolü noktasnda personel eksikliinin söz konusu olmadn, mahallelinin kendi imkanlar ile depo kontrolünün salanmasna yönelik personel istihdam talebinin yaplmadn belirtti.

Kuyular Mahallesinde sondaj çalmalar hakknda bilgi paylaan DSK, söz konusu mahallede su sknts yaanmasnn en büyük etkenin bölgenin sert zemininden kaynaklandn belirterek bu yönde yeni sondaj çalmas projelerinin yürütüldüünü ifade etti.

Ana Sayfaya Git